Автор Тема: Въпросче за разлика в скоростите на трансфер между различни протоколи!?  (Прочетена 1024 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Та, правя си едни експерименти в мрежа и се чудя, дали разликите в скоростите са от клиента за Уиндоус който ползвам или от различните протоколи!?

Имам на виртуалка Убунту 10.04 с уеб сървър зад рутер и част от вътрешната гигабитова мрежа. От Уиндоус 7 машина(също виртуална, но на друг хост, десктопа ми) по самба едно исо от 3ГБ го копира със скорост 13-15МБ/сек., по фтп с 12-13МБ/сек, почти същата е скоростта и по Webdav към owncloud-а, а по SSH се влачи с 4-5МБ/сек.!

За мапване на webdav и ftp ресурс ползвам NetDrive, а за мап на ssh/sftp ресурс ползвам win-sshfs.
С WinSCP скоростта на трансфер е чувствително по-висока, но далеч от тази по webdav, samba и ftp!
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Възможно е да има разлики в скоростите на работа на различните клиенти, дори по принцип винаги има поне малка разлика. Това е софтуер, може да бъде изпълнен по всевъзможни начини. А в крайна сметка и един елементарен излишен sleep някъде може да ни забави, нали?
Но да оставим клиентите настрана, има разлики в скоростите и на различните протоколи. Различните протоколи предполагат различни начини на комуникация. Представи си, че няколко човека (днес ми върви на примери с хора) трябва да ти изрецитират "Аз съм българче". Само че единият го рецитира, слагайки "пе" преди всяка сричка, другият слага "лала" преди всяка дума, третият го рецитира наопаки, четвъртият хептен разбърква думите... От всички си чул въпросното стихотворение, но на всеки му е отнело различно време да ти го изрецитира, а на теб ти е отнело различно време да разбереш изрецитираното. Е, това се получава и с различните протоколи, когато намесим различните автентикационни алгоритми, размери на пакети, различни хедърни добавки в пакетите, криптиране, синхронизация и т.н.
Да, от изброените протоколи SSH е най-бавен за целта, поради усиленото подсигуряване, така че да не те учудва тази разлика в скоростта. Протоколът не е замислен с идеята за бърз трансфер на данни, а за сигурен трансфер. Използвай различните протоколи по предназначение за конкретните нужди и не очаквай да работят еднакво. Целта им не е такава ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Да! Точно това ме интересува, дали проблема е в протокола или в клиента при еднакъв хардуер между точките!? То и си предполагах, че между различните протоколи ще има разлика в трансфера, то в рамките на 10% ми се струва нормално, но по sftp ми пада на 1/3 от другите, та за това се чудя, дали има смисъл да ровя и тествам други клиенти или си е просто от протокола.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Да, от протокола си е. Излишно е да търсиш друг клиент, ако иначе си доволен от настоящия ти. Възможно е с някой друг да постигнеш по-висока скорост, но се съмнявам да намериш такъв, при който увеличението на скоростта е с повече от 1000-2000 Kbits/s (много оптимистично), а въпросният друг клиент може да не ти е удобен в някой друг аспект, така че не си заслужава. Ако искаш по-висока скорост и можеш (дори и само за текущия момент) да си позволиш някой друг протокол, сменяй протокола, а не клиента. Клиент сменяй при неудобство в някоя от другите му характеристики, като функционалност, удобство, цена, отворен/затворен код, платформа и т.н.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Междувременно се сетих, че наутилуса има трансфер и по трите и направих експеримент от десктопа ми с 10.04 към виртуалката 10.04 в сървъра и скоростите са следните: SSH - 10-11MB/s, FTP - 16-17MB/s и по Samba - 13-14MB/s !
Явно в ssh клиента има проблем! Освен, че нещо май и мрежовата карта на сървъра се ибава, щото на същия суич между десктопа и един стар уиндоус компютър с нов диск и двата с над 120МВ скорост на запис върви със 100-105MB/s. по самба.
Активен