Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Надолу

Автор Тема: A/V техника  (Прочетена 36046 пъти)

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
Re: A/V техника
« Отговор #60 -: Apr 18, 2014, 16:52 »
Всеки елемент по пътя на сигнала, пирон в ковчега на оригинала.

Това е вярно при ламповите усилватели, които имат поне два пъти поне по-малко стъпала от полупроводниковите

Не е вярно за нещата, които съм писал по-горе-и в двата случая нещата съм ги проверявал дълги години, и не говоря  наизуст

Между другото в синхрон с "пирона" има едно течение, което твърди, че плочите от 30-те години, на 78 оборота възпроизведени със специални овъглени дървени игли през фуния имат най-верен звук, нищо, че честотната лента е 100 херца- 4000 херца, защото просто няма електроника, освен при записа на плочата...

има технология за аналогов холограмен запис, ама ги мързи да я развиват...
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 17:07 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #61 -: Apr 18, 2014, 17:00 »
цитат на Огъня-

"Аз да питам и за друго дето вече мога да се справя сам. Тази настройка в реалновременното ядро на Убунту ли е единствената отоворна за добър звук? Сиреч мога ли само нея да променя на много специфичната ми конфигурация за производителност и да го получа? Или има други още? Кои?"

Значи без методиката, която съм описал, като изкомпилирам кернел в реално време, или с ниска латенция, звукът е почти като от Генерик кернел. Миналата година преживях  3 операции, и все се каня да приложа това на Генерик кернел .

После следват едни сравнявания, за които ми трябват спокойствие и време да ги направя

Като за начало мушни едно лайв СД на УбунтуСтудио-дето е с кернел с ниска латенция, и чуй, че звукът няма нищо общо....
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 17:06 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6908
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #62 -: Apr 18, 2014, 17:07 »
За аудиото лампова техника е добре, ама за компютърната - Хахаххахахааааааааааааааааааа
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #63 -: Apr 18, 2014, 17:08 »
Като си говорим за цифровизация...
Едно време като излизаха първите аудио CD-та се говореше, че трябва да пише три де-та DDD.

Та ако има такъв източник- още изначално в студиото да е записан цифрово - къде може да се издъни системата и от къде ще се появявят тези негативни ефекти на цифровизацията дето ги говори Зевса?

« Последна редакция: Apr 18, 2014, 17:18 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #64 -: Apr 18, 2014, 17:25 »
цитат на marvin_70:

"Най - значителни изкривявания имаме на изхода - тоест при устройствата, които  възпроизвеждат звука (тонколони, слушалки) . Тук важи същото обобщение за броя на устройствата, но в случая за броя на говорителте в една тонколона примерно - колкото повече, толкова по- зле *съответно и повече индуктивности и капацитети във филтрите*. За това в аудифилството, най - ценени са едноговорителните системи *хорни* ."

не съм съгласен за хорните-там за разлика от затворения обем мембраната на басаците се разхожда като стой та гледай-защото няма  какво да я удържа като затворения обем тип озвучителни тела-което води до драстични изкривявания както при типа басрефлекс....!!!

Заблуждението идва разбира се от сравнението с озвучителни тела тип басрефлекс, които са пълен абсурд- неграмотен за големи обеми, и компромисен за много малки обеми на   озвучителните тела.

Последното неграмотно изпълнение на акустична система видях в един магазин на Технополис- под телевизора за 6000 лева има някакво озвучително тяло представляващо извит цилиндър, в двата края на който бяха монтирани високоговорители. От акустиката е известно, че това е неправилен подход- високоговорителите трябва да са монтирани отстрани на цилиндричното озвучително тяло, а не на отворите
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #65 -: Apr 18, 2014, 17:31 »
Като си говорим за цифровизация...
Едно време като излизаха първите аудио CD-та се говореше, че трябва да пише три де-та DDD.

Та ако има такъв източник- още изначално в студиото да е записан цифрово - къде може да се издъни системата и от къде ще се появявят тези негативни ефекти на цифровизацията дето ги говори Зевса?

И като факт най-добре звучат AAD

На времето излезе информация, че всички сериозни музиканти начело с Джордж Майкъл например записват с ролкови магнитофони с метална лента, с някаква усъвършенствана шумоподтискаща система, и както в Киното прехвърлянето от Аналогов оригинал в цифров вид е точно последната операция....
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #66 -: Apr 18, 2014, 17:38 »
Край. Реших!!!

Купувам си грамофон! По възможност Лампов!
Дано успея да си намеря ненадраскани плочи ???
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 17:40 от Naka »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6908
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #67 -: Apr 18, 2014, 17:44 »
С механичен превключвател на 33 и 1/3, 45, 78 rpm.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #68 -: Apr 18, 2014, 17:44 »
направи си , или си намери RIAA предусилвател за грамофон, то това супер, ама не сме като в Германия дето има плочи под наем, и можеш да ги презапишеш на касетен дек на 9.53 см/сек с метална лента без загуба на качество, или с ролков магнитофон....
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #69 -: Apr 18, 2014, 18:10 »
цитат на marvin_70:

"По въпроса за ламповите усилватели - добре , ама проблема идва в изходните трансформатори . Пък и искам да видя 2 напълно еднакво навити изходни - ама няма . "

Дори транзисторните усилватели трябва да са Трансформаторни!!!

Ако веднъж си чул такъв ще знаеш защо!!

Обяснение-вярно е, че трансформатора дава дори 1 процент на пълна мощност....

....Обаче нормално е за един Hi-Fi басов високоговорител да криви 30 % !!! Човешкото ухо, по някаква странна особеност(не мога всичко да знам) е доста слабо чувствително към изкривяванията на ниските честоти.

та този 1% от трансформатора на пълна мощност е нищо в сравнение с тези 30%!!!

.....Обаче....Негово Величество Тежкият Трансформатор намалява Драстично изкривяванията от басовия Високоговорител!!!

!!!!!!!.....Как става това!!!- Обяснявам-вторичната намотка на изходящия транформатор (от страната на високоговорителя) e 50 навивки за 4 Ома много дебел проводник!!!...Високоговорителят с мощният Магнит и бобината вътре представляват едно Динамо. Пробвайте да дадете на късо едно динамо-ефектът е...че много трудно почва да се движи...Става така, че тази Дебела вторична намотка дава "Динамото" на Късо съединение, и басака започва да не се разхожда както при безтрансформаторен транзисторен усилвател...

Така, че за усилвател-за Басовия високоговорител задължително Изходен Трансформатор!!!

Този ефект разбира се важи и в някаква малка степен и за средночестотния и за високочестонтия високоговорител...

Обаче Басовия високоговорител много често възпроизвежда и средни, а понякога и високи честоти-ако е широколентов както при хорните например!!!

Това от своя страна, !!! като започне да "хлопа" встрани от траекторията пропорционална на сигнала, довежда до драматично нарастване на изкривяванията в целия Честотен обхват!!!

Така, че за усилвател-за Басовия високоговорител задължително Изходен Трансформатор!!!-обаче великите фирми с техните Велики Лаборатории няма да ви го произведат!!!...
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 18:15 от ЗевсБг »
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #70 -: Apr 18, 2014, 18:25 »
Добре, но в АБ клас изпълнен със транзистори и двуполярно захранване, според теб не "дава" ли късо говорителя, при положение че всеки Аб клас усилвател се гласи със средна точка 1/2 от захранващото, която съвпада точно с тъй наречената средна точка на захранващия траф - т.е на говорителя все едно си му подал 0в и 0в - пак го даваш на късо, каква е разликата ?
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 18:29 от zxz »
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #71 -: Apr 18, 2014, 19:14 »
Точно така уцели десятката. ;D Дава на късо. Само че не дава на късо щото е вързан на средната точка :o

А дава на късо щото транзисторите са по схема ОК и така имат много малко изходно съпротивление за променлив сигнал.
Т.е изходните транзистори играят ролята на генератор на напрежение, а генераторът на напрежение има  0ома вътрешно съпротивление за променлив сигнал - и затова го дава на късо. ;D
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 19:23 от Naka »
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #72 -: Apr 18, 2014, 19:16 »
  На 100% не го дава така както го дава изходящия траф-100% на късо по постоянен ток, защото транзисторите са само частично "отпушени" , но дори и да са напълно "отпушени" пак има съпротивление между преходите, така, че провалът е налице.

А Вие вътрешното съпротивление на захранването къде го забравихте???
« Последна редакция: Apr 18, 2014, 19:19 от ЗевсБг »
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #73 -: Apr 18, 2014, 19:41 »
нямам нерви да изчета сичките страници -поне не сега, но да споделя. попадна ми стара озвучителна система от един завод. на пръв поглед прилича на музикален шкаф Ригонда, ако някой ги помни. не загледах подробностите, защото имах друга задача но ми направи впечатление. преди трийсетина години са озвучавали заводските празници с нея, а и всякакви други важности. колко ли може да струва :) и дали работи още, а може ли да се отремонтира, ако нещо се е повредило? как мислите?
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #74 -: Apr 18, 2014, 19:50 »
На времето (няколко години) някои от просветените слухари, не помня кой, но казваше, че ЖЛЦ дава най-добър звук, с порядъци над всичко останало. Две не беше излязъл, значи говорим за едно.

Също така казват (по-точно Алексей или както се казваше авторът), че DeadBeaf е правен специално за хубав звук. Не знам.

Аз съм имал слушалки от 10 до 50 лв., по-скъпи не съм взимал. Всичките ми звучат еднакво. Купих си и дървени колони за стотици левове, но техният звук ми се струва ужасен. Та затова слушам на слушалки дори когато съм сам.

Изръсих се едни пари и за уж професинална звукова платка. Някаква си Омега. Първо тя изобщо не е впечатляваща. И е външна. Как нещо дето се включва през usb ще вади качествен звук? И определено не намирам разлика от вграденият Риълтек.

Тази вървеше с някакъв Кубейс Ле, демек орязан. Видях го на виртуалка. Ами това нещо първо беше само демо, второ струваше камара пари и накрая с нищо не беше по-добро от Аудасити. Не видях да има нищо в повече. А да и на външен вид беше по-грозно.

Може би, ако дам хиляди левове ще намеря разлика. От друга страна, това, че потребителите били свикнали, май е вярно. Пускал съм песни на мой познат работещ в телевизионно студио, които ми се струва, че звучат прилично. Той ми казва, че са ужасни. В кое мазе ли гараж били правени. Имало ритане или не помня точно, какво казваше.

Та такива работи. Май наистина за компютри няма качествен звук.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Нагоре
« назад напред »