Автор Тема: Windows -> Ubuntu  (Прочетена 8290 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Windows -> Ubuntu
« Отговор #15 -: Sep 05, 2012, 20:28 »
Цитат
Нямам друг диск, това е проблема. Ако имах, щях да го ползвам като буфер за прехвърляне на информацията от NTFS -> ext
Просто ще запазя дяла с NTFS засега.

Решението е просто и малко по-времеемко! Първо правиш малко подготовка, но дано да имаш малко повечко свободно място на диска, за да си спестиш време и операции.
Инсталираш някакъв партишън едитор на уиндоуса и си разпарцаляваш диска, като първо го намаляш до размера на заетото пространство, но свободното да остане от пред и малко, около 1-2ГБ от зад!
След като направиш максимално свободно място, ще създадеш 3 нови дяла. Ако няма възможност да форматира под други файлови системи, няма да ги форматираш.
Първия, около 15ГБ за root( / ) в ext4, втория за home( /home ), всичкото което остане от това свободно парче, а третото, което е в края на диска след уиндоуса за SWAP.
Инсталираш Убунту като втора ОС, като си му указваш първия дял да ти е /, втория /home и третия, последния дял за SWAP и да си ги форматира. Уиндоуса да ти остане по средата.
След инсталацията, влизаш си в Убунту-то и местиш колкото побере от уиндоус дяла в домашната папка на Убунту.
След като освободиш още място от уиндоус дяла, теглиш pmagic_2012_08_09.iso, печеш го на един диск и буутваш от него. След като зареди, той се зарежда в рама и после само от там работи, намаляш дяла на уиндоуса и увеличаваш дяла на /home до освободеното пространство. Дори и без да рестартираш и зареждаш отново Убунту-то, с него можеш да си прехвърлиш пак още данни от уиндоуса в потребителската ти директория на убунту и пак да повториш операцията с намаляне и увеличаване, докато накрая остане само уиндоуса. Изтриваш тогава целия му дял и уголемяваш хоум дяла докато стигне до суапа.
Като приключиш с всички операции, пиши тука във форума, да ти обясним как да промениш боотлоудера, да не те пита като стартираш, уиндоуса който го няма или линукса да ти зареди.

Това за което нямаш алтернатива в линукс можеш да го ползваш във виртуалка с доста повече предимства от това да ползавш дуал буут или разни други магии, но това вече е друг въпрос, наскоро го обяснявах на едно мОме тук във форума, та се разрови последните ми теми.

П.С Ако ще правиш това с parted magic-а което ти писах по-горе, НЕ ПУСКАЙ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ОПЕРАЦИЯ В ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ! След всяка операция натикай апли, да си я приложи и после следващата, че да не стане инфекция!
« Последна редакция: Sep 05, 2012, 20:38 от backinblack »
Активен

__SHADOW__

• Напреднали
  • Публикации: 25
    • Профил
« Отговор #16 -: Sep 05, 2012, 20:35 »
За TrueCrypt съм чувал. Четох няколко статии за него, но се отнасяше за Windows. Общи линии отбелязваха, че не може да се интегрира и затруднява работата. Затова и предпочетох BitLocker.

@__SHADOW__, май така ще направя, че не ми се рискува на сляпо.
Еми да... ако други хора не използват компютъра, една сигурна парола е повече от достатъчна  ;)
Поздрави
Активен

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #17 -: Sep 05, 2012, 20:45 »
Некойси за пореден път ми правиш много лошо впечатление. Да те питам ти на какъв език говориш и по-важното в какъв езично форум пишеш???

С какво ти правя лошо впечатление? Че ви правя забележки за върхаро-елитарските забежки? И не знаех, че на български език има дума шошопал и други подобни.
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: Sep 05, 2012, 20:55 »
От криптиране на дяла, не виждам смисъл, освен ако се притеснява да не изгуби компютъра и тогава файловете да сменят собственика си, но май доста товари машината!
Иначе за многопотребителска работа достатъчно само на главната си хоум папка да смени правата, само собственика да може да я отваря и ще е достъпна само с root права или с буут от друга лайв дистрибуция.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #19 -: Sep 05, 2012, 21:19 »
5.т.

В езика, на който е буквата от твоя аватар сигурно такава дума няма. Може и да няма в някакъв „елитарен“ български език. Интересно, че туко що получих обвинение за елитарност. Не си ми интересен, обвиненията също. В кашимерията щеше да помпаш лицеви. Пия си ракията и не ми дреме. Ако имаш да кажеш нещо по темата, го кажи.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
« Отговор #20 -: Sep 05, 2012, 21:31 »
5.т.

В езика, на който е буквата от твоя аватар сигурно такава дума няма. Може и да няма в някакъв „елитарен“ български език. Интересно, че туко що получих обвинение за елитарност. Не си ми интересен, обвиненията също. В кашимерията щеше да помпаш лицеви. Пия си ракията и не ми дреме. Ако имаш да кажеш нещо по темата, го кажи.

О, определено. И щеше да тренира „падни -- стани“ ;)

И наздраве! И ако може да не разваляте хубавия бой със скандал :D

И да знаеш -- да си елитарен не е никак зле ;)
Активен

the lamer's team honourable member

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
« Отговор #21 -: Sep 05, 2012, 21:38 »
Нямам друг диск, това е проблема. Ако имах, щях да го ползвам като буфер за прехвърляне на информацията от NTFS -> ext
Просто ще запазя дяла с NTFS засега.

Относно GIMP-а - май ще свърши работа.

Още нещо се сетих - някакво сигурно криптиране на дялове Ubuntu поддържа ли? Най-добре ако може да се криптират всичките и по този начин да се включва компютъра само с парола. Ако не поддържа - да препоръчате някакъв софтуер, който един вид native да се справя с тази задача.
В общи линии търся нещо като BitLocker, но да мога да си криптирам всички дялове БЕЗ да имам TPM :)

ок тогава, просто внимавай когато стигнеш до разделянето на диска на дялове при инсталацията на Ubuntu -- там има възможност да укажеш, че дяла ще е криптиран. Освен това, няма голям смисъл да криптираш нещо друго, освен /home.

освен това, дай някаква приблизителна постановка на задачата -- хардуер, свободно дисково място etc, че да може да мислим вече в конкретни измерения ;)

а това с GIMP-a е добре ;)

освен това, май имаше начин да използваш в него добавките за photoshop -- ако използваш нещо по-специфично.
Активен

the lamer's team honourable member

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #22 -: Sep 05, 2012, 21:41 »
Преди много време почнах да ползвам Линукс с идеята да науча нещо повече и да стана "ГУРУ".  Демек да стана "елитарен". И не случайно винаги казвам, Че Линукс не бива да е за всеки. И че това да ползваш Линукс означава че си нещо повече от останалото ползващо компютри стадо....
Та така, да да ползваш Линукс и да не задаваш тъпи въпроси си е елитарно от всякъде.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Sep 05, 2012, 21:53 »
Houston we have a problem  ;D

Извинявай Някойси. Изказах се остро и прибързано, не бива да те отписвам, само защото си безнадежден случай. Приеми моето извинение. Ще се постарая да не се конфронтирам с теб за благото на всички.
« Последна редакция: Sep 05, 2012, 23:09 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

barakuda28

• Напреднали
  • Публикации: 37
    • Профил
« Отговор #24 -: Sep 05, 2012, 22:08 »
@tonitochev и сега се притесняваш, че с всеки ден ставаш все по-малко гуру ли?
Съгласен съм, че Linux не е за всеки. За всеки е "лесното", a Linux не е лесен, той просто е безплатен :)
Ако търсиш безплатното - нямаш никакъв избор, според мен.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Sep 05, 2012, 22:10 »
Напротив. Ако търсиш безплатното имаш всичко възможно или поне вече измислено. Ние тук (поне някой от нас) търпим ограничения за това, че не търсим безплатното.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #26 -: Sep 05, 2012, 22:13 »
Не, въобще не се притеснявам и не ми пука. Просто си ползвам избраната от мен операционна система без да се чудя кое как се прави. При проблем ровкам по мрежата и намирам решение и толкоз.А дали съм помагал на новаците- виж вестника Home Linux или блога ми и сам си отговори.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

barakuda28

• Напреднали
  • Публикации: 37
    • Профил
« Отговор #27 -: Sep 05, 2012, 22:15 »
Най-вероятно греша, но не съм останал с впечатление за друга безплатна ОС, различна от Linux, която да можеш не-трудно да си ползваш за разнообразни дейности, като обикновен потребител. Ако искаш да пускаш сървъри - сигурен съм, че има много алтернативи, но за това специално не знам да има други ОС.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #28 -: Sep 05, 2012, 22:34 »
Баракуда официално безплатно няма, но всички Знаем, че живеем във век дето всичко може да се намери  :P
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Sep 05, 2012, 22:44 »
Пич, евтино и лесно са много относителни понятия!
Най-лесно е това което е познато и защото си започнал с уиндоус и за това ти е по-лесен!
Скъпо, евтино безплатно! Каква е файдата от безплатното, като вкараш 3-5-10 пъти повече време за да си свършиш работата заради която си инвестирал в компютъра!?
Ако единственото което те привлича Линукс е това, че е безплатен, грешиш! Може и да ти излезе по-скъпо, но не като цена, а като изгубено време и труд, който си можел да вложиш за нещо което да ти се плати от някой и да го свършиш за нула време на това което и платено и повярвай ми, ще имаш повече пари дори след като си платиш всички лицензи!
Линукс има предимства които липсват в Уиндоус или пречат да бъдат въведени на техния бизнес модел!
Едно от предимствата за които по-горе ти споменах да ползваш уиндоус във виртуалка, а инфото да ти стои на линукса е, че файловата система не фрагментира и не се налага дефрагментиране. Никога не се налага преинсталиране на системата, освен за по-лесно. Никоя програма която инсталираш не ти предлага избор да ти инсталира и нещо друго, НО сложено по подразбиране ДА за такива които карат на некст, без да четат. Никой софтуер не ти казва, че ако го ползваш за това ще ти струва толкоз, а ако го ползваш за друго цената ще е друга или да безплатния лиценз така да е ограничен, че заради дребни нещица да си купиш платеното.
Никой софтуер който се е наложил, щото е добър, не може разработчика му да каже, че новата версия няма да има съвместимост със старата, за да те принуди да платиш отново за същото.
Аз до преди 3 години Линукс не бях виждал, но вече мисля за неща които не могат да бъдат направени с Уиндоус или ако могат, е много по-трудно и никой не ги прави с Уиндоус.
Да не говорим за това колко много хора има, които и "лесния" Уиндоус не могат да си поддържат и за най-малкото бягат при кварталния майстор по всичко!
Активен