Възможно е да има разлики в скоростите на работа на различните клиенти, дори по принцип винаги има поне малка разлика. Това е софтуер, може да бъде изпълнен по всевъзможни начини. А в крайна сметка и един елементарен излишен sleep някъде може да ни забави, нали?
Но да оставим клиентите настрана, има разлики в скоростите и на различните протоколи. Различните протоколи предполагат различни начини на комуникация. Представи си, че няколко човека (днес ми върви на примери с хора) трябва да ти изрецитират "Аз съм българче". Само че единият го рецитира, слагайки "пе" преди всяка сричка, другият слага "лала" преди всяка дума, третият го рецитира наопаки, четвъртият хептен разбърква думите... От всички си чул въпросното стихотворение, но на всеки му е отнело различно време да ти го изрецитира, а на теб ти е отнело различно време да разбереш изрецитираното. Е, това се получава и с различните протоколи, когато намесим различните автентикационни алгоритми, размери на пакети, различни хедърни добавки в пакетите, криптиране, синхронизация и т.н.
Да, от изброените протоколи SSH е най-бавен за целта, поради усиленото подсигуряване, така че да не те учудва тази разлика в скоростта. Протоколът не е замислен с идеята за бърз трансфер на данни, а за сигурен трансфер. Използвай различните протоколи по предназначение за конкретните нужди и не очаквай да работят еднакво. Целта им не е такава