Автор Тема: A/V техника  (Прочетена 35057 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7562
    • Профил
Re: A/V техника
« Отговор #45 -: Apr 17, 2014, 16:03 »
Технологиите наистина се развиват. На лапито ми спокойно мога да гледам филм или да слушам музика. Учудих се от звука, който искараха говорителчетата му. Пък и силен. Няма как да се сравнява със всяка една аудио система, но е прилично. Преди няколко години се учудих на едни малки, за mp3 плеър, "колонки", нещо кръгло или топчесто беше и вадеха приличен звук за нещо толкова малко и смешно направо. Ставаше. Бях чел за надуваеми "колонки" за планината например или за плажа, Ниските идват от надуваемата част, а високите честоти, от основата, която трябва да се постави на твърда повърхност. Скоро, преди няколко месеца, някой беше измислил машинка, която поставена на маса например, прави така, че цялата маса да дъзпроизвежда звук, а така също и всяка повърхност, която позволява да се постави и да легне на нея плътно. Също имаше преди доста време някои заведения, наистина малко, но тея пичове правеха така, че прозорците им да излъчват звука. Не се разпространи и май отмря тая. Може и скъпо да е било да се направи. Технологиите се развиват за всеобща радост. Надявам се някой ден, звука от нещо в магазина да е наистина на ниво. Смешно е, но става така, че с говорител за 20-30 или 50 лева, ама 50 са много, някаква тъпа платка за филтри и може и някоя намотчица да има, евтина кутия, щото масовото производство на пластмасови изделия наистина е евтино, та за всичко това искат по няколко стотин, че и над хиляда и нагоре лева. Пари в банка ли. Бизнес трябва да се прави и да се продава евтиното скъпо на заблудени хора.

ама най-добре си вземи български голям високоговорителел-

http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12212_312.htm

който между другото е с много голямо КПД

И какво ще го правя това чудо, ще събарям блока ли?
Такива тон-колони имат място при американците, които живеят в еднофамилни къщи и могат да си надуват музиката достатъчно силно. При нас, опасявам се, са неизползваеми.

Молба - можеш ли просто да си допълваш(редактираш) съобщенията вместо да пишеш по 3 за 5 мин. ?  [_]3

:D За бутане на блок не ми се говори. Никога няма да забравя един рожден ден в "Младост" 3. Като ми дойде в повече и алкохола, и веселбата дремна два и половина часа на едната голона. Не зная къде са ни чули. Само едно не разбрах. Как никой не дойде да се оплаче или пък полиция. Какви беха тия не зная. Някой ме завлече там.  ;D
« Последна редакция: Apr 17, 2014, 16:07 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #46 -: Apr 17, 2014, 18:31 »
Само лампови усилватели правени на ръка клас А и никакви фирмени.

Това между другото е много вярно.

Най-хубавият звук който някога изобщо съм чувал е от едно българско лампово радио. Бях го реставрирал. Май беше през 89-90г. ??? Та мисълта ми е, че този хубав, лек звук дето го изкара не се е дължало само на ламповата схема, но и по-всяка вероятност и предавателите на Ботев по това време още да са били лампови ???

Човешкото ухо е много чуствително на хармоници. А лампите са доста линейни елементи. Докато при транзисторите се получават страшно много нелинейни изкрвявания.

Например един от 'субективните' критерии за ниски нелинейни изкриявания е: Колкото и да усилваш все ти се струва слабо.

Не искам да кажа, че със съвременната елементна база не може да се получи звук без нелинейни изкрвявания...Обаче е много трудно.... И на кой му пука. Хората са си свикнали на 'звука'. Фирмите няма и да си мръднат пръста да произведат нещо качественно. Съмнявам се даже дали и при професионалната техника да има такива.
« Последна редакция: Apr 17, 2014, 19:50 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #47 -: Apr 17, 2014, 19:44 »
Зевсе като ти се намира схема сподели я тук на всенародно виждане. Аз няма да взема да я правя. Най-много да си запоя патката, толкова съм ляв. Но тук имаме бая жичкаджии и може и друг някой да се завърти. Та сподели я, не се стискай.

Аз да питам и за друго дето вече мога да се справя сам. Тази настройка в реалновременното ядро на Убунту ли е единствената отоворна за добър звук? Сиреч мога ли само нея да променя на много специфичната ми конфигурация за производителност и да го получа? Или има други още? Кои?

И след като е Убунту, за какъв зор е? Като шляпнеш отгоре Пулс и му еби майката на звука. До долу.

Последно. Как слушаш на Аудацити-то? Хич не ми се струва удобно. Най-малко няма никакъв списък за изпълнение. ли си налепил хиляда парчета в едно дълго и ги пускаш заедно? Просто питам. Моите слушалки са 12 лева, щото нямам кинта за повече, пък и ми се свиди стотачка и висше за повече.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #48 -: Apr 17, 2014, 22:45 »
   На Audacity правя само корекциите на еквилайзера. За PulseAudio си прав. Нещо не успях да пусна OSS4-инати се Кубунтото. Слушам със старо компилирано VLC-дето честотата на извеждане съм я написал-176400 хц-защото- 44100 по 4 = 176400 -така звукът е гладък и детайлен.
  картата е Sound Blaster X-Fi XtremeGamer- нищо особено, но вади по-добър звук от всичките професионални CD плеъри, дето съм чул. Правя и една обработка в Audacity с няколко плъгина-изкарвам качество между 44100 хц 16 бита и 96000 хц 24 бита по средата, като подобрението е внушително. Ако на някой му е интересно ще я споделя. Но обработката минава през няколко плъгини-та търся програмист да ми автоматизира процеса-да пуска плъгините един след друг като макроси да не цъкам по десет пъти като правя някой албум. И добре ще си почерпя-после ако иска можем да им пишем на Audacity, ако искат да я сложат като опция.
« Последна редакция: Apr 17, 2014, 23:04 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #49 -: Apr 17, 2014, 23:28 »
Нямаше ли един производител на аудио карти за PC-та, дето беше сложил лампа на едно от произведенията си?!
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #50 -: Apr 18, 2014, 00:08 »
имаше-просто сложили един двоен маломощен триод  за изход за слушалки-6922 която е аналог на  ECC88  дето си правят такива усилватели с по-ниско анодно напрежение-например 80 волта.

Лампата ECC88 е УКВ усилвател и смесител в старите приемници....

Лампата има динамичен звук, но малко сух....
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 00:32 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

marvin_70

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
« Отговор #51 -: Apr 18, 2014, 01:13 »
Не си падам по заяжденето и тролването ама , :
 1 Целта на всяко устройство за възпрозвеждане на звук е да ПОВТОРИ точно подадения му сигнал (с разлика само в нивото *иначе казано силата на звука*) . Всяка разлика между входния и изходния сигнал (без силата на звука )е изкривяване .
 2 Колкото повече устройства има навързани едно след друго - толкова повече изкривявания . Дори ако устройствата сами по себе си имат минимални изкривявания , общото натрупване е значително . Аналогията, която се цитира по ауди-форумите е >как изглежда света навън погледнат през едно стъкло , през 2 стъкла ами през 10 ?
3 Всяка намеса във формата на сигнала - под формата на еквалайзиране , филтриране и прочие - води до изкривяване, иначе казано вече не е оригиналния звук а някакъв кавър - понякога "кавъра" се харесва повече от оригинала - въпроса е : какво искате да слушате - кавъри или оригинали ?
4 Най - значителни изкривявания имаме на изхода - тоест при устройствата, които  възпроизвеждат звука (тонколони, слушалки) . Тук важи същото обобщение за броя на устройствата, но в случая за броя на говорителте в една тонколона примерно - колкото повече, толкова по- зле *съответно и повече индуктивности и капацитети във филтрите*. За това в аудифилството, най - ценени са едноговорителните системи *хорни* .
 По въпроса за ламповите усилватели - добре , ама проблема идва в изходните трансформатори . Пък и искам да видя 2 напълно еднакво навити изходни - ама няма .
Друг много дискутиран въпрос е за стереото - твърдението, че за музика става само стерео система и т.н.
На този етап да така е , не защото е най- добрия вариант за музика , а защото няма предложен друг по- добър . Ето една препратка по темата >
http://www.webcafe.bg/id_1805427451_Kade_izchezna_kachestveniyat_zvuk_na_muzikata_
Написаното е от   човека дето отговаря за звука в БНР , така, че сигурно си разбира работата .
 Относно личната система - ми то не е една, но като цяло съм слушалкаджия имам няколко зенхайзери и едно сони .Слушам ги през еднотктов клас А (DIY).
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #52 -: Apr 18, 2014, 01:48 »
Правилно. По тази причина не си играя с еквалайзери, а всичко е flat. И много се дразня на следното. Преди доста време, години, когато човек ис купувааше слушалки, можеше да обърне и до погледне параметри. Диапазон на честоти, съпротивление и имаше една простичка графа точно за тези изкривявания. Можеше да сравнява. Сега вече и честотите не пишат, тяхната кожа!
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #53 -: Apr 18, 2014, 09:50 »
Зевсе, ще е интересно да споделиш опита с Аудасити. Аз го ползвам да оправям звука на уроци. А и може Гейта да се навие, той знае много Ц. Гледам си е купил студиини колонки, значи е аудиофил.

За твоите аудиофили Марвине, ще направя друга аналогия, понеже съм парче фотограф и на кръжок съм ходил, ама не ме издавайте, че профитата ще ми се смеят на снимките.

Та все едно ли е да гледате едно поле нощем, разно сутрин, наобед? Едно и също ли е да го снимате с висока динамика или с телефон? Аз лично не желая полето да го гледам през някакъв мръсен прозорец опакован в пластмасова дограма.

п.п. А да щях да забравя. Зевса определено е най-големият специалист по звука наоколо. Дълги години е бил тонрежисьор в БНТ. Мнението му тежи, не по-малко от на онзи пич горе. Но ще се завтеча до кафето, че ми е интересно, какво е писал.
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 10:00 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #54 -: Apr 18, 2014, 11:56 »
Ако става въпрос за моите колонки (creative) те са на 10 години и ми бяха подарък за един РД от шефа и колегите. Никога не бих дал пари за това, аз не съм аудиофил. В повечето време слушам на слушалки, щото в блока имаме доста стриктни правила за вдигането на шум. Май с едно-две изключения, никога не съм ги издувал особено.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #55 -: Apr 18, 2014, 12:02 »
4 Най - значителни изкривявания имаме на изхода - тоест при устройствата, които  възпроизвеждат звука (тонколони, слушалки) . Тук важи същото обобщение за броя на устройствата, но в случая за броя на говорителте в една тонколона примерно - колкото повече, толкова по- зле *съответно и повече индуктивности и капацитети във филтрите*. За това в аудифилството, най - ценени са едноговорителните системи *хорни* .

За всичко дето си казал по-горе съм абсолютно съгласен. Ама за това въобще не мога да се съглася.

Сега говорим за два типа изкривявания.
1. За изкривяване в честотната характеристика - т.е. не равна характеристика и за
2. нелеинейни изкривявания.

Ако си говорим за честотната характеристика то тонколоните с разните му филтри и различни говорители могът да дадат много отклонения -- обаче ухото не е чак толкова чувствително на честотни изкривявания а и такива изкривявания могът много лесно да се компенсират с добър дизайн, пасивни филтри и разни хитрости.

Обаче говорители, индуктивности, кондензатори както и да ги вързваш, даже и една кофа от такива да ги вържеш безразборно пак са си пасивни елементи - т.е. това са линейни елементи и не внасят НИКАКВИ нелинейни изкривявания (допълнителни хармоници).

Т.е не мога въобще да се съглася, че най-голям принос в изкривяванията имаме в крайните устройства, - тонколоните и слушалките. Най големи изкривявания внасят крайните стъпала и предварителната обработка. А тонколоната е просто един линеен изпълнителен механизъм.
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 12:23 от Naka »
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #56 -: Apr 18, 2014, 12:32 »
PS:
Замислям се доколко един говорител е линеен. Ако е изработен с много мощен магнит и не се бичи на пълна мощност- например 10 пъти по малка от номиналната - би трябвало да се държи като линейна система и да не блъска хармоници.(тук не става дума за честотната му характеристика)
Например ако има номинална мощност 40W не трябва да се бичи на повече на от 5W.

-----
Зевсе я ти си по тези работи ...на говорителите виждал ли си да им дават THD http://en.wikipedia.org/wiki/Total_harmonic_distortion или им стига акъла само до честотна харектеристика?
Би трябвало да има графика на THD спрямо мощността и честоттата?

« Последна редакция: Apr 18, 2014, 13:28 от Naka »
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #57 -: Apr 18, 2014, 16:00 »
   Цитат на marvin_70:

"Всяка намеса във формата на сигнала - под формата на еквалайзиране , филтриране и прочие - води до изкривяване, иначе казано вече не е оригиналния звук а някакъв кавър - понякога "кавъра" се харесва повече от оригинала - въпроса е : какво искате да слушате - кавъри или оригинали ?"

прав си брат-обаче само по принцип!!!- какво ще кажеш за факта, че още от времето на плочите песните бяха изключение всичките да са изравнени прилично една спрямо друга-пример Скорпионс 84 година издаден-страхотен...
    още един пример Реинбоу издаден същата година няма баси!!! На тая велика група!   Преди  2 години луд станах половин ден от рип на 192000 хц 24 бит да изравнявам дето режисьора там Ръцете си е оставил-същите плочи 1984 година в ръцете съм си ги държал, купени от Германия

И бъдете абсолютно сигурни, че звукът няма нищо общо с жалкия цифровизъм-дори на 192000 хц 24 бит

За еквилайзера-едно е да изравняваш с пасивен еквилайзер тип Баксандал-много рядко се среща в качествените системи-затова на Ръка и с лампи!!!

А-сетих се-в БНТ има едни маси с тонкоректори Ниив във двукамерните подвижни тел. станции-е там беше пасивен-проста схема..

съвсем друго е да изравняваш с еквилайзер тип отрицателна обратна връзка-дето го има навсякъде в претендиращите за качество изделия....-много лош вариант

друго е да изравняваш от Аудасити-така просто се "вади"
звукът

за разлика от еквилайзера на произволен плеър-дето само "Пунтира", че вдига високите например...

сега в цифровите времена положението е "Пълна анархия"

С изключение на албумите на Тиесто и Армин Ван Бюрен например....

много по-лесно е да резнеш басите и високите-защото ако оцифроваш на равна честотна характеристика стават едни "Мустаци" - отскоци видни на графиката, като бая игра пада с деклипер да ги намалиш, защото са кратки, и нямат информационна стойност, но парчето започва да звучи много слабо....

същите "мустаци" "изкачат", ако изравниш с еквилайзер парчето, та да започне да звучи прилично...

е...ето ви едно приятно изключение-албума на Ищар миналата година-какъв Кеф-нямаше какво да пипам в това отношение!!!

реплегейна има претенцията да оправя нещата, ама разкапва звука, а и във Wav обръща всеки сериозен слухар от Flac, защото просто така се вдига качеството.....

както виждате нещата са бая сложни за един еквилайзер,

а какво да говорим, че при оцифроването се получават едни хармоници, и субхармоници, дето много "Яко" замазват звукът, които рядко някой  си играе да чисти, та трябва аз на ръка да им оправям бакийте на господата, дето са взели една камара пари, и с тях си хранят семействата....

да не говорим колко неща още има за оправяне....!!!

и всичко това, за да имам един качествен продукт в компютъра....
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 16:32 от ЗевсБг »
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #58 -: Apr 18, 2014, 16:36 »
Всеки елемент по пътя на сигнала, пирон в ковчега на оригинала.
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #59 -: Apr 18, 2014, 16:43 »
Само лампови усилватели правени на ръка клас А и никакви фирмени.

Това между другото е много вярно.

Най-хубавият звук който някога изобщо съм чувал е от едно българско лампово радио. Бях го реставрирал. Май беше през 89-90г. ??? Та мисълта ми е, че този хубав, лек звук дето го изкара не се е дължало само на ламповата схема, но и по-всяка вероятност и предавателите на Ботев по това време още да са били лампови ???

Човешкото ухо е много чуствително на хармоници. А лампите са доста линейни елементи. Докато при транзисторите се получават страшно много нелинейни изкрвявания.

Например един от 'субективните' критерии за ниски нелинейни изкриявания е: Колкото и да усилваш все ти се струва слабо.

Не искам да кажа, че със съвременната елементна база не може да се получи звук без нелинейни изкрвявания...Обаче е много трудно.... И на кой му пука. Хората са си свикнали на 'звука'. Фирмите няма и да си мръднат пръста да произведат нещо качественно. Съмнявам се даже дали и при професионалната техника да има такива.

На времето коментирахме, че ако имаш хубав ролков магнитофон на 19 см/сек и хубава лента, евентуално с Долби, но и без последното-просто няма толкова качествени плочи, от които да записваш....

А сега какво е ставало-лелката в Радиото ти е заредила на професионалния Revox  с професионалната дебела лента на 38 см/сек с Dolby A и този сигнал Аналогово постъпва в предавателя за честотна модулация-Аналогова-и ти просто с Българският си радиоприемник просто с Ламповите си Диоди вътре в него демудолираш честотната модулация-Еми много ясно, че звукът, макар и с малко шум от спецификата на честотната модулация и деводулация ще е много по-качествен от произволен цифров професионален източник!!!
Активен