Автор Тема: Размисли за лицензи и други offtopics от темата „OpenFest 2012“  (Прочетена 5023 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Добре де пусто, какво толкова ти пречи ОПЛ? И преди съм казал, че ползвайки библиотеки, не си длъжен да освобождаваш. Какво толкова те е срам от кода ти, като е един от трите най-производителни в света, като често излиза пръв? И по дисертации те пишат. Кое му е толкова лошото да си известен и уважаван?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Проблемът е със съвместимостта и с понятието "derivative work", тъй като мен не ме урежда да викам външно binary вместо да се линквам динамично или да ползвам по какъвто и да е начин въпросния код. GPL лицензът е в конфликт с една библиотека, която ползвам, както и друга, която съм модифицирал и разпространявам заедно с програмата. Както и да е, от легална гледна точка няма проблеми нещата да се решат с exception клаузи в лиценза - просто крайният продукт е GPL-лицензиран, но конфликтните части не са GPL-лицензирани. Съответно ако някой реши да contribute-ва, трябва да приеме предварително тези условия.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Mitaka

• Гост
Аз пък избягвам ГПЛ продукти поради една съвсем проста причина:

Рано или късно някой от "главните" разработчици на нещото се продава.... лошо няма - всички работим за пари. И се започва: от днес проекта не съществува, защото <<10390393485 причини>>. Но няма страшно, вече има <<ново име>>, което е горе-долу същото, само дето тази, тази, и тази опция няма да се поддържат, защото са в конфликт с ГПЛ.
Какво стана с Мандрива? А с Open Office?.... и ако аз бях препоръчал служебно да ползваме нещо от горе изброените, какво щеше да се случи с мен? :) Как да обясня на шефа (човек, който хабер си няма от ГПЛ и подобни простотии, и си плаща софтуера), та как да обясня "ми то тва от днес не се поддържа, ама виж - има клонинг" :)
Та, и ако това се случи - гаранция, ще си замина безславно.... не, благодаря.

С опън офиса има и друго - на клиентите хич, ама хич не им пука за ГПЛ или подобни... те си ползват МС офис. И пращат файлове в МС формат... и искат да получат такива. А ОО/ЛО има навика така да омазва макросите и формулите, идващи от МС офис (дори open document format), че... не е истина направо.
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
С опън офиса има и друго - на клиентите хич, ама хич не им пука за ГПЛ или подобни... те си ползват МС офис. И пращат файлове в МС формат... и искат да получат такива. А ОО/ЛО има навика така да омазва макросите и формулите, идващи от МС офис (дори open document format), че... не е истина направо.
Ми зависи как ще поставиш нещата. На мен не ми пука кой какво ползва, аз пращам .odt и искам да получавам такива. А това че допотопната версия на МС офис не ги поддържа не е мой проблем - да ъпгрейдват до 10 или там който е или да си инсталират Libre.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Свидетел съм, че уфсътъ още във версия 2007 поддържаше odf. А двехилядната поддържаше sxi. Проблем от тяхна страна няма.

Мандрива е във фалит от поне десет години, ако не са повече. И още ги има. И дистрото го има. И ОО го има. Даже в момента контрола там е на ИБМ и новата версия, която е втора, откак отидоха към Апаха, излезе преди седмица. Тъй че споко, такива грамадни проекти не се затриват туко-тъй. Да не говорим, че щом ИБМ са си поставили пълна платена поддръжка и интеграция с екологичната системата на Лотус, нещата са свръх сериозни.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Mitaka

• Гост
Ми зависи как ще поставиш нещата. На мен не ми пука кой какво ползва, аз пращам .odt и искам да получавам такива. А това че допотопната версия на МС офис не ги поддържа не е мой проблем - да ъпгрейдват до 10 или там който е или да си инсталират Libre.

МС офиса е последната версия.
Дори гледам, че са пуснали 2013 вече в акаунта ми (MAPS).
Проблема НЕ е с четенето на документите, а с макросите, каквито има в 99% от случаите. Може една формулка да омаже, ама като я омаже - щетите ще са много повече от парите, които се плащат на МС за лиценза....
Активен

Mitaka

• Гост
Свидетел съм, че уфсътъ още във версия 2007 поддържаше odf. А двехилядната поддържаше sxi. Проблем от тяхна страна няма.

Мандрива е във фалит от поне десет години, ако не са повече. И още ги има. И дистрото го има. И ОО го има. Даже в момента контрола там е на ИБМ и новата версия, която е втора, откак отидоха към Апаха, излезе преди седмица. Тъй че споко, такива грамадни проекти не се затриват туко-тъй. Да не говорим, че щом ИБМ са си поставили пълна платена поддръжка и интеграция с екологичната системата на Лотус, нещата са свръх сериозни.

ИБМ ги ползвам на ниво хардуер :)
Линуксите са с тенденция да минат на РедХат всички, в момента ми висят 2 дебиана за миграция...
поне знам, че няма да умрат. Не, че Дебиана ще умре, но много често ми пращат готови, преинсталирани машини, които импортвам във ESXi клъстера... и те са RHEL. С други думи - пак клиента диктува.... Сега, за сървърна страна ГПЛ софтуера е ОК.
Но да го напляскам на хората по десктопите, и утре примерно unity да стане unity2, което да няма нищо общо с uinty... не, мерси. Това би ми донесло само проблеми.
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
Но да го напляскам на хората по десктопите, и утре примерно unity да стане unity2, което да няма нищо общо с uinty... не, мерси. Това би ми донесло само проблеми.

И каква е гаранцията, че при не гпл не може унити да стане унити2!? Точно в този софтуер, и то точно при бизнес софтуера, най масовата практика е периодично да се променя тотално или само визуално продукта, но с умишлено въведена обратна несъвместимост с по-старата версия!

Мога да ти дам и куп примери за приложения които разработчиците им правят всичко възможно да накарат ползвателите да минат новата бъгава версия, а ползвателите правят всичко възможно да си останат на старата отлично работеща!
Това е и главната причина, да се заинтересувам преди време от Линукс и да ползвам Уиндоус само за неща, за които нямам алтернатива.
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
И каква е гаранцията, че при не гпл не може унити да стане унити2!? Точно в този софтуер, и то точно при бизнес софтуера, най масовата практика е периодично да се променя тотално или само визуално продукта, но с умишлено въведена обратна несъвместимост с по-старата версия!
Е това е точния въпрос в момента, та чак  ме засърбя да чуя какъв ще е отговора. Или отговора ще е нещо като: "Това писмо на Бил Гейтс, дето казал, че след като са им приели стандарта ще го променят, че техния "стандарт" да не е вече стандарт не може да се случи, щото Бил вече е добър, а Стив е още по-добър и си е бил, и си е, направо душичка ??"
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил

Ами на клиентите просто ще им запука, особено ако има и непримиримост към тяхната простотия да си мислят, че света се върти само около тях. пратят ли ми файл в MS формат, просто цената за тях скача поне с 30%.
Активен

the lamer's team honourable member

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Е това е точния въпрос в момента, та чак  ме засърбя да чуя какъв ще е отговора. Или отговора ще е нещо като: "Това писмо на Бил Гейтс, дето казал, че след като са им приели стандарта ще го променят, че техния "стандарт" да не е вече стандарт не може да се случи, щото Бил вече е добър, а Стив е още по-добър и си е бил, и си е, направо душичка ??"

Решение на глупостите им винаги се намира, ако разсъждаваш като кракер! А в Линукс има дост мс шити имплементирани точно по хакерски и кракерски методи. И самба е създадена по тези меноди, доста преди мс да се отворят, а Уин7 поддържа и NIS, но още не съм експериментирал с него.
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Ще те разочаровам, но NBT е отворен стандарт далеч отпреди да се появят самба или линукс. За справка: RFC1001.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Не знам какво е НБТ, ама Самба се ражда да поддържа СМБ и другите шитни лично творчество на М$, които никога не са били свободни или отворени. Едва след намесата на ЕС преди няколко години им предоставиха малко информация. Всичко друго преди това си беше обратна инженерия. И което е най-якото, чрез този труден метод, Самба изкарва по-добра производителност от собствените им сървъри.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Mitaka

• Гост

Ами на клиентите просто ще им запука, особено ако има и непримиримост към тяхната простотия да си мислят, че света се върти само около тях. пратят ли ми файл в MS формат, просто цената за тях скача поне с 30%.

Ако съм ти клиент, поискам нещо, и ти не го изпълниш - просто вече няма да съм ти клиент.
Ти направи сметка дали си заслужава за някакви си 500 лева да изгубиш клиент, който ще ти донесе ххх пъти повече :)
И около кой, ако не около клиента се върти света? Не той съществува заради теб, а ти заради него. Ако не си ти - ще си намери друг. А на теб като ти излезе име, че не изпълняваш това, което ти е възложено... какво правим?
Хайде, обясни на един производител на автомобили с три букви как ти си правия, и ще им пращаш нещата в опън офис, защото МС офиса не бил свободен.... ще те освободят тотално после :)
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Дангуин каза, не че няма да получат въпросното нещо, а ще го получат по-скъпо.

По между другото, който тръгва с нагласата, че клиента винаги е прав, няма никак да прокопса. Но пък от пишещите в темата само един е самонаето лице, тъй че няма смисъл да обсъждаме този аспект.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)