И един малко по-хардуерен въпрос - много съм доволен от Хитачитата, но май вече не се намират на пазара, мислех си за Уестърн Диджитал Грийн. Някой има ли наблюдения на хардовете продавани в момента да препоръча нещо, по възможност да не е пак Сеагейт понеже другия е такъв и ми се иска да е различен - един вид да видя след време кое е било по-добрия избор(нямам планове за райд).
И аз да се включа (ще коментирам изключително WD дисковете)
По нарастване на цената (1. и 2. са на еднаква, най-ниска цена):
"desktop" клас дискове:
1. WD Green - най-лош избор, "green" фунцията на тоя модел му прави кофти номера, при най-малкото затишие прави auto-park - и като си погледнеш един ден брояча на "load" циклите ще ти стане лошо. Дават най-голям процент брак. Малка гаранция - 24м. Далеч от тоя недомислен боклук!
2. WD Blue - "нормалният" вариант на WD Green, цената му е същата. Нe прекалява с auto-park

Ако бюджета ти е свит и не те притеснява че това е обикновен десктоп диск (не е за 24 часово натоварване, мислен е че ще го ползвате средно 8 часа на денонощие) - купувай. Гаранцията е сравнително малка - 24м
3. WD Red - мислен е като диск за 24/7 натоварване в storage системи от нисък до среден клас, а не е толкова скъп като себеподобните си "enterprise" модели. Ако търсиш надеждност без да ти олеква джоба прекалено - това е твоя диск. Гаранцията тук е вече ОК - 36м
4. WD Black - това е супер диска от "desktop" сериите на WD ("enterprise" са отделна и по-скъпа категория, най-вече за сървъри).
Твърдо това е моя личен избор, по-високата цена си струва заради голямата му надеждност и качество. Може на някой да му шуми в повече и да му топли - да си вземат WD Green тогава

. Дори и в лаптопа си слагам винаги WD Black 2.5" модела. Натоварване: 24/7. Гаранция - 60м
-----
и по-скъпичките:
"enterprise" клас дискове (дето им викаме "сървърни"

)
5. WD SE серия - нов продукт, бюджетен вариант на WD RE от т.6, занижени параметри (MTBF най-вече) с/у по-ниска цена. 60м гаранция
6. WD RE серия - това избора за storage от по-висок клас и други сървърни употреби. Универсален "enterprise" диск. 60м гаранция
7. WD XE серия - това е по-сериозния братовчед на RE серията. За сървъри и сториджи от най-висок клас. Отново 60м гаранция
8. WD VelociRaptor - това чудо се намърдва тука като цена, но е съвсем друга работа. Представлява 2.5" 10000rpm диск, наврян в оребрен радиатор с формата на 3.5" диск. Високооборотен, малък seek, не е за сървъри а за мощни workstations по-скоро според мен.
За разни тежки видео или инженерно-архитектурни дейности ще е супер предполагам. Абе - чудо

60м гаранция.
9. (това последното няма смисъл да го пиша май, ама хайде): SAS 2.5" WDXE 10000rpm 64MB for servers - името говори достатъчно

Обичайната 60м гаранция за класа.
Вероятно съм пропуснал нещо или има неточности, за което предварително ме извинете, не съм търговски представител на WD все пак