Автор Тема: Миграция към LXDE  (Прочетена 7434 пъти)

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
Re: Миграция към LXDE
« Отговор #15 -: Aug 16, 2012, 11:32 »
Мда. А аз приех написаното в блога за чиста монета и сета наистина не ми е ясно какво са имали предвид. ...
Това е официалното становище. За да го напишат, значи си имат причини (колкото и да ни изглеждат странни).
А това, че техните пакети са на сървъра на Ubuntu, какво значение има? От версия 11.10 Lubuntu вече е част от "семейството" и е нормално да са там, а не в отделно PPA. Същото е положението при Kubuntu и Xubuntu.

По-важното е колко пакета се поддържат от дадения team и колко време ще ги поддръжат. Ако всичко опира до поддръжката на един метапакет, тогава това не е от голямо значение. Но ако става въпрос за множество на брой пакети, тогава положението е по-различно.
А точно такъв случай имаше във версия 8.04, когато Ubuntu 8.04 беше LTS, а Kubuntu 8.04 не беше LTS версия. По това време се преминаваше от KDE3 към KDE4 и не можеше да се постигне достатъчна стабилност, за да бъде версията LTS.

Току що инсталирах Лубунту. Сега си играя да го настроя.
Не мога да намеря във форума, как се извежда и настройва бързата смяна между езиците
Търси за Lxkeymap или за аплет Keyboard Layout Switcher. Ако не ги намериш, можеш да използваш setxkbmap, като редактираш autostart файла - цък.
ПП. Опа, не съм видял, че neter вече е отговорил.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 11:39 от trosho »
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #16 -: Aug 16, 2012, 11:33 »
Не мога да намеря във форума, как се извежда и настройва бързата смяна между езиците
Може би още малко е трябвало да потърсиш :) Тук и тук. Само пак да обърна внимание, че индикатор в LXDE си има, така че не ти трябва допълнителен.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 11:37 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

evilgrintch

• Напреднали
  • Публикации: 99
  • Distribution: Mint
  • Window Manager: Cinnamon
    • Профил
« Отговор #17 -: Aug 16, 2012, 11:37 »
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1039107

Това би трябвало да ти помогне, макар че ако при инсталацията си избрал някаква българска клавиатурна подредба, тя вече е предвидена в аплета за превключване, който можеш да добавиш към панела си.

Cybercop, благодаря за инфото, не се бях сетил, че е humanity, ще я пробвам със сменена икона за home и аз. Много ми харесва иконата за кошчето.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: Aug 16, 2012, 11:44 »
Оп, забравих да кажа, че в стабилния Debian (вероятно и в нестабилните) използването на setxkbmap за целта не е препоръчително и дори може да доведе до неочаквани резултати при конфликти със заложената конфигурация за целта. В Debian конфигурацията на клавиатурните подредби (поне когато се ползва LXDE) трябва да се прави във файла /etc/default/keyboard с подобни редове
Цитат
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us,bg"
XKBVARIANT=",phonetic"
XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
Не знам какво е текущото положение в останалите Debian базирани дистрибуции по въпроса, но за всеки случай е добре първо да провериш за наличието на такъв файл с конфигурация.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #19 -: Aug 16, 2012, 13:39 »
Пишеш в конзолата
sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
Отваря ти се диалог в който избираш вида на подредбата /български, вариант XXXX, вида на клавиатурата и клавишите за смяна на подредбата.
След рестарта на системата промените влизат в сила.
В Ubuntu няма файл xorg.conf. С конфигуратора клавиатурата се настройва бързо и удобно.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 13:50 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

crystalwater

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: Linux Mint Maya
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #20 -: Aug 16, 2012, 13:53 »
Пишеш в конзолата
sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
Отваря ти се диалог в който избираш вида на подредбата, вида на клавиатурата и клавишите за смяна на подредбата.
След рестарта на системата промените влизат в сила.
В Ubuntu няма файл xorg.conf. С конфигуратора клавиатурата се настройва бързо и удобно.

Всичко супер, но защо след рестарт не се запазват промените?
Връща се старата комбинация от Алт+Шифт и БДС подребата?
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #21 -: Aug 16, 2012, 14:02 »
Не е възможно. Като  преподредиш конфигурацията, изчакай да я генерира. Не бързай да затваряш терминала. След това рестартираш компютъра. Конфигурирането трябва да се изпълни докрай, а не да затвориш прозореца, след като смениш бутоните за смяна на подредбата.

Относно темите - сваляш този архив http://dox.bg/files/dw?a=6a93f854b0
Разархивираш темите и поставяш двете папки в usr/share/icons. За да направиш това, трябва да влезеш във файловият браузър като администратор. psmanfm си има такава опция. Другият начин е да натиснеш Alt+F2 и да напишеш в конзолата gksu pcmanfm. Може и със sudo pcmanfm от терминала.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 14:07 от cybercop »
Активен

crystalwater

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Aug 16, 2012, 14:49 »
Ето това ми изкарва:

Your console font configuration will be updated the next time your system
boots. If you want to update it now, run 'setupcon' from a virtual console.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
user@user-Inspiron-N5010:~$ setupcon
We are not on the Linux console, the console is left unconfigured.

Пробвах и през конзолата да изкарам setupcon, но след рестарта
нищо. Бутоните се сменят, но връща БДС като език, а не фонетиката
Активен

trosho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Aug 16, 2012, 15:10 »
... В Debian конфигурацията на клавиатурните подредби (поне когато се ползва LXDE) трябва да се прави във файла /etc/default/keyboard с подобни редове
...
По принцип, настройките в /etc/default/keyboard (keyboard-configuration) не са ли за конзолите? Тези настройки преди бяха в  console-setup (цък), заедно с настройките за шрифта в конзолите.
Доколкото съм запознат, за да важат в X-a, трябва да са изпълнени някои условия. Като начало, X-а трябва да е конфигуриран също да използва този файл, както пише в README-то. Освен това, не трябва да са правени настройки с инструментите на самата графична среда. Ако има такива, те има предимство пред настройките в /etc/default/keyboard.
Така може да се получат различни настройки за графичната среда и във въртуалните конзоли. Нещо такова:
Код:
test@test-desktop:~$ cat /etc/default/keyboard 
...
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us,bg"
XKBVARIANT=",phonetic"
XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
...
test@test-desktop:~$ setxkbmap -query
rules:      evdev
model:      pc105
layout:     us,bg
variant:    ,phonetic
options:    grp:ctrl_shift_toggle,terminate:ctrl_alt_bksp

Ето това ми изкарва:
...
Би трябвало да се получи. Изпълняваш командата, която е показал cybercop и рестартираш.
Ако искаш да минеш без рестарт, тогава опитай това: "udevadm trigger --subsystem-match=input --action=change" (пише го в README-то).
Нали правиш настройките само по един от показаните начини, а не с всички накуп?
Ако искаш, покажи резултатите от "cat /etc/default/keyboard" и "setxkbmap -query", след като рестартираш.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 15:17 от trosho »
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Aug 16, 2012, 15:33 »
По принцип, настройките в /etc/default/keyboard (keyboard-configuration) не са ли за конзолите? Тези настройки преди бяха в  console-setup (цък), заедно с настройките за шрифта в конзолите.
Доколкото съм запознат, за да важат в X-a, трябва да са изпълнени някои условия. Като начало, X-а трябва да е конфигуриран също да използва този файл, както пише в README-то. Освен това, не трябва да са правени настройки с инструментите на самата графична среда. Ако има такива, те има предимство пред настройките в /etc/default/keyboard.
Така беше, но текущо стабилният Debian с LXDE по подразбиране взема настройките за подредбите от /etc/default/keyboard. Настройката със setxkbmap може да вземе превес, ако се изпълни ръчно, след като графичната среда е заредила. Ако настройката на подредбите в LXDE се направи по стария начин (със скрипт, изпълняващ setxkbmap, описан в .desktop файл в ~/.config/autostart папката), след рестарт скриптът ще се изпълни, но настройката ще бъде презаписана от настройките в /etc/default/keyboard и след окончателното зареждане на средата ще имаш настройка, като тази в /etc/default/keyboard.
Когато преди няколко месеца пуснах Debian-а на новата ми машина, ми трябваха няколко рестарта, докато разбера защо така ми се губят настройките от скрипта и какво се е променило :)
Активен

crystalwater

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Aug 16, 2012, 15:39 »
# Check /usr/share/doc/keyboard-configuration/README.Debian for
# documentation on what to do after having modified this file.

# The following variables describe your keyboard and can have the same
# values as the XkbModel, XkbLayout, XkbVariant and XkbOptions options
# in /etc/X11/xorg.conf.

XKBMODEL="pc102"
XKBLAYOUT="us,bg"
XKBVARIANT=",phonetic"
XKBOPTIONS="grp:ctrl_shift_toggle,lv3:ralt_alt,terminate:ctrl_alt_bksp,grp_led:scroll"

# If you don't want to use the XKB layout on the console, you can
# specify an alternative keymap.  Make sure it will be accessible
# before /usr is mounted.
# KMAP=/etc/console-setup/defkeymap.kmap.gz

След рестарта се получава това:

rules:      evdev
model:      pc102
layout:     us,bg
options:    grp:ctrl_shift_toggle,lv3:ralt_alt,terminate:ctrl_alt_bksp,grp_led:scroll

Както се вижда, фонетиката я няма, а е БДС
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 15:55 от crystalwater »
Активен

trosho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Aug 16, 2012, 16:07 »
Имаш правилните настройки в /etc/default/keyboard, но те може да се заменят от други, когато стартираш графичната среда.
Предполагам, че си използвал и lxkeymap, при което са се записали други настройки в ~/.config/lxkeymap.cfg.
Можеш да видиш съдържанието на този файл ("cat ~/.config/lxkeymap.cfg") и да провериш дали имаш такъв ред: "variant =...", в който да е указан вариантът на клавиатурната подредба.
Ако няма, можеш да опиташ да редактираш този файл. Или да го изтриеш и да оставиш само настройките в /etc/default/keyboard.
Аз пробвам от Live CD-то и в него има някакъв бъг в lxkeymap. Мога да задам само една подредба - или us, или bg.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 16:10 от trosho »
Активен

crystalwater

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Aug 16, 2012, 16:47 »
Ето го файла, има си, но защо не го изкарва не знам

[Global]
layout = us
variant =
option = grp:alt_shift_toggle

[BG]
layout = bg
variant = phonetic
option = grp:alt_shift_toggle

Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #28 -: Aug 16, 2012, 17:00 »
Имаш правилните настройки в /etc/default/keyboard, но те може да се заменят от други, когато стартираш графичната среда.
Предполагам, че си използвал и lxkeymap, при което са се записали други настройки в ~/.config/lxkeymap.cfg.
Можеш да видиш съдържанието на този файл ("cat ~/.config/lxkeymap.cfg") и да провериш дали имаш такъв ред: "variant =...", в който да е указан вариантът на клавиатурната подредба.
Ако няма, можеш да опиташ да редактираш този файл. Или да го изтриеш и да оставиш само настройките в /etc/default/keyboard.
Аз пробвам от Live CD-то и в него има някакъв бъг в lxkeymap. Мога да задам само една подредба - или us, или bg.

Няма бъг. С lxkeymap може да се задава само една подредба. В Убунту до 10.04 настройките на подредбата се правеха с sudo dpkg-reconfigure console-setup
След  11.04, както и в Debian Squeeze/Wheezy се правят със sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration.
Можеш да провериш дали е инсталиран пакета keyboard-configuration, но съм сигурен, че е инсталиран по подразбиране http://s19.postimage.org/jc7qv5vox/keyboard.png
Просто стартираш конфигуратора, избираш български>>фонетичен >>вид на клавиатура>>клавиши за смяна на подредбата. След това чукаш Enter докато не ти излезе, че конфигурацията е готова. След това рестартираш компютъра. Вече не помня колко пъти съм го правил и винаги успешно. Не виждам какво може да се обърка.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 17:05 от cybercop »
Активен

trosho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Aug 16, 2012, 17:58 »
...

Няма бъг. С lxkeymap може да се задава само една подредба. В Убунту до 10.04 настройките на подредбата се правеха с sudo dpkg-reconfigure console-setup
След  11.04, както и в Debian Squeeze/Wheezy се правят със sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration.
...

И аз забелязах, че добавя само една подредба, но тогава този инструмент се обезсмисля .
А че има бъгове, има. Вади "TypeError: cannot concatenate 'str' and 'list' objects", което е рапортувано като бъг.
Промяната в console-setup е ясна. В онази тема си показал точните версии, след които я има и затова дадох линк към нея.

Това, която си дал за keyboard-configuration, трябва да работи. Но явно има нещо, което променя настройките, след влизане в графичната среда. Заподозрях lxkeymap, защото това е инструментът за настройка в тази среда.
Бих му предложил да изтрие файл ~/.config/lxkeymap.cfg и да опита отново начина с keyboard-configuration. Като чета написаното от neter за Debian, вече не знам дали в последното Lubuntu ще работи варианта с autostart и setxkbmap.
« Последна редакция: Aug 16, 2012, 20:08 от trosho »
Активен