Запада си гледа Западна Европа, а Изтока да умира, и най-много да му изсмукват мозъците и ресурсите.
Правилно, доста безмозъчни хора живеят тук, преди не се усещаше толкова. Всъщност, именно американизацията може би допринася за това. С такива хора преди не ми се е налагало да комуникирам и ги избягвах навремето. Сега обаче се научиха да ползват империалистическия интернет и не е толкова лесно. Може би има допълнителни фактори, например вече не прекарват повечето си време под някоя соц-трошка и им остава повече време за пиянстване.
Даже сега се сещам че тая година като бяхме на море тук в България, само за няколко дни се сблъсках с цялата работа.
Значи дойде финала на световното и аз се чудех къде да го гледам - на задушевна атмосфера в лоби бара или в едно голямо помещение което аниматорите ползват да си правят вечерните забави там, имаше голяма видеостена. Минах през него първо, беше пълно с немци, които стоят и мълчат като пукали докато гледат някакви тъпи реклами по ARD или там който беше канала. Заради немския и заради тая скука реших да ходя в лоби бара и първото полувреме го изгледах там сред предимно българи и поляци и един елемент, на който понеже не го знам как се казва му виках "Стоичков" - беше някакъв преуспяващ новобизнесмен на средна възраст от старозагорско с навици гордо да яде слънчогледови семки и да носи анцузи, малко като излязал от края на миналия век.
Та на края на полувремето повечето отидохме отвън да пушим, щото много нервен мача и станах свидетел на велик разговор. Стоичков беше намерил някакви двама софийски тъпаци горе-долу на неговия акъл, но с десетина години по-възрастни и си хейтеха задушевно. Хейтенето беше за това колко грозни и тъпи били немците и как най-голямата европаплач идвала в България защото било евтино, но причината за това била разбираш ли че нямало квоти и примерно половината хора да са българи и да има диференцирани цени за европейци и българи, другия даваше пример за някакъв барман от Сл.Бряг който му разказвал колко много се радвал на клиенти-българи защото били по-нормални. Та според тях ако половината почиващи са българи на народни цени, тогава ще спрат да идват евроотрепките и руските отрепки по морето и ще станем топ дестинация (гарнирано с много цветист език и псувни). Като подкрепа на теорията той всяка година ходил по селата в северна Гърция и там нямало от въпросните отрепки, имало предимно българи и поради тази причина било доста по-културно. И понеже аз стоя там и само слушам, тия ме гледат едно въпросително все едно много искат да зная какво мисля по въпроса. В тоя момент много ме напуши на смях и не се сдържах да питам дали гърците имат квота за гърци че така добре са си решили проблема с генетичния отпадък от техникумите (да, единият беше изтърсил че тия всичките идват от европейските техникуми). Това много не се очакваше като отговор явно и докато подобряваха теорията, отидох при немските отрепки да догледам мача.
Да, и за руснаците, единия ден трябваше да ходим до Варна за да напазаруваме подаръци за децата на едни роднини, които после посетихме. Съответно най-лесното е там в мола. Голяма забава, пълно с руснаци, карат ги с автобуси там от хотелите по морето. Горе-долу на 5 минути идва някой и почва да ме пита нещо на руски, първите няколко пъти се опитах да им помогна доколкото мога, макар че ми се видя доста грубо да не каже "извинете" поне като за начало. Обаче после се качихме горе и трябваше да се редя на опашка пред макдоналдс заради детското меню на малката с една опашка диви сибирски глигани. Беше просто незабравимо, крясъци, врясъци, брауново движение на слабоумни рускии дети, руски тарзановци, вреждащи се буквално с лакти и рамена, а на горките касиерки направо им беше стъжнен живота, тия дебили редовно поръчват едно и се оказва накрая че искали съвсем друго, при което започват словесни конфликти с дебилите зад тях, които като им дойде реда на касата правят абсолютно същото и съответно това продължава по веригата.
След цялото това преживяване толкова ми дойде до гуша от тези идиоти, че следващия път като идват да ме питат нещо директно на руски им викам "Нищо не ви разбирам, English please!". Това имаше потресаващ ефект и го препоръчвам на всеки, на който руснаците са му дошли до гуша. Помага 100%. Поглеждат те треснато, все едно си му казал че майка му се чука с катаджии. И отебава да говори повече с теб.