Автор Тема: Fedora 20. Питам се: Аз ли съм най-големият мазохист!?  (Прочетена 4434 пъти)

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3177
    • Профил
От два дни се питам, дали има някой друг, който да се мъчи да ползва Fedora. Все щеше някой да се оплаче! :)

Преди седмица обнових от 16 на 20 (GNOME). По-точно - инсталирах 20. 16-цата си работеше много добре, но лаптопът грееше като печка, а и реших, че трябва да съм модерен :) .
Е, наистина греенето вече не е толкова фрапиращо, макар да има още какво да се желае. Да, наистина Fedora (май) не е за начинаещи. Да, наистина Fedora е една от най-експерименталните дистрибуции...
И се питам, дали да не мина на нещо по-щадящо нервичките ми :)
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

wfw

• Напреднали
  • Публикации: 249
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: none
    • Профил
Последната Fedora, която ползвах беше... Core 3 :) После минах на Slackware, после открих, че Debian ми е по-удобен, а сега се чудя дали да не мина на Ubuntu LTS, заради твърде краткия живот на Debian.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
На мен, Fedora ми е много лесна за работа и настройки. Нямам и проблеми с драйвърите. Но, няколко неща ме дразнят. Новият инсталатор е първият дразнител. Уж нов, но с по- ограничени възможности от старият.  Не ми харесва краткият срок на поддръжка и липсата на опция за автоматично премахване на осиротелите пакети в YUM. Изключително бавната работа на YUM не ми пречи особено. Още повече, че във Fedora 22 се канят да го сменят с нов и представян като по- ефективен мениджър на пакети.  Ако премахнат, както четох и Fedora Spins, това ще е също доста глупаво решение.
« Последна редакция: Apr 05, 2014, 09:00 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

kierenski

• Напреднали
  • Публикации: 92
    • Профил
laskov, Какво има на Fedora-та че не си доволен?

Аз си ползвам Fedora(включително 20) от доста отдавна и нямам никакви проблеми нито с допълнително греене, нито с живота на батерията  :)

Това което мога да ти кажа за Fedora-та че доста бързо сменят пакетите и понякога се получава несъвместимост ако имаш ръчно компилирани програми, но за потребителско ползване KDE-то и всичко останало в нея са супер лесно направени, въпрос да свикнеш с малко по различния начин на подреждане на нещата.

Активен

lunarvalley

• Гост
Цитат
мини на Mint Debian
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
kierenski, първото голямо разочарование беше, когато F20 ми каза "Има обновления - рестартирайте! за да се инсталират." Е, викам, хубава работа! Защо не мога като преди да си работя по време на обновленията!? Хайде, ... Последното, което ми се случи - казва ми: "Има 7 обновления". Добре викам, инсталирай ги. (И пак се рестартира, за да ги инсталира!) След 3-4 мин. се стартира без да се е обновила и казва - "Проблем! Трябва интернет връзка, а Вие нямате такава.". Е, казвам си, ADSL-а пак е забил. Отивам да настроя жичната мрежа, за да го прекарам през друг доставчик - тормоз! Network Manager много обича WiFi-та и мрежи с DHCP, но не обича ръчно да му задаваш IP-та. И все пак, по-добре е, отколкото във F16 - там беше много по-зле! Успявам да го направя, но резултатът от опита за обновление - същия! Нямал съм мрежа! Я да видим, казвам си, какво не е успял да достави? Гледам във /var/log - има лог файл на yum. В него последните съобщения са от последното успешно инсталиране на пакети. Не мога да намеря каква грешка се е получила, за да не се обнови. И се сещам, че в бележките към изданието по едно време имаше - променяме организацията на лог файловете - вече няма да са текстови, а ще са binary. Е, отказах се да ги търся. Сетих се да погледна проксито в мрежата и виждам, че каквото е поискала, получила го е. Добре, ще обновявам ръчно - yum update. Щастие! Обнови се!
На 16 имах инсталирано и добре работещо PiTiVi. На 20 не ще да рендерира!
На 16 имах инсталиран и добре работещ Virtualbox. На 20 не мога да го инсталирам! А-а-а-ааааа!!! :)
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6469
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
RedHat-а се излагат.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

laskov

• Напреднали
    • Профил
От 2-3 седмици се занимавам с едно Olinuxino A20 с Debian и LXDE. Сладка работа! Всичко за настройване, всякаква информация за състояние, всички лог файлове са текстови файлове и всичко можеш да настроиш да работи така, както искаш! Е, и там се оказа, че ту-там има бъгчета, но усещането за работа, възможности за настройка, за откриване на проблеми, е съвсем друго!
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1265
    • Профил
kierenski, първото голямо разочарование беше, когато F20 ми каза "Има обновления - рестартирайте! за да се инсталират." Е, викам, хубава работа! Защо не мога като преди да си работя по време на обновленията!? Хайде, ... Последното, което ми се случи - казва ми: "Има 7 обновления". Добре викам, инсталирай ги. (И пак се рестартира, за да ги инсталира!) След 3-4 мин. се стартира без да се е обновила и казва - "Проблем! Трябва интернет връзка, а Вие нямате такава.". Е, казвам си, ADSL-а пак е забил. Отивам да настроя жичната мрежа, за да го прекарам през друг доставчик - тормоз! Network Manager много обича WiFi-та и мрежи с DHCP, но не обича ръчно да му задаваш IP-та. И все пак, по-добре е, отколкото във F16 - там беше много по-зле! Успявам да го направя, но резултатът от опита за обновление - същия! Нямал съм мрежа! Я да видим, казвам си, какво не е успял да достави? Гледам във /var/log - има лог файл на yum. В него последните съобщения са от последното успешно инсталиране на пакети. Не мога да намеря каква грешка се е получила, за да не се обнови. И се сещам, че в бележките към изданието по едно време имаше - променяме организацията на лог файловете - вече няма да са текстови, а ще са binary. Е, отказах се да ги търся. Сетих се да погледна проксито в мрежата и виждам, че каквото е поискала, получила го е. Добре, ще обновявам ръчно - yum update. Щастие! Обнови се!

На 16 имах инсталиран и добре работещ Virtualbox. На 20 не мога да го инсталирам! А-а-а-ааааа!!! :)

Явно с теб имаме различен стил на работа :)

Това с рестартирането не го бях забелязал, защото общо взето предпочитам да обновявам ръчно, даже и да имам съобщение в графичната среда за това.

И още нещо -- май във Fedora 20 са извадили управлението на 3G модемите от Network Manager.
Активен

the lamer's team honourable member

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Аз пък винаги съм се чудил, как ви се занимава изобщо с дистрибуции с 1-1,5г. поддръжка!!!? То такова като излезе, първите 3-4 месеца оправят бъгове и съвместимости и то почти дошло време за новата версия и колелото се завърта отново.
На времето като започнах да се интересувам от Линукс, точно от Федора-та започнах и след 1-2 месеца като го разбрах и осмислих това и я зарязах и минах на Убунту 10.04 ЛТС щото с Дебиан-а нещо ми зацикли инсталацията.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6469
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
То наистина това е кофтито при тия постоянно излизащи нови версии. Тъкмо си сетнеш всичко, както ти е кефа, работи си желязно и - хайде, излязла новата версия. По-шарена, по-готена ужким, по-изчистена от бъгове, с повече новости, ама хайде пак всичко отначало, а после излиза че нещо са разбутали, разместили са, развалили са идеално работещото. И пак нерви.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Ако ти се занимава с нещо ново http://wiki.rosalab.ru/ru/index.php има 2 версии - mainstream - най-новият софтуер, като се обновяваш регулярно се сменя и името на версията, и LTS - ядра с удължен живот и възможно най-стабилният и тестван софтуер.
Активен

lunarvalley

• Гост
Цитат
Аз пък винаги съм се чудил, как ви се занимава изобщо с дистрибуции с 1-1,5г. поддръжка!!!?
а, де?!
някои от нещата които харесвам в Slackware са, че нова версия излиза без фиксирана дата, а когато е готова; изненади няма; масивни, ненужни ъпдейти на стабилната версия няма; всяка версия има дълга поддръжка -- до преди година-две Патрик Волкердинг пускаше ъпдейти за към 10 версии назад. Та така.
Активен

kierenski

• Напреднали
  • Публикации: 92
    • Профил
laskov, VirtualBox-а и VMWARE си искат прекомпилиране на модула за ядрото независимо от дистрибуцията.
PiTiVi имаш проблеми заради несъвместимост с FFMPEG, най добре ползвай kdenlive и това няма да е повече проблем, да не говорим че работи и по-бързо.
Ако ти е необходимо да задаваш ръчно нещата по-добре е да махнеш повечето автоматични скриптове да не се пускат със systemctl, а относно IP-тата трябва да пуснеш selinux в permissive режим за да не забранява ръчните настройки.

Ще забележиш че SELINUX прави доста проблеми при ръчна работа когато блокира нещата, незнам защо е така но за FEDORA като цяло си е факт и трябва да правиш алтернативни защити за да си нямаш главоболия после :)

Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
Цитат
мини на Mint Debian
Сериозно?! Това ли имаш предвид? http://www.linuxmint.com/download_lmde.php

Cinnamon или MATE ?
« Последна редакция: Apr 07, 2014, 10:45 от laskov »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
KDE и Fedora
Настройка на програми
rat 0 5917 Последна публикация Nov 11, 2003, 10:36
от rat
Fedora gdm help
Настройка на програми
Vip_A 0 5548 Последна публикация Nov 12, 2003, 00:50
от Vip_A
Fedora
Настройка на програми
fubar 1 7251 Последна публикация Dec 07, 2003, 12:43
от ray
какво представлява Fedora???
Общ форум
vesko_dechev 1 7353 Последна публикация Dec 09, 2003, 10:34
от n_antonov
Как да подкарам филми и MP3-ки с Fedora?
Настройка на програми
zlozi 7 9064 Последна публикация Feb 11, 2004, 13:37
от zlozi