А дали ще се съгласиш с един друг от „капацитетите“ в неговите филми?
Бих бил съгласен с него, ако като него приема собствеността за даденост и анализирам необходимото ѝ разпределение в различните строеве. Аз обаче не приемам собствеността за даденост, така че, въпреки добрия му анализ, не мога да го видя като нещо повече от ограничен коментар за частен случай.
Иначе, относно Фреско, не мога да кажа, че съм му фен, тъй като не обичам да правя каквото и да е йерархично разделение между хората - не намирам никого нито за по-висш, нито за по-нисш, от мен (да не се бърка с наличието/липсата на индивидуалност). Но мога да кажа, че го намирам за съмишленик в много отношения - когато гледах филмите, бях колкото изненадан, толкова и удовлетворен, от голямото съвпадение във възгледите, които имаме.
Премахването на собствеността само ще усили проблема до безкрайност, т.е. до нашето самоунищожение
Възможно е, но веднага ми изникват въпроси:
1. Какво очакваш в тази реалност (без собственост) да тласне хората към самоунищожение? Самата свобода? Или нещо друго? Към каква цел ще се устремят хората, пътят към която води до самоунищожение?
2. Каква е вероятността за самоунищожение в сегашната реалност на наличие на собственост? Собствеността е по-важна от човека, щом защитата ѝ позволява отнемането на живот. Кой бива унищожаван при подялбата ѝ. Какво ще се случи, ако заради все по-нарастващи спорове за подялба на собствеността избухне Трета световна война?
Какво ще правиш, ако всеки поиска да ходи на работа с хеликоптер? Откъде ще вземеш толкова петрол, алуминий и т.н.?
Съвсем логичен въпрос... на човек, приел за даденост собствеността и гледащ от нейната гледна точка

Първо, както казах, премахването на собствеността би отворило мегдан за оптимизации, каквито днес не се правят с такива темпове и мащаб, защото биха сринали икономиката. Дори в момента аз ходя на работа пеша, тъй като целенасочено се преместих близо до офиса. Какво ще стане, ако по подобен начин оптимизираме разположение и транспорт? Кой какво ще иска тогава? В един свят без собственост това е много лесно да се направи. В сегашния свят това биха били много тежки удари върху икономиката, както в процеса на реализиране, така и във времената след това. Но това с работата и хеликоптера е просто частен случай, отделих му твърде дълго описание, което не си заслужава. По-същественото е...
Второ, какво значи как аз ще осигуря прищявките на всички? Да, от погледа на собствеността това е съвсем нормален въпрос - чакам някой да ми обърше гъза, понеже съм си платил или понеже имам власт над него (съответно за другия, бързам да му обърша гъза, понеже ми е платил или има власт над мен). Съгласен съм, че в системата на собственост, където все има някой по-горе или по-долу от теб, където можеш да заповядваш или търпиш заповеди, където нямаш свобода и чакаш някой друг да ти осигури съществуването, такъв въпрос е нормален...
Когато няма собственост, когато няма на кого да си платиш за прищявките си, когато няма на кого да заповядаш да ти ги изпълни, когато няма на кого да се оплакваш колко някой друг ти бил виновен, че нямаш нищо... това е времето, когато ще имаш възможността, ако поискаш, да свършиш истински полезна работа спрямо твоите желания. Искаш нещо, което не съществува? Създай го! Имаш идея за някаква оптимизация? Направи я реалност! От теб зависи какъв живот ще живееш. Мързи те да го направиш, след като няма да получиш някаква определена отплата? Значи не си го искал истински. Ако си го искал истински, отплатата би била самото удовлетворение от сътвореното. Ако не си го искал истински, значи е все тая, че няма да го получиш. Това е и характеристиката на липсата на собственост, която ще изчисти света, ако не от всички (все пак да оставим мегдан за експерименти), но поне от почти всички продукти и дейности, текущо създавани единствено с цел обмяна на собственост, които продукти и дейности наричаме боклуци и глупости. Та на кого му се занимава да прави нещо, в което не вижда реален смисъл? Сегашното статукво затваря устата на "реалния смисъл" с материална собственост. Ако премахнем собствеността, кое ще затвори тази уста?