Автор Тема: Проблеми със Suse Linux 9.0  (Прочетена 21160 пъти)

spunki

• Напреднали
  • Публикации: 99
    • Профил
Re: Проблеми със Suse Linux 9.0
« Отговор #15 -: Feb 02, 2014, 15:30 »
cybercop, тази дистрибуция няма ли я с включен български? Без него изобщо няма да мога да се оправя... В инсталатора никъде не видях сред избора на езици да присъства български, явно и самата операционна система не е преведена на български. За другото дистро което ми предложи да го пробвам, пробвах с 2 чисто нови диска и ми изписва грешка че не може да бутне от тях и инсталацията не тръгва изобщо, не се появява никакво меню за инсталация или каквото и да било, само ми изписва грешка че не може да бутне и до там.

Има ли други дистрибуции с графични среди които да се поддържат от моя процесор и от системата ми и да имат и български език?
« Последна редакция: Feb 02, 2014, 15:33 от spunki »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #16 -: Feb 02, 2014, 16:09 »
Инсталираш на английски, след това актуализираш и добавяш българската локализация. Пакета, мисля, че се казваше locales-bg или нещо подобно. Отваряш инсталатора на пакети (след като актуализираш), задаваш на търсачката да показва не "Пакети с GUI", a "Всички" и пишеш в търсачката "locales". Намираш locales-bg и го инсталираш. След това българската локализация се появява в списъка на "Региони и езици" и я задаваш по подразбиране за системата.
« Последна редакция: Feb 02, 2014, 16:11 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

spunki

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #17 -: Feb 02, 2014, 21:43 »
Значи тази дистрибуция ROSA я инсталирах, но се появи друг проблем който не мога да разреша. След като я инсталирах веднага ми изписа че има налични актуализации които трябва да бъдат инсталирани. След като се инсталираха ми изписа че трябва да се рестартира системата. Рестартирах и като се включи, откри нови актуализации и тях започна да ги инсталира, и поиска да се рестартира отново, дадох му рестарт и вместо да ми се появи екрана в който трябва да си напиша паролата за да вляза, ми се появи черен екран на който пишеше:

ROSA Desktop Fresh R2 RELEASE 2012.1 for i586
Kernel 3.10.19-nrj-desktop-2rosa on an i686 / tty1

отдолу ми пише името с което е регистрирана системата, модела на дъното и login, иска да въведа името си и паролата, но този екран не е същия като този дето се логвам обикновенно, няма нищо общо с него, на онзи името си ми е написано и аз само си въвеждах паролата и веднага влизах, а тук първо иска да си въведа името, и след като го въведа, веднага блокира и не ми дава да си напиша паролата, от клавиатурата не може да се въведе нищо, само като се натисне ентер отново ми иска да си въведа името и така до безкрайност. Не мога да вляза в системата ми, нямам никакъв достъп :-[.
Защо се появи този проблем и как да го оправя?
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
« Отговор #18 -: Feb 02, 2014, 22:14 »
От видео картата е, най-вероятно. На този екран си напиши username-а enter и после паролата, няма да се появяват звездички - просто я напиши и enter, после напиши su пак enter и паролата на суперюзъра. После:
Код
GeSHi (Bash):
  1. urpmi --auto-update
съгласяваш се, ако има още пакети за обновяване и след това
Код
GeSHi (Bash):
  1. urpme fglrx -a
и пак се съгласяваш след това рестартирай отново. Как е положението след това?
Активен

spunki

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Feb 02, 2014, 22:37 »
Аз съм се опитал по-горе да обясня че веднага щом си въведа името, и всичко сякаш блокирва, от долу се появява да си въведа паролата но просто от клавиатурата не може да се въведе нищо. Единствено след натискането на клавиша ентер, отново ме връща да си въведа името, паролата няма как да я напиша просто.

bvbfan, опитах се първо да изпълня първия код или команда който си ми написал, но не мога да го напиша защото няма как да въведа скобите, вместо тях ми изписва звезда. Втората и третата команда като ги изпиша и натисна ентер и не се случва абсолютно нищо, отново ми иска име и парола.
Активен

bvbfan

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: Feb 02, 2014, 22:47 »
Написах ти пишеш username-a enter после парола, компютърът не блокира всичко си работи просто няма индикация, че си натиснал нещо, за да не се разбере колко е дълга паролата, толкова ли е странно? Пишеш паролата и enter няма страшно нищо не блокирало. После su и после пак парола и enter и продължаваш по стъпките. Първият ред е urpmi --auto-update няма никакви скоби и е след като въведеш последователно 4-те команди, които ти обясни по-горе:
username enter, password enter, su enter, password enter,  urpmi --auto-update enter, urpme fglrx -a enter, reboot enter, не е ядрена физика не е толкова трудно.
« Последна редакция: Feb 02, 2014, 22:53 от bvbfan »
Активен

spunki

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #21 -: Feb 02, 2014, 23:50 »
Добре, това че няма индикация когато се въвежда парола го разбрах. Но при мен има някакъв проблем явно, правя всичко точно както си ми казал, ето така в този ред: въвеждам username натискам ентер, въвеждам паролата и пак натискам ентер, въвеждам su и пак натискам ентер, въвеждам паролата на супер юзъра и натискам ентер,  въвеждам urmpi --auto-update и ентер, след което ми изписва ето тези неща:

medium "main is up--to-date
medium "main updates" is up--to-date
medium "contrib" is up-to-date
medium "contrib updates" is up--to-date
medium "non-free" is up--to-date
medium "non-free updates" is up--to-date
medium "restricted" is up--to-date
medium "restricted updates" is up--to-date
Packages are up to date

След това въвеждам urpme fglrx - и ентер и ми изписва unknown package
къде и какво греша?

след това въвеждам reboot и компютъра се рестартира и пак до тук стигам?

Активен

bvbfan

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Feb 03, 2014, 01:06 »
Правиш всичко както трябва, но явно драйвера на графичната карта не работи правилно. След su и паролата XFdrake и избери някакъв драйвер каква ти е картата?
Активен

spunki

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Feb 03, 2014, 09:49 »
Не мога да разбера каква вина има видеокартата за това че на последната команда ми изписва грешка? Та тя няма нищо общо с проблема който го имам и си работи повече от нормално, тествана е на няколко компютри и не е дала никакъв проблем до сега. Каквото трябва от нея си го показва и си върши работата нормално въпреки че е доста стара, аз нямам достъп до системата ми, изписва ми грешки когато въведа последната команда която си ми писал. Тук става въпрос че е заключена системата ми или нещо подобно и аз нямам никакъв достъп до нея.

Това е видеокартата: Ati Technologies Inc. 3D RAGE2+PCI

От къде и как да го избера този драйвер като не мога да вляза изобщо в системата ми?
« Последна редакция: Feb 03, 2014, 09:57 от spunki »
Активен

bvbfan

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Feb 03, 2014, 10:20 »
Да на последната команда трябва да даде грешка. това е за затвореният драйвер и той не трябва да се използва, защото картата ти е стара, не че не работи. Не можеш да влезеш в графичен режим, нали това е проблема, остава на черен екран с логин? За това ти написах да напишеш XFdrake и от менюто на избереш драйвер, който има в името си 3D RAGE2 или нещо подобно после ОК и пак да рестартираш.

// edit
Ти коя версия сложи 2012.1 ли? Защото тя е по-нова и ориентирана към нов хардуер и някои остарял се маха съпорта, аз ти препоръчвам LTS версията http://mirror.rosalab.ru/rosa/rosa2012lts/iso/ROSA.2012.MARATHON.LXDE/ROSA.2012.LTS.LXDE.i586.iso тя с 5 годишна поддръжка.
« Последна редакция: Feb 03, 2014, 14:28 от bvbfan »
Активен

spunki

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Feb 03, 2014, 14:15 »
Сложих тази версия която ми препоръча колегата cybercop в отговор #13 и за която ми е дал линк, понеже той ми обясни че в нея графичната среда LXDE се поддържа от процесора ми, а други по-тежки графични среди не се поддържат от моя процесор.

Ти погледна ли в моя пост #11 какви са характеристиките на компютъра ми?

Значи тази която ми препоръчваш и си дал линк, графичната среда LXDE и останалите неща се поддържат от процесора ми и изобщо от машината ми, така ли?
Активен

bvbfan

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Feb 03, 2014, 14:29 »
Поправих линка да е към по-леката графична среда, да би трябвало да работи.
Активен

spunki

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Feb 04, 2014, 10:58 »
От вчера се опитвам да инсталирам ROSA за която последно ми даде линк но не мога, стига до екрана в който зарежда инсталатора и се рестартира, не се появява менюто за инсталация изобщо. Направих втори опит с друг диск, на който записах дистрибуцията, и стигнах до там където трябва да се избере на кой дял да се инсталира, тогава ми изписа че не е открит твърд диск а харда си беше включен в компютъра, на него преди това бях инсталирал предишната дистрибуция на ROSA. Харда се разпознава и се вижда от компютъра, но на него незнам защо и какво е станало, не ми дава да инсталирам никаква операционна система, пробвах да му инсталирам Windows XP (исках да го форматирам и тогава да опитам отново да инсталирам ROSA на чисто,) и след като форматирах дяловете по-средата на инсталацията на XP ми даде син екран. Имам чувството, че нещо е станало с този хард, дали не му се е омазала файловата система от смяна на операционните системи? Как да разбера какво му е и да го оправя да мога да инсталирам отново на него линукс? Не съм се отказал от желанието си за линукс - напротив но освен този хард нямам друг на който да мога да кача линукс и да си правя с него опити.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #28 -: Feb 04, 2014, 11:38 »
От вчера се опитвам да инсталирам ROSA за която последно ми даде линк но не мога, стига до екрана в който зарежда инсталатора и се рестартира, не се появява менюто за инсталация изобщо. Направих втори опит с друг диск, на който записах дистрибуцията, и стигнах до там където трябва да се избере на кой дял да се инсталира, тогава ми изписа че не е открит твърд диск а харда си беше включен в компютъра, на него преди това бях инсталирал предишната дистрибуция на ROSA. Харда се разпознава и се вижда от компютъра, но на него незнам защо и какво е станало, не ми дава да инсталирам никаква операционна система, пробвах да му инсталирам Windows XP (исках да го форматирам и тогава да опитам отново да инсталирам ROSA на чисто,) и след като форматирах дяловете по-средата на инсталацията на XP ми даде син екран. Имам чувството, че нещо е станало с този хард, дали не му се е омазала файловата система от смяна на операционните системи? Как да разбера какво му е и да го оправя да мога да инсталирам отново на него линукс? Не съм се отказал от желанието си за линукс - напротив но освен този хард нямам друг на който да мога да кача линукс и да си правя с него опити.
Свали този образ http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/12.04/release/lubuntu-12.04-desktop-i386.iso
Запиши го на диск и се опитай да го стартираш от Live CD. Ако случайно стартира (което не е сигурно) ми пиши отново без да инсталираш нищо.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
« Отговор #29 -: Feb 04, 2014, 11:57 »

По-скоро е хардуерен проблем, отколкото проблем с файловата система. Особено щом ти е дал прочутия BSOD на Windows XP
Активен

the lamer's team honourable member

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
проблем със стартирането на Linux SUSE 9.3
Настройка на програми
odyn 3 4129 Последна публикация Jun 23, 2005, 14:30
от
Suse linux 9.3
Настройка на програми
sevfat 0 3279 Последна публикация Oct 18, 2005, 15:41
от sevfat