По протокол транзакциите можеха да са за суми до 6-тия знак след десетичната запетая или нещо от сорта, а може и да не съм прав, такива спомени ми се въртят из главата.
Иначе не мисля, че има нещо общо с печатането на пари от страна на централните банки, точно обратното. Печатането на пари има този интересен ефект, че обезценява спестяванията.
В случаят с биткойн е точно обратното. Биткойн е обречена на саморазпад система, колкото и да се напъват да твърдят обратното. Причината е че общият брой койни е ограничен и няма технически начин някога да се появят повече койни от лимита. Дори да се променя протокола и транзакциите да могат да стават за все по-малки стойности, има един такъв момент че неизменно биткойни се губят - най-вече заради изгорели дискове, софтуерни проблеми (кхъм вируси дето затриват данни), човек си криптирал портфейла и забравил паролата или просто собственикът е починал или пък просто е престанал да се интересува, причини много. Тези пари излизат от обръщение и това е неизбежно. Може би след време ще се появи нов тип копане - хора, които се опитват да разбият частния ключ за такива "погребани" портфейли, сега обаче това е технически невъзможно. Има и други забавни моменти, идващи от използваната криптография - примерно всяка следваща транзакция, която направиш, намалява сигурността на портфейла ти (защо е така е дълго за обяснение, но всяка транзакция включва подписване ползващо елиптични криви, там се изисква ползването на случайна стойност, имаш краен брой случайни стойности, в момента в който имаш два подписа с един и същ частен ключ и една и съща случайна стойност, разбиването на частния ключ става тривиална задача). Но това са доста теоретични неща за момента.
Забавното е че на фона на почти всичко останало, дефлацията е заложена в биткойн като идея. Спестяванията са силно поощрени. Така както се "цепи" койна, така ако имаш X спестявания, стойността им нараства с времето. Представи си да се качиш на тавана и да откриеш в джоба на стар, прояден от молци панталон, една дребна монета, която да можеш да си купиш къща и яхта примерно

Такава икономика не би могла да съществува, защото инициативата се убива. Та в момента алчността действа като противотежест - повечето копачи и спекуланти се интересуват от краткосрочни печалби. В един момент обаче ако се окаже че биткойн се наложи като платежно средство (чисто теоретично, аз не вярвам в това особено), тогава хората ще започнат да си дават сметка за този момент.
Всъщност, проблемите ще се проявят още по-рано според мен, в момента в който от копане спре да се печелят толкова пари, колкото от такси за транзакции, което е неизбежно след време, защото е заложено по протокол. Тогава никой няма да има далавера да потвърждава малки транзакции, при което микроразплащанията ще отидат в киреча. Никой не иска да ползва система за разплащания, където за потвърждение на транзакцията чакаш дни.