Автор Тема: Моля,за помощ ! Как да инсталирам skype на LUBUNTU 12.04  (Прочетена 3357 пъти)

mnedjalkov

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
Здравейте.В момента ползвам едно старо и слабо PC.Инсталирам му "LUBUNTU" 12.04 ,но не знам как да му инсталирам skype.Ако някой може да помогне и да ми обясни подробно стъпка по стъпка какво да направя,ще му бъда благодарен.
Активен

dark_elf

• Напреднали
  • Публикации: 120
    • Профил
Най-лесният начин е като отвориш страницата на skype, и си свалиш версията за Ubuntu. Файла трябва да е нещо такова -> skype-ubuntu_4.0.0.8-1_i386.deb
Отваряш терминала и се логваш като роот. Стигаш до директорията в която си го свалил и пишеш:
Код:
dpkg -i skype-ubuntu_4.0.0.8-1_i386.deb
Би трябвало всичко да мине без грешка и да имаш работещ skype.
Активен

PaperNick

• Напреднали
  • Публикации: 295
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
По-лесно ще е да кликнеш тук за да свалиш Skype (32 битова версия).

След като си го свалил, просто кликни 2 пъти на файла и ще ти се отвори прозорец, в който трябва да натиснеш Install - Кликни тук за снимка
Това е  :)
Активен

Practice

mnedjalkov

• Напреднали
    • Профил
Да,благодаря,свалих го от сайта на skype,инсталирах пакета и после от терминала само пиша skype и се отвори.За сега всичкия хардуер работи.
Имам обаче още два въпроса.
Как де си сменям езика за писане от Английски на Български?
В смисъл къде в самата операционна система да направя настройките за езика,а също и как да задам клавиатурна подредба за неговата смяна ?
И има ли начин иконката на Скайп  да я изкарам на десктопа,както е при Уиндоус ?
Благодаря,отново.
Активен

PaperNick

• Напреднали
    • Профил
Трябва да цъкнеш на панела и там - Panel Settings. После трябва да намериш Keyboard Layouts и да го добавиш към панела.

Ето и снимка, да видиш как става :)
Намерих и видео - Клик  ;D
« Последна редакция: Nov 01, 2012, 13:04 от cool4y »
Активен

Practice

mnedjalkov

• Напреднали
    • Профил
Отново благодаря.Но сега пък се сблъсквам с друг проблем.Направих всичко,излезе ми бара,но като се опитам да сменя езика там където показава "US",и до него залепена стрелкичка (предполагам за смяна на езика) ми стой само на "US" и не ми дава никаква възможност да избира друг език.От менюто за езика на системата съм му задал регион-България.Показва ми,че има инсталиран български език,но като се опитам да го сменя и нищо не се получава.
Активен

PaperNick

• Напреднали
    • Профил
И аз преди срещах този проблем... Явно още не са го оправили  :)
Потърси из менюто lxkeymap и виж оттам... Ако не стане:

Ето едно видео, което може би ще реши проблема... Клик. Надявам се да разбираш Английски  :)
« Последна редакция: Nov 01, 2012, 14:16 от cool4y »
Активен

Practice

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Или друг вариант: променяш файла /etc/default/keyboard Трябва да има следните редове:
Код:
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us,bg"
XKBVARIANT=",phonetic"
XKBOPTIONS="grp:toggle"
Това е вариант на фонетична клавиатура, 105 бутона, смяна с десен Алт. За друга комбинация за превключване трябва да смениш последния ред както е казано във видеото.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

PaperNick

• Напреднали
    • Профил
Знаех си, че имаше някакъв подобен файл. Браво dejuren  [_]3

Ето и листа с езикови и клавиатурни съкращения.
Активен

Practice

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Отново благодаря.Но сега пък се сблъсквам с друг проблем.Направих всичко,излезе ми бара,но като се опитам да сменя езика там където показава "US",и до него залепена стрелкичка (предполагам за смяна на езика) ми стой само на "US" и не ми дава никаква възможност да избира друг език.От менюто за езика на системата съм му задал регион-България.Показва ми,че има инсталиран български език,но като се опитам да го сменя и нищо не се получава.

Задаването на клавиатурните подредби в Debian-базираните дистрибуции е изключително елементарно и нямаш нужда от графичен мениджър.
Пишеш в конзолата
sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
и стартираш конфигуратора http://s19.postimage.org/qhujhizht/keyboard.png
Излиза ти списък с клавиатурите. След като я избереш ти предлага избор на клавиатурните подредби. Ако няма българска в списъка, избираш "други"  и ти се отваря пълният списък. Избираш български, след това избираш варианта, клавиши за смяна на подредбата. На всичко останало чукаш Enter, докато конфигурирането приключи. Отнема ти няколко секунди. След това рестартираш компютъра и вече имаш желаните от теб подредби, които можеш да сменяш със зададените от теб клавиши. Английският не го задаваш, защото той си е по подразбиране първи език.
Успех.
Колкото до скайпа - на официалната страница има 32 и 64 битова версия.  Инсталацията става, просто като кликнеш върху пакета. Програмата gdebi /Инсталатор на пакети/ ще свърши останалото.
Ако отвориш "Източници на софтуер" и поставиш отметка на всички хранилища ще можеш да инсталираш скайпа направо от партньорските хранилища. Това става, като напишеш в терминала
sudo apt-get update
sudo apt-get install skype
и ще имаш инсталиранa skype.

@Dark_elf : Направо се гавриш с човека. Да му беше казал да инсталира тази обвързана с доста зависимости програма от сорс пакет, за да е по- весело във форума.
« Последна редакция: Nov 01, 2012, 19:42 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

tokopan

• Напреднали
  • Публикации: 42
  • Distribution: Linux Mint ,Point Linux OS ,Open SuSe ,PCLinuxOS ,Manjaro, USU
  • Window Manager: Cinnamon, Mate, Gnome 3, KDE, Xfce
    • Профил
Специално за Лубунту слагам БГ клавиатурата още при инсталирането, като вместо да оставя USA подредбата, посочвам БГ. Поне на мен ми е най-лесно.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Според мен,  не е много практично да преинсталираш, при условие, че с конфигуратора, клавиатурните подредби се настройват за десетина секунди. А, и при инсталацията нямаш възможност да избираш клавишна комбинация за смяна на подредбата, така, че отново трябва да пипнеш настройките, ако не си привърженик на Alt+Shift.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
В 12.04 май има бъг в инсталатора, че колкото пъти съм инсталирал и избирам БГ клавиатура и после като вляза в системата има само US и бг-то трябва да се добавя. Говоря за Убунту, но то ще е същото и за другите.
Активен

mnedjalkov

• Напреднали
    • Профил
По описания от "cybercop" начин се получи много лесно и стана.
Благодаря.
Ако има нещо пак ще питам защото от днес се опитвам да науча тази система и първите ми впечятления са много добри.
Активен

tokopan

• Напреднали
  • Публикации: 42
  • Distribution: Linux Mint ,Point Linux OS ,Open SuSe ,PCLinuxOS ,Manjaro, USU
  • Window Manager: Cinnamon, Mate, Gnome 3, KDE, Xfce
    • Профил
Като казвам при инсталирането, имах предвид по принцип, а не за случая. Защото Лубунту няма графичен начин за добавяне на БГ клавиатурна подредба след инсталиране. Или поне аз не знам. А има и хора, които ги втриса от конзолата  :D .Не бях пробвал досега този конфигуратор и го намирам за много практичен.
Активен