Това някак ми прилича на:
"Защо ли това че изобщо не е важен външния вид а само душата е аргумент единствено на грозните жени ?"
Всъщност оказва се, че при въпрос "Коя Linux дистрибуция е най-добра ?" по отговора лесно можеш да определиш доколко даден човек е в час със Linux като операционна система, а не като дистрибуция, прави ли разлика между двете понятия и въобще прави ли си труда да помисли преди да говори/пише.
Като се върна 4-5 години назад (когато започнах да се занимавам с Linux) си спомням че в началото за около месец (пре)инсталирах на машината си RedHat, Debian, Mandrake, и Caldera. Бях в голямо недоумение ... RedHat, Mandrake, Caldera се инсталираха лесно ... всичко си работеше (звук, модем, видео и т.н.) ... Mandrake даже беше на български, RedHat пък ми предлагаше сървърни и десктоп инсталации с разни благинки, Caldera ме спечелиха с цветовете в конзолата, Debian пък идваше със сума ти и софтуер кой от кой по-интересен. И се чудех що не вземе някой да обедини всичко това в някой Super-Duper Linux (отбелязвам че за мен тогава RedHat Linux беше нещо коренно различно от Mandrake Linux ... почти толкова колкото и от Windows). И тогава и аз ходех и задавах въпроса "Коя дистрибуция е най-добра ?" ... разни хора ми даваха разни отговори а аз тичах в нас и инсталирах ... и все нещо ми липсваше.
Е ... след всичките тези 4-5 години нещата изглеждат по-различно. Работя със Slackware (или по-точно нещо което се е инсталирало като Slackware, не ползва rpm а tgz пакети и вместо init.d директория има rc.d). Работи и като десктоп и като сървър ... и конзолата му е цветна ... и въобще имам всичко онова което ми липсваше преди време.
Защо пиша всичко това ... ами защото сега се оказва че в началото не съм гледал където трябва. Какво всъщност е Linux ? Едно ядро (
http://www.kernel.org) и нищо повече ! Някаква програма която да поеме нещата след BIOS-а, да накара компютъра да се осъзнае като такъв и да даде на потребителя възможност да управлява тази иначе безполезна купчина от метал и пластамаса.
После идва приложния софтуер ... всички онези текстови редактори, сървърни програми, компилатори, игри и въобще всичко онова което ползва потребителя/администратора.
Чак тогава идват дистрибуциите.А какво всъщност представляват те ... ами най общо казано:
1. Взима се ядрото от
http://www.kernel.org2. Взима се софтуера който ще бъде включен от различните производители
3. Всичко това се компилира така че да имаш поне една работеща система сравнително хардуерно и/или платформено независима
4. Създава се boot концепция/изпълнение (кое е как да се чете/изпълнява след като ядрото е заредно)
5. tools (конфликтната точка) - всъщност всичко онова което да ти разпознава хардуера, да ти помага по-лесно да настройваш това-онова по системата. Точно тук са YaST, pkgtools, apt-командите и всички онези неща заради които (най-често) някой казва "X Linux е по-добър от Y Linux".
6. Графичен/Текстов инсталатор за всичко това за улеснение на потребителя.
7. Записване и разпростарнение
Забележи че тази модалност се запазва и след инсталацията. Във всеки един момент, стига да пожелаеш ти можеш да променяш нещата, което всъщност означава че с повече или по-малко труд ти можеш да "превърнеш" една дистрибуция в друга без да ти се налага да изтриеш старата и да сложиш новата (макар че това е по-лесния вариант). Така че ти ми кажи ... кой Linux е по-добър ? Има по-лесни дистрибуции за начинаещи, има такива с повече прекомпилиран за тях софтуер, има такива със завишено ниво на сигурност, има и такива които ти дават работещата основа а ти прави натам каквото искаш и сметнеш за нужно. Не си лишен от нищо ... просто някъде става по-лесно, другаде по-трудно. Имаш възможност да избираш още сега ... а не да чакаш по-нова версия ... това му е великото на отворения код.
Колкото до изказването на JOKe ... без да се заяждам имам 2 въпроса:
1. Кое е толкова фаталното и критично нещо което може да се направи на Debian, а на Slackware не, та изхвърли втория на боклука ?
2. Каква според теб е фаталната разлика между Нещо_Си Enterprise Server и обикновенната дистрибуция ?
Как ти звучи:
<$Linux> + default kernel with smp, scsi, ata, sata и т.н. support + Mysql + Apache + Php + phpMyAdmin + Някакъв шареничък инсталатор/конфигуратор за да не се ровиш из конзола и текстови файлове + X години денонощен support (това зависи от фирмената политика) = <$Linux> Enterprise xPert DataBase Server (ура!

'>, където <$Linux> може да го заместиш с каквато си искаш дистрибуция.
Поздрави
Н. Тенев