Сузи — тя има своя алтернатива наречена YaST, има версии и за конзола и ГПИ, и html. Основно предимство е, че всичко се прави през яста, за начинаещ е хипер изгодно. Проблем е, ако се опита да се отърве от него, защото той е дълбоко в Сузи и трябва всичко да се прави през него, но не вярвам да тръгне натам, защото тогава Сузи за него не ги имала никакво предимство;
Всъщност няма една причина да искаш да махнеш YaST, защото той нито е голям, нито е задължителен за настройката на каквото и да е (като изключим първоначалната инсталация на системата). Винаги маже и без него! 
Не знам, нямам много опит с това дистро. Но съм чувал от разни хора, че яста презаписва всичко, де що види. Тоест не е особено смислено да правиш настройки директно в конфигурационните файлове, защото няма да останат.
В това отношение съм хипер недоволен от Убунту, защото ми прави същите мизерии. Не навсякъде, но където му падне и когато му падне, без предупреждение сменя разни неща, за които не те е питал, дали да го прави.
Иначе за преводите ти и Ласков, най-добре знаете, а имайки предвид, че пишете едно и също, явно е тъй. За мен никой превод не е излишен. Дори аз да не ползвам нещо, то все пак си има потребители и нищо по-хубаво от това да е на роден език.