Днес прочетох статията за "Психопатия" в Уикипедия:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F..и стигнах до извода, че 99% от населението на България малко или много са психопати, като аз разбира се не правя изключение. Това е особено ясно изразено когато караш в задръствания примерно. Зачитайки се в статията се оказа че има 10-ина вида психопати и аз имам голям проблем да се идентифицирам кой тип точно съм (предвид че отговарям на няколко типа).
Та значи типовете психопатия са следните според класификацията:
1. Параноидно личностно разстройство - това разстройство се характеризира със следните особености:
Прекалена чувствителност към преживяване на неудачи и неуспехи
Злопаметност за обиди и склонност към отмъщение
Мнителност и изопачено възприемане на околните и техните действия, дори когато са неутрални или добронамерени
Борбено чувство за собствена правота, несъобразено с реалността
Склонност към патологична ревност
Неадекватно завишено чувство за собствена значимост и себичност
Избягване на доверяване на другите
Свръх ангажираност с “конспиративни” обяснения на факти и събития
Май не съм такъв тип психопат, защото освен това "мнителност и изопачено възприемане на околните и техните действия, дори когато са неутрални или добронамерени", не страдам от другите симптоми.
2. Шизоидно личностно разстройство - страдащите от това разстройство се отличават с:
Емоционална хладност, отчужденост или афективна изравненост
Ограничена способност за изразяване на топли чувства, нежност или гняв към другите
Проявяват явно безразличие към похвали и критики
Не са способни на близки приятелски отношения /може само едно/
Показват безразличие към сексуални връзки /мъжете често остават неженени/
Нямат нормално отношение към общоприетите норми и правила
Намалено или липсващо удоволствие от дейности
Прекомерна ангажираност с фантазии и самовглъбяване
Пристрастеност към изучаване на ненужни и неприложими неща
Избягване на съвместен труд и дейности
Това обаче е много притеснително и аз веднага се идентифицирах като шизоиден психопат. Като изключим че съм женен разбира се. Та засега считам че съм на 90% шизоиден психопат.
3. Диссоциално личностно разстройство (социопатия) - водещо при него е голямото различие между поведението на индивида и съществуващите социални норми, което се характеризира с:
Грубо безразличие към чувствата на другите
Безотговорност и незачитане на норми, правила и задължения /особено финансови/
Невъзможност за поддържане на трайни отношения с другите
Скъсен фрустрационен толеранс и лесно отключване на агресия
Липса на чувство за вина и неспособност за учене от собствения опит
Нестабилна трудова биография
Склонност да се обвиняват другите и да се измислят правдоподобни оправдания за себе си
И тук почти никак не се вписвам, обаче за сметка на това мнозинството от психопатите (граждани на РБ) които познавам, влизат в тази и в първата категория.
4. Емоционална нестабилна личност - общо се характеризира с импулсивно поведение без да се отчитат последствията и неустойчиво настроение. Има често неовладян гняв и “избухвания” Различават се:
емоционално нестабилна личност импулсивен тип
емоционална нестабилност и липса на контрол на действията особено агресивните
емоционално нестабилна личност граничен тип
емоционална нестабилност съпътствана от неясна представа за себе си и собствените желания, чувство за празнота, склонност към самоувреждане.
Това са огромна част от шофьорите май. И тук много не се вписвам.
5. Хистрионно личностно разстройство. Характеризира се с:
Склонност за драматизиране и преувеличаване на собствените преживявания, театралност и показност
Повърхностна лабилна емоционалност
Лесна внушаемост
Стремеж да бъде център на внимание и търсене на “публика”
Свръхангажираност с проблема за собствената физическа привлекателност
Сега вече се замислих доста, защото тук отговарям на доста от точките, като изключим че не съм изобщо свръх-ангажиран с по-добрия си външен вид. Та това е втората категория психопатия, към която спадам.
6. Ананкастно личностно разстройство (психастенна психопатия) - това разстройство се характеризира с:
Нерешителност, склонност към съмнения и крайна предпазливост
Лесна внушаемост от околните
Свръхангажираност с детайли, правила и разписания
Перфекционизъм, който пречи на дейността
Прекомерна съвестност и скрупули
Ригидност и упоритост
Податливост на обсесии и компулсии
Мисля, че понякога изпитвам някои от тези симптоми. Също така познавам хора, които имат остра форма на всички гореизброени.
7. Тревожна (избягваща контакти) личност - това разстройство се характеризира с:
Постоянно чувство на тревога и безпокойство
Убеденост в собствената непълноценност
Свръхчувствителност към критика особено в социални ситуации
Избягване на отношения от страх, че няма да бъде харесан
Ограничения на живота и бита с цел безопасност
Избягване на дейности, свързани с междуличностни отношения
Избягвам дейности свързани с междуличностни отношения, следователно донякъде съм и такъв вид психопат.
8. Зависима личност - при този тип разстройство водеща е личностната несамостоятелност и неумение да се решават нещата на собствения живот. Това се изразява в:
Не поемане на собствена отговорност и прехвърлянето и на други
Отказ от собствени нужди и прекомерна отстъпчивост /неасертивност/
Страх от самота и самостоятелност
Затруднена способност за вземане на решения и търсене на много съвети
А това са всички патки, които пишат в bgmamma. А те имат десетки, сигурно стотици хиляди членове, което значи ужасно много такива психопати.
В този ред на мисли съм шизоидно-хистрионно-ананкастен психопат. Това звучи супер добре и ако не беше толкова дълго, щеше да ми е следващият nickname.
Вие какъв вид психопати сте?