Въпросът винаги опира до това, кое ще върши работа. MS Office и Libre Office - няма много разлика, освен ако наистина MS Office не е нужен за нещо, което се ползва от 2 на 100 офиса например. На мен лично и двеме ми вършат работа. Със останалите програми нещата стоят по същия начин. Затова винаги питам, за какво ще се ползва. И ако мога винаги предлагам на човек да предпочете Linux. Причините ЗА не са малко. Първото е, че последните години всичко свързано с удобството, простотата и графичната среда се разви страшно бързо. Почти не е нужно за новак, да чете тонове помощни файлове и кое, как и защо става. Цъкаш с мишката и толкова. Замислете се, за какво повечето хора ползват комповете си и става ясно, че всяка една система ще свърши работата. Другото е, че Линукса и много по-стабилен. Уиндуоус понапредна в това отношение, но остава въпросът със сигурността. За Линукс почти няма вируси, не с пишат лесно и много трудно моше да се пробие, ако се предприемат някои елементарни мерки.
Казах ли, че е безплатен? Не малко предимство. Знае се, че в страната ни не се плаща много за софтуер, пък дори и за Уиндоус. Той вече си се продава инсталиран, но все пак. Имам един приятел, който държи няколко магазинчета и отвреме-навреме му идва имейл, че е възможно да му дойде проверка, за това е хубаво да си провери лиценза на системата или софтуера. Той се смее на това, щото си ползва Убунту.
Уиндоус го оправдавам, ако е за игра, разни архитектурни програмки, 3D - въпреки, че там линукса далеч не е на второ място и може би още нещо, което в момента не се сещам. Уиндоуса обаче не може да те научи на много.
Казах ли, че се плаща?

При това не ставаш собственик на копието.
Развам се, че много от големите компании, разработчици на софтуер, обърнаха внимание на бурното развитие на Линукс и, че все повече хора го ползват. И съответно правят версии и за тази система. Като се започне от игрите и все по-нататък. Вече и за телефони. Мен всичко това ме радва.
Не съм казвал защо се отказах от Уондус. По-нагоре споменах причината. Вируси. Пипнах преди време нещо, дето не можах да го изчистя по никакъв начин. С включването на машината се размножаваще във всякакъв изпълним файл. Касперски не искаше да се стартира освен ръчно, останалите подобни също. За две седмици направих около десетина преинсталации на системата. Най-накрая запълних всичко с нули и това реши проблема. Но ми дойде много. Жалко, че купиха Скайп. Дано Гугъл не закупят DELL.