Автор Тема: Тая крива нива  (Прочетена 11708 пъти)

rado84

• Напреднали
  • Публикации: 97
  • Window Manager: Muffin
    • Профил
Re: Тая крива нива
« Отговор #15 -: May 25, 2013, 00:32 »
От известно време забелязвам, че основните БГ телевизии започнаха масово да излъчват във формат на картината 16:9. Това хубаво, нека гледат хората на широк екран, нямам нищо против. Ама, по дяволите, не могат ли да го правят като хората? >:D
Какво имам предвид. Моя телевизор е 4:3, като на много други българи, и картината ми криви. Имам много чужди канали на кабелната и гледам, че никой от тях не ми криви образа. Показват се две черни ленти отгоре и отдолу, но пропорцията е правилна. Предполагам, че в сигнала излъчват информация за формата на картината и тунера разпознава правилно образа  - кои програми  са 4:3 и кои 16:9.
Та въпросът ми е толкова ли е трудно да се излъчва картина "като хората"? След като нашите се научиха да излъчват 16:9, не могат ли да се научат и как се пуска "правилно" тоя сигнал?  ???

Мисля си да пиша на СЕМ, че вече не се трае тая крива нива.
Някой да се сеща за друго решение?  :)
Това, от което се оплакваш е само една от многото причини да не гледам телевизия на телевизор, а онлайн. Да не говорим и че онлайн качеството често пъти е 1000 пъти по-добро от телевизорното. Предполагам, че разликата идва от резолюциите на монитора и телевизора.
А на СЕМ и да пишеш ще ти теглят една любезна п*тка майна, че ги занимаваш с глупости.
Активен

Arch Linux (LTS), Cinnamon (6.4.4); Core i7-12700F; RTX 3070 EG 8GB, 64GB DDR5-4800, Corsair RM850e.

appmaster

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #16 -: May 25, 2013, 19:46 »
Аз сигурно съм единствения, който няма да му хареса това намаляване на рекламите :D
Това беше един много лесен параметър, по който се отрязват рекламните блокове...
Явно ще трябва да си пренапиша custom приставката за тази цел :(

Но все пак се радвам, че ще спрат да тероризират целия народ. Това си е направо незаконно зомбиране. Като тръгнат рекламите имам чувството, че ги надуват нарочно, за да може и съседите ми да ги чуват...
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #17 -: May 25, 2013, 21:55 »
Аз сигурно съм единствения, който няма да му хареса това намаляване на рекламите :D
Това беше един много лесен параметър, по който се отрязват рекламните блокове...
Явно ще трябва да си пренапиша custom приставката за тази цел :(

Абе има и още един начин, дето ми се върти в главата. Да се направи публична DB със звуковите имиджи на рекламите. По-подобие на spam датабазите. Периодично се проверява в базата и когато звука съвпадне - рекламата се mute-ва или се замества с картинка пейзаж....... Пероидично когато се появи нова реклама то звуковият и имидж се добавя в базата.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
« Отговор #18 -: May 25, 2013, 22:39 »
Аз пък напоследък почнах да ги харесвам рекламите. Рекламните паузи са удобен момент да натиснеш бутона „mute“, за да се поразтъпчеш, да отидеш до тоалетната или просто да си кажете някоя приказка с другите в помещението.  :D Така де, ако нямаше рекламни паузи, кога щеше да стане - нали никой не иска да изпусне важен момент от предаването?  :D
Активен

Без правила няма игра

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #19 -: May 25, 2013, 22:59 »
Аз пък напоследък почнах да ги харесвам рекламите. Рекламните паузи са удобен момент да натиснеш бутона „mute“, за да се поразтъпчеш, да отидеш до тоалетната или просто да си кажете някоя приказка с другите в помещението.  :D Така де, ако нямаше рекламни паузи, кога щеше да стане - нали никой не иска да изпусне важен момент от предаването?  :D

Ами точно така заради рекламите се  изпускат важните моменти. mute-ваш...или... пикаеш..или ... проверяваш друг канал.... и в резултат се заплесваш а когато се върнеш рекламата отдавна свършила, филма продължил и си изпуснал най-важното. :'(
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: May 26, 2013, 08:51 »
Ами точно така заради рекламите се  изпускат важните моменти. mute-ваш...или... пикаеш..или ... проверяваш друг канал.... и в резултат се заплесваш а когато се върнеш рекламата отдавна свършила, филма продължил и си изпуснал най-важното. :'(

Ти колко време пикаеш, 5 минути?  :D
Заглушаваш звука, оставяш на същия канал и следиш да свърши рекламата... то се вижда. Малко практика е нужна.
Честно ви казвам, почнаха да ми харесват рекламните блокове.  ^-^
Хем човек не им слуша простотиите (промивките на мозъка), хем се дистанцира (щото понякога забравяме, че това е само филм).
« Последна редакция: May 26, 2013, 08:56 от Златко »
Активен

Без правила няма игра

rado84

• Напреднали
  • Публикации: 97
  • Window Manager: Muffin
    • Профил
« Отговор #21 -: May 27, 2013, 05:15 »
А ако си свалиш или купиш филма няма реклами, можеш да паузираш и мютваш колкото си искаш, а с*ането/е*ането може да продължи безкрайно и като се върнеш филмът търпеливо те чака да си го догледаш.  ;D
Активен

Arch Linux (LTS), Cinnamon (6.4.4); Core i7-12700F; RTX 3070 EG 8GB, 64GB DDR5-4800, Corsair RM850e.

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #22 -: May 27, 2013, 12:06 »
@Златко, аз съм с наследствен Goldstar (много преди LG), Кореком-ски модел от 1985-86 г. Дистанционното на телевизора не позволява почти никакви настройки.
От кабелния оператор (Близу) ми дадоха нов цифров приемник, който наред с многото си неудобства (няма премахване на канали, преподреждане и т. н.) има по-добри настройки на картината:
От меню 3. Аудиовизуални настройвам 3.1 размер 4:3, а от 3.2 преобразуване - letterbox или изключено. При PanScan картината на българските телевизии е както ти споменаваш - изкривена и част от нея се губи (от логото "bTV Action" се вижда само "ion"). Със западните телевизии няма проблем независимо от настройките.
Дано да съм бил полезен!
Активен

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: May 27, 2013, 12:56 »
@angie_bg, благодаря, полезен беше. Само че проблема е в нашите ламерски телевизии. Май само „Bulgaria on air“ подава сигнала „като хората“ (със WSS). Има и няколко филмови, които подават във 4:3, но картината се вижда правилно. Явно го правят от студиото. Само логото им дето влиза в черната лента (дето ти казваш за БТВ екшън), но мен това не ме притеснява, стига да не криви картината.  [_]3
Активен

Без правила няма игра

edmon

• Гост
« Отговор #24 -: May 27, 2013, 22:38 »
@angie_bg, благодаря, полезен беше. Само че проблема е в нашите ламерски телевизии. Май само „Bulgaria on air“ подава сигнала „като хората“ (със WSS). Има и няколко филмови, които подават във 4:3, но картината се вижда правилно. Явно го правят от студиото. Само логото им дето влиза в черната лента (дето ти казваш за БТВ екшън), но мен това не ме притеснява, стига да не криви картината.  [_]3

Не отговор конкретно към теб!

ХОРА , разберете едните ИМАТ ВОЛЯ само да крадат и лапат, другите ЗАЩОТО СА СОЦИАЛИСТИ само крадат и лапат!
Първо това със сигнала изисква просто закупуване на апаратура, но за какво да я закупуваме като ще минаваме на цифров.... :)))
И второ също много вероятно - някой от техниците е "наше момче" и примерно не се е замислял въобще какво може да се пуска на 23-ият кадър!:)
В общият случай СЕМ не може ти помогне,а автомат! :)
Активен

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: May 28, 2013, 09:00 »
Апаратурата би трябвало вече да са я купили и пуснали, нали вече вървят цифров и аналогов сигнал едновременно до 1 септември?
Ако положението ще се оправи след тази дата, склонен съм да почакам. Съмнителна работа.

Апропо, в посочените форуми ми направи впечатление, че някои телевизии излъчват с 27 кадъра/сек.  ???
Активен

Без правила няма игра

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
« Отговор #26 -: May 28, 2013, 20:14 »
Адски много дразни всичко това с форматите. Да не говорим, че не малко филми които излъчват в оригинал са с пропорция близка до 16:9 формата (1:1,85 или 1:1,66), а се излъчват кроп версии 4:3 и се разтягат до 16:9.

Другото което ми е правило впечатление при програмите на босфор тв (всичките) е, че не мога да ползвам опцията за корекцията на картината (лупичката) на сателитния ми приемник. За всички други програми си работи. Любопитно ми е дали някой друг който ползва родните сателитни доставчици наблюдава същото?
Активен

stealth01

• Гост
« Отговор #27 -: May 29, 2013, 09:02 »
Апаратурата би трябвало вече да са я купили и пуснали, нали вече вървят цифров и аналогов сигнал едновременно до 1 септември?

това, как се разпространва сигнала - дали цифрово или аналогово, няма значение след като източника на сигнала не подава инфо дали е 4:3 или 16:9.
Активен

Златко

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #28 -: May 29, 2013, 09:49 »
това, как се разпространва сигнала - дали цифрово или аналогово, няма значение след като източника на сигнала не подава инфо дали е 4:3 или 16:9.

А бе накрая ще излезе, че някой не е цъкнал някаква отметка в настройките за формата на картината!  :D
Каквото и да е, тая идиотщина продължава с години и наистина недоумявам как е възможно досега да не се оправи.
Активен

Без правила няма игра

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
« Отговор #29 -: May 29, 2013, 11:11 »
От сателитните оператори до които имам достъп само при Сателайт бг - каналите на БНТ са с WSS. При Булсатком тези канали са постоянно 4:3. Каналите на бтв медия груп при Сателайт бг и Булсатком са постоянно 16:9 въпреки че редовно излъчват съдържание което е 4:3. Предполагам че за бтв медия груп и за Булсатком е твърде сложно пускането на WSS.  В ефирните цифрови отново само каналите на БНТ са с WSS. Просто нямам думи.
Активен