Здравейте, обръщам се към вас с надеждата някой да знае как да реша много кофти проблем.
Значи след много пробване на дискове, най-накрая успях да намеря перфектната дистрибуция за един супер стар лаптоп - Toshiba Satellite 1800-514. Спрях се на Antix 13.1 тъй като, освен че е за стара щайга като моята, подкара без проблем и екзотичната видеокарта, и вивакомски usb модем, че и чисто уйндоуска pcmcia wi-fi карта. До тук добре, но след няколко инсталации и обновявания на репозитории и пакети ми изчезна звука. В смисъл, че като дам инфо за системата, вижда някаква звукова карта, ULi M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device. А като дам
$ cat /proc/asound/cards ми пише
--- no soundcards --- . Четох някъде как се прави диагностика, пиша
$ inxi -Fxz и в частта за Аудио ми показва:
Audio: Card: ULi M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device ports: 1000 [disabled] bus-ID: 00:06.0
Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.7.10-antix.3-486-smp
Като пусна някакъв плеър тръгва да чете мп3ката, показва еквалайзери и т.н., но звук не се чува

При пускане започва някакви проверки на /dev , бави се доста и накрая ми дава някаква грешка в modprobe ...
Като отворя alsamixer (то и това не искаше, но обнових asla-utils) за звукова карта вместо спомената горе ULi M5451 PCI, ми показва PulseAudio...
Та така, ще съм благодарен на всеки който даде някакви идеи как да си подкарам звука?
П.П. Пропуснах да кажа че и иконката за volume control ми изчезна ...