От доста отдавна се занимавам с виртуализация, работил съм както с VMWare и XenServer така и с OpenVZ, от цялата ми практика с тях съм си изградил някакво мнение така да го наречем.
Ето ти редица плюсове:
- Не се налага всеки път да се купува нова машина за всеки нов проект
- Инвестира се един път в нещо по-добро от колкото няколко поредни пъти в нещо което харчи два пъти повече енергия и се хвърлят излишни пари
- Лесен бекъп на машините в работещо състояние, тоест дори и хардуера ти да даде фира, взима се втора машина и в рамките на 1 час всичко е възстановено
- Лесна администрация, без да се налага всеки път да ходиш до машината, особено ако тя е в сървърно което е на "майната си" от теб. Същото това важи и за спирането/пускането на виртуалните машини
- Колегата преди мен е изтъкнал и няколко други плюсове, при положение, че имаш някаква стара машина със стар софтуер, който вече не се поддържа, а слагането на нов хардуер на практика невъзможно, виртуализацията направо ще те спаси от подобна ситуация.
И още доста друго плюсове, които в момента не ми се изброяват, просто за да се увери човек трябва да поработи 2-3 месеца с това и сам ще разбере.
Минуси поне за мен няма, както каза ти минус може да бъде ако хардуера ти падне и спрат редица сървъри с него, е в крайна сметка това е техника, рано или късно тя винаги се разваля. Ако си правиш редовни бекъпи изобщо няма да те притеснява това. То в крайна сметка ако мислим така, че то и ако имаш някаква машина която играе ролята на рутер на няколко сървър, че то ако падне тя ще падне и всичко друго, така че не мисли по този начин за това. Това е от мен

Да вметна: Виртуализацията единствено може да ти бъде проблем при Live Streaming или ако държиш някакви Game сървъри, но то така или иначе и при двете си трябва ресурс.