Правил съм много експерименти с няколко лоши хард-а. Последния ми го усетих, че издава багажа и си качих цялата информация на друг. Почнах да правя repair с hiren boot. Не показа никакви лоши сектори. Обаче хард-а си забива, чете бавно, пише още по-бавно. Линукса започна да не иска да го moun-тва. Smart показва, че хард-а е добре. Реших да му направя един low level format и след това всичко тотално отказа. Smart даваше, че харда е много зле. Линукс изобщо не вървеше на него и му качих бозата. Чудно тя изобщо нямаше претенции
Изкарах 4 дена с него и го смених с един WD Black 500GB SATA3 32MB cache. 6 години гаранция ми дадоха и мисля след месец да взема същия за сървърчето.
Хард-а с, който е в момента тоя 80GB maxtor ... бях качил live ubuntu мисля и успя да изолира всички лоши сектори. От тогава си работи перфектно, но му нямам вяра защото не знам кога ще изпуши. Никога не съм му качвал важна информация.
Искам да попитам(ще прочета и аз все пак), но мога ли да закача тея 2 работещи Maxtor диска. 15GB ще ми стигат за моите работи. Искам и на 2 диска да седи една и съща информация. Демек като ги кача на единия диск, автоматично да прави копие на файловете на другия диск. Така шанса да дадат фира по едно и също време е малко. Не съм сигурен това нещо Raid ли се нарича и дали е възможно със тези стари дискове. Ако е възможно това ще е на софтуерно ниво. Тука вече става българска работа, но все пак ако е възможно да направя някакви тестова. Все пак знанията за това никога не са излишни