Автор Тема: Печатни или електронни книги  (Прочетена 4935 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Освен, ако не отрече официално, той е по далаверата. Ще намери печатница за 200-300  бройки, щото у нас да продадеш повече от 500 се смята за чудо, след което ще се опита да ги пробута и да има кирийка някаква сумичка да оправи месеца. Ако не успее ще глътне малко водица, ама то в търговииката е тъй. Един път гушиш, друг път губиш.

Смятам, че на хартия трябва да се издава нещо, което наистина, ама наистина много си заслужава, а нещата на компютърна тематика трябва да си останат  там, дето им е мястото. Хем някое друго дърво ще се опази.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Печатни или електронни книги
« Отговор #1 -: Sep 25, 2012, 09:24 »
Освен, ако не отрече официално, той е по далаверата. Ще намери печатница за 200-300  бройки, щото у нас да продадеш повече от 500 се смята за чудо, след което ще се опита да ги пробута и да има кирийка някаква сумичка да оправи месеца. Ако не успее ще глътне малко водица, ама то в търговииката е тъй. Един път гушиш, друг път губиш.

Смятам, че на хартия трябва да се издава нещо, което наистина, ама наистина много си заслужава, а нещата на компютърна тематика трябва да си останат  там, дето им е мястото. Хем някое друго дърво ще се опази.
Еее, подхождаш прекалено недрожелюбно към човека. Чакай поне той да каже нещо, недей така направо с нападките.

А адекватна и актуална IT литература на български език си е нужна.
Активен

crystalwater

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: Linux Mint Maya
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 25, 2012, 09:43 »
Аз бих си купил такава литература, така както навремето си купих MS Office 2003 и ми беше много полезна в работата последните 7-8 години, а и не само на мен, но и на семейството ми.
Предпочитам да чета хартиени варианти, че в скоро ще остана без очи с тези компютри.
Наскоро разглеждах за Линукс литература в една голяма книжарница на "Графа", но имаше само 3 книжки и те си бяха за системни администратори, а не за лаици като мен.
И да...по-лесно ми е да чета на български, по-гладко ми върви мисълта....доколкото е останала мисъл... :)
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 25, 2012, 09:45 »
Извинявам се Марче, в мен е вината. Не трябваше. Просто вътрешно гледам с прекалено голямо презрение на всичко отпечатано на хартия, което не е предназначено за ученици. Боли ме, а  когато някой дойде и каже, че иска да печата на хартия нещо свързано с компютри или не дай си †Боже за ГНУ/Линукс и не издържам. Извинявам се още веднъж.

Кристлноводен, съгласен съм, че трябва на български. Болно ми е, когато някой българин пише  на чужд език. Това е нашия език. Трябва да ползваме чужди езици, едва когато това, което ни трябва, го няма. Не съм съгласен обаче с мита, че от хартия  се ослепява по-малко, отколкото от компютри. А компютрите имат едно уникално предимство — равномерно осветление навсякъде.
« Последна редакция: Sep 25, 2012, 09:49 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

crystalwater

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: Linux Mint Maya
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 25, 2012, 09:56 »
Не е мит, болките в главата и напрежението върху очният нерв не лъжат. От три годишен съм с очила и съм позапознат от толкова срещи с чичко очен доктор :)
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 25, 2012, 09:58 »
Тези симптоми ги имаше и преди да има компютри. Погледни всеки учен, не е ли очилат? Айде по-младите ползват компютри, ама тия дъртаците с титли проф.,доц.,акад. и те ли ползват? А имат чернобели снимки от седемдесетте с очила, всичките до един. На три години нали  не си ползвал активно компютри?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 25, 2012, 10:17 »
Една книга веднъж отпечатана може да се прочете хиляди пъти и само се нуждаеш от (слънчева) светлина. За да прочетеш един файл хиляда пъти трябва хиляда пъти някое устройство да харчи ток. Екологичните аргументи поне за мен не са убедителни. Да не говорим, че най ми е кеф да чета легнал. Да гледаш един активен екран е все едно като да гледаш в някоя батерия меко казано. И книгите натоварват очите, но от четене на книги много рядко са ми се зачервявали очите, да не казвам, че не помня такъв случай. За мен споровете по темата са без изход. Вески си има възгледите.
А огнения като за добре дошъл първо стреля и после пита кой е и какъв е.
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6486
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 25, 2012, 11:35 »
Защо ли ми намирисва на несериозна работа всичкото това ? Да не бъда лош прпрок, и негативист - ама НИЩО няма да стане по тоя ВЕЛИК ПРОЕКТ. Поздрави.

@ Laskov

коментара НЕ е SPAM, а само моето лично мнение. Никого не ангажирам с него. Защото си мисля, че издаването на КНИГИ за Линукс, не се прави във форуми. И на доброволни начала.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 25, 2012, 12:05 »
.... Никого не ангажирам с него....
Това е ясно! Ама темата е за хора, които искат да се ангажират - един с издаване и евентуално някой друг с писане. Тези, които не искат никого да ангажират, няма нужда и те да се ангажират с писане на коментари.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Печатни или електронни книги
« Отговор #10 -: Sep 25, 2012, 13:26 »
Постовете, които не бяха по оригиналната тема, са отделени в тази. Дискутирайте (културно!) въпроса, той е интересен.

ПС. Искам да добавя, във връзка с оригиналната тема, че издаване и отпечатване на книга е нещо различно, поне по света, където човек може съвсем легално да си закупи една електронна книга. Това, че е електронна, не значи, че зад нея не стоят редактор, художествен оформител, издател и т.н.
Активен

bot

• Гост
« Отговор #11 -: Sep 25, 2012, 15:30 »
Една книга веднъж отпечатана може да се прочете хиляди пъти и само се нуждаеш от (слънчева) светлина. За да прочетеш един файл хиляда пъти трябва хиляда пъти някое устройство да харчи ток. Екологичните аргументи поне за мен не са убедителни. Да не говорим, че най ми е кеф да чета легнал. Да гледаш един активен екран е все едно като да гледаш в някоя батерия меко казано. И книгите натоварват очите, но от четене на книги много рядко са ми се зачервявали очите, да не казвам, че не помня такъв случай. За мен споровете по темата са без изход. Вески си има възгледите.
А огнения като за добре дошъл първо стреля и после пита кой е и какъв е.

Има едно устройство, нарича се Kindle, дисплеят му е специален, няма нужда от подсветка, батерията му държи 1 месец с едно зареждане и то при постоянно използване.
http://www.amazon.co.uk/Kindle-Ink-Display-Wi-Fi-Black/dp/B007HCCOD0/ref=sr_tr_sr_3?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1348572187&sr=1-3
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Sep 25, 2012, 18:45 »
Тока в най-кошмарният възможен случай се произвежда от уран. Хартията се произвежда от съвсем истинско и живо дърво. Това за екологичната тема.

Аз също най-много обичам да чета легнал и за това от 2003-та насам винаги съм имал лаптоп.

Ще приема аргумента за слънчевата светлина, само и единствено, ако се подпишеш пред нотариус, че винаги, ама винаги, без изключения си чел денем и най-вече навън или помещение без щори, пердета и т.н., в близост до което няма неща, като например големи дървета или други сгради, които да пречат на проникването на светлината и евентуално не е със северно изложение.

Например моя апартамент е със северно изложение, няма наоколо други сгради или дървета да пречат и въпреки това, в хола се налага и през деня да свети крушка.

Забравих. На пазара няма такава книга дето да издържи физически хиляда четения. Специално на българския даже 99,999999999999999999999999% от книгите не могат да издържат дори две прочитания.
« Последна редакция: Sep 25, 2012, 18:49 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 25, 2012, 19:08 »
Аз лично познавам много хора, чиито книги едва издържат и едно тяхно прочитане. Една пазена книга може да се запази и 1000 години.
За твоя апартамент ти ще се подпишеш ли, че винаги, ама винаги ползваш изкуствено осветление, когато си в хола.
Тичай при нотариус да подписваш, че да четеш лаптоп е по-лесно и удобно от книга. Едно истинско и живо дърво може да се възобнови, но замърсяванията според мен са по-дълготраен проблем.
За мен най-големия плюс на електронните книги е, че в едно томче можеш да побереш хиляди четива, които пък обърнати в дървета са си цели гори. Може би един баланс между двете технологии е най-удачен.
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Sep 25, 2012, 19:34 »
Аз специално, когато жената е на работа или просто я няма, не включвам осветлението в хола, за да пестя ток. Тока е скъп и ща не ща, трябва да го пестя възможно най-много.

По лесно е и по-удобно. Лаптопа си има естествена стойка, не е необходимо да го държиш, ръцете ти са свободни. Често лаптопа е дори по-лек от книга. Не знам, ама само един учебник на някой от синовете ми, а те и двамата са в началното, е по-тежък от лаптопа.

За прелистването на страниците ти е необходим само един пръст по избор от наличните двадесет, за разлика от цели две ръце с общо десет пръста, в другия случай.

С лаптоп не е необходимо да лежиш в неудобна за теб стойка, за да си зад светлината.

И последното, дето трябва да е първо и вече споменах по-нагоре, лаптопа има равномерно осветление на цялата повърхност. На някой му било прекалено ярко, ами под екрана като минимум има плъзгач или две копчета, за да си го нагласи. Повечето среди дори го имат като джаджа.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)