Автор Тема: Продължителна работа на харддиск  (Прочетена 5420 пъти)

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Re: Продължителна работа на харддиск
« Отговор #15 -: Dec 13, 2013, 13:02 »
Дисковете работят в сървър SuperMicro. Монтирани са в сървърно помещение което поддържа температурата в границите обявени за "нормални".
Притеснението ми идва, от това, че на тоя диск има една база данни която се ползва постоянно и натоварването на диска е нонстоп.
Репликирай я някъде и не се притеснявай. Но ако добре помня каза, че си поръчал нова машина. Ако е така се надявам да е със "сървърни" дискове. Пиша "сървърни" защото различните производители имат различни разбирания относно това.
По отношение на работата - най-натоварената машина с десктоп дискове е един сървър дето има 4 диска по 1Т (сигейт) в райд 0 (софтуерен под линукс) и има постоянен трафик 130Mbit/s запис и 60Mbit/s четене от около 4.5 години и още са живи :)
Активен

danaildr

• Напреднали
  • Публикации: 165
  • Distribution: Debian Buster
  • Window Manager: KDE Plasma
    • Профил
« Отговор #16 -: Dec 13, 2013, 13:49 »
О още не съм поръчал машината, сега подготвям заявката, лошото е, че трябва да убедя хората какво да се купи и защо трябва да се купи точно това а не по-евтиното. Всъщност те питат само едно "Даваш ли 100% гаранция, че ще работи 2 пъти по-бързо?" :)
Та така.
Колкото до модела на кутията .... нямам модела точно, но хардовете са SATА сийгейт - мисля че са десктопски дискове, не сървърни.
Та за новата  машина мисля да отделя един RAID 0 за базата. До колкото знам има и няколко хитринки с които да повиша с още 30-тина  процента производителността ....
Активен

Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

BRADATA

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #17 -: Dec 13, 2013, 13:57 »
За базата най-добре раид 1 или 5(6). В краен случай 10. Зависи колко диска ще имаш.
Активен

danaildr

• Напреднали
  • Публикации: 165
  • Distribution: Debian Buster
  • Window Manager: KDE Plasma
    • Профил
« Отговор #18 -: Dec 13, 2013, 14:21 »
За базата най-добре раид 1 или 5(6). В краен случай 10. Зависи колко диска ще имаш.
Аз ще предложа 10, че сега е на RAID1 и работи адски бавно ...... 
Активен

Закона на Мърфи е: Точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички във вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието, че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката.

BRADATA

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Dec 13, 2013, 15:37 »
Аз ще предложа 10, че сега е на RAID1 и работи адски бавно ......
http://www.cyberciti.biz/tips/raid5-vs-raid-10-safety-performance.html
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #20 -: Dec 13, 2013, 17:51 »
Аз мисля, че райд 5 с 4 и повече диска ще направи по-голяма скорост на запис от колкото райд 10, но ще трябва добър контролер. Иначе за четене само, 10 чете бързо.
При мен на десктопа съм със Сигейт 7200.14 и на единичен диск ми прави към 150 МБ средна на четене, а на сървъра с 4 от същите в райд 5 с контролер лси 9240 ми прави към 250-70 средна на масива, което е доста малко и сега, тези дни ще го сменям, барабар с дисковете с лси 9271 с ббу. Дисковете пак ще са Сигейт, но сървърни  http://www.seagate.com/files/www-content/product-content/constellation-fam/constellation-es/constellation-es-3/en-us/docs/constellation-es-3-data-sheet-ds1769-1-1210us.pdf .
Платени са ми дори, само чакам удобен момент да спра сървъра за 2 дни по празниците.
Активен