Автор Тема: Препоръки за дистрибуция с KDE - по възможност DEB базирана.  (Прочетена 4690 пъти)

kalinik

• Напреднали
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Привет,
след доста лутания , проби/грешки и т.н. установих, че GNOME 2 безвъзвратно си замина и няма да се появи повече.Разните там MATE и CINNAMON , наподобяващи GNOME 2 ... само го наподобяват  8), и не стават за всекидневна и безпроблемна работа.
UNITY изобщо не искам да го коментирам, GNOME 3 - също !
Затова реших да премина към KDE , поради начина на работа , а и чисто визуално сходство с "десктоп"-усещането на GNOME 2.
Mоля да ми препоръчате някоя дистрибуция с KDE , по възможност .DEB базирана, тъй като ползвам MINT от 2 години и доста свикнах със synaptic. А Debian ми идва малко остарял като софтуер и често имах проблеми с по-новите приложения (това е отделна тема, да не се впускаме в пререкания)
Пробвах Kubuntu 12.04 , обаче все нещо не работи или се скапва , и все нещо иска "доизкусуряване"...
Не държа толкова на разни визуални ефекти и шарении, а на бърз файлов мениджър и мултимедия (аудио/видео [де]кодери, plugins, tools и т.н)
« Последна редакция: May 22, 2012, 01:26 от kalinik »
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Ами май, май трябва да е нещо Убунто базирано и там е най-голямото разнообразие!

Пробвай Deepin! Актуалната е върху 11.10, но след месец ще излезе новата която ще е върху 12.04LTS. С Гном3 е, но става за работа.
Развиват собствен си шел на базата на Гном3, както е CINNAMON.
Аз съм все още на 10.04, но gnome-fallback на 12.04 ми е пИрфектен, но ми липсва nautilus-gksu и за това задържам.
За още цяла година, докато изтече поддръжката на 10.04, може и да си промениш мнението за преминаване към КДЕ!
И аз го мислих този вариант! Ментата съм я разглеждал, но нещата които трябва да изхвърля от нея, са повече от нещата които трябва да добавя в Убунту, за да си го направя по мой си вкус и за това и не ме интересува. Иначе, бих предпочел, чист Гном3 пред канелата им(поне на този етап на развитие).
За файлов мениджър, виж Марлин, но при мен нещо не можа да стартира нормално докато го разцъквах 12.04, но с времето(поне докато изтече поддръжката на желязното 10.04) ще го оправят. Иначе, Наутилус3 и аз го намирам за много куц!
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
Nautilus е доста тромав, особено в моя случай - директории с по над 100к файла си е цяло приключение. Не ми се говори.
GNOME 3 е ОК, но не ми е удобен - работя с по няколко файла (GIMP + dcraw + десетки снимки) и е супер неудобно, ако трябва да drag'n'drop измежду тях, от- и към- текущия прозорец и такива-ми-ти работи.Липсват и други елементарни неща , освен gksu-nautilus :
- 'extract here' не работи както трябва;
- липсват (или по-скоро не работят) 'icon captions' с допълнителна визуална информация за файловете;
- xinerama си е цяло чудо да подкараш нормално;
- и доста други дреболии, които не пасват на начина ми на работа  >:(
Затова съм решил да премина към KDE - просто това е най-близкото като усещане и работа към 'стария' GNOME 2.
Отделно има хиляди настройки , което е голям ПЛЮС за мен.
 [_]3
Активен

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
@kalinik   А какво мислиш за MEPIS? Базирана е на Debian и стандартно идва с KDE.
Около тази дистрибуция не се шуми много, но мисля, че си струва ди ѝ хвърлиш едно око.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Ами моя основен критерии е да е с дълъг период на поддръжка и от тази гледна точка, дистрибуциите се стесняват до Убунту, Дебиан и СентОС, като изключа ролингрилизите Арч и ЛМДЕ.
Убунту, все повече се отдалечава от Дебиан, но пък десктоп мениджърите на всяка ос си работят по сходен начин.
Аз също съм пред дилема с какво ще трябва да сменям 10.04! Според моята преценка май ще е с Deepin, но както казах по-горе, нещата твърде бързо се развиват и както все още за най-използвания софтуер си има активни хранилища и за 8.04, така и още дълго ще има и за 10.04 и за сега се отказах да мисля по този въпрос.
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
Днес съм свободен и ще ги тествам, и двете предложения. Дано ми паснат  8)
Активен

clovenhoof

• Напреднали
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
След като 2 години работиш на минт, сложи си пак минт, но с КДЕ.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
След като 2 години работиш на минт, сложи си пак минт, но с КДЕ.

Ами скоро не са издавали Mint KDE , а аз пробвах да го инсталирам (KDE) oт хранилищата им.Получи се Kubuntu  ;D и се отказах. Все нещо липсваше ...
Ако се съсредоточат към нов Mint KDE - най-вероятно натам ще се насоча, но засега явно са го оставили настрана като проект и няма обновяване.
Активен

arctic

• Напреднали
  • Публикации: 20
    • Профил
Айде и аз като почитател на КДЕ да се изкажа. Традиционно rpm дистрибуциите имат по-добра поддръжка на КДЕ. Двете дистрибуции с 5г. поддръжка са Kubuntu и ROSA. Mageia също бяха казали,че ще имат евентуално LTS версия, но за сега не съм чул нищо по-конкретно. От своя страна Mandriva искат да пускат сървър на база Mageia та нищо чудно скоро да се появи такава версия. OpenSUSE има Evergreen хранилища за по-дълга поддръжка, но недостатък е че не много ясно коя версия ще получи такава поддръжка, а и не е 5г. Също така openSUSE има много мощен пакетен мениджър, което позволява по-безпроблемни ъпдейти, а и излиза на по-дълг период от време. Mageia излиза на още по-дълъг период та също не е необходимо често да се обновява.
Активен

vas_68

• Напреднали
  • Публикации: 12
  • Distribution: PCLinuxOS
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Може да хвърлиш едно око на PCLinuxOS. Вярно, че е rpm базирана но ползва apt-get и Синаптик.
Активен

v13

• Гост
Така и не можах да се запаля по Unity вече цял месец и сутринта си инсталнах Kubuntu. Към този момент не съм забелязал никакви проблеми. Всичко си работи, филми, музика, и каквото се сетиш никакви грижи.
Общо взето има доста да се доработват още и Unity и Gnome-shell. След всички тестове накрая си реших да си остана на KDE.
Не разбирам какво толкова хората не харесват KDE. Възможностите, които има към този момент надхвърлят многократно другите графични среди.
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
Maлко развитие по темата:
Пробвах MEPIS , Mageia , DeepIn... без особено удовлетворяващи резултати  :(
Mageia дори на няколко пъти "забиваше" още инсталатора.
DeepIn май е най-добре от тия трите вариации, обаче нещо доста бавничък ми се стори.
Вярно, че и машината ми не е супер бърза, но поне е тествана с години и е безпроблемна откъм хардуер:
Athlon X2 / 2 GB RAM / AMD HD 3450 и работи перфектно досега. Никакви грижи.

Дайте други предложения,моля !

А, и ме интересува нещо важно за KDE - има ли полза от nepomuk и/или някакви специфични настройки, тъй като не виждам никаква разлика в бързодействието на файловия мениджър с или без него  ???
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Deepin не ми се струва по-бавен от което и да е Убунту с Гном3, но това което си тествал е базирано на 11.10, а юни месец ще излезе новото, което е базирано на 12.04. Препоръчах ти го само да го разгледаш, а да изчакаш LTS версията.
Аз на този компютър, поне още 2 години бих си търкалял 10.04 с ново ядро от кернел хранилището им.
Интересно ми е, защо толкоз много държиш да си на ъп дистро, при положение, че си си свикнал на Гном2!?
Аз съм с това дънце, този процесор, 8ГБ Рам и 4HDD в райд5 и преди година когато го събрах, доста ядове брах, че нищо по-старо от 11.04 не върви, а точно в този момент излезе Унити и Гном3, докато не ме открехнаха за кернел хранилището и до сега не мога да намеря нищо което да работи по-добре, а на КДЕ не ми се минава.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Успех с преминаването на КДЕ  ;D
Остани си с Убунту, пробвай и Debian SID, Arch и ... аз не бих препоръчал друго.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Gogo_SZ

• Напреднали
  • Публикации: 270
  • Distribution: Mageia, Mandriva
  • Window Manager: KDE, Mate, Gnome, LXDE
  • So to complete victory of trade over reason!
    • Профил
Втора седмица инсталирам и преинсталирам разни варианти Linux със същата идея.

Gnome3 е достигнал съвършенство - демек е съвършенно неизползваем и не е останало местенце без дразнещ или фатален бъг.
KDE се е пооправило, но там проблема си е при мен - нещо не ме кефи.... Въпреки, че май натам отиват нещата  >:(

XFCE - На път съм да се преориентирам натам. Ужасно бързо, приемливо като GUI и достатъчно близо до Gnome2 като идея.
Активен