Автор Тема: Разпределение на Дебиан девелъпърите по света  (Прочетена 4676 пъти)

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
За нашата малка страна, добре се справяме:
http://www.perrier.eu.org/weblog/2014/07/29#devel-countries-201407
Благодарим на тези трима юнаци, а и на всички останали.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

lunarvalley

• Гост
интересно дали има подобна статистика за Slackware -- приближените до Патрик Вoлкердинг и участниците в SlackBuilds.org проекта...
Активен

edmon

• Гост
интересно дали има подобна статистика за Slackware -- приближените до Патрик Вoлкердинг и участниците в SlackBuilds.org проекта...

Той там не е ли само ПАтерик  девелопера :)) ххъъхъъхъхъхъъ
Активен

lunarvalley

• Гост
гхъхъхъъ... :) само той е

за това писах приближените
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил

Не ви разбирам неприязънта към Slackware проекта.... Всъщност това е една от първите (и от малкото) дистрибуции, която се придържа към "някакви" стандарти. И като такава е предпочитана при разработката на отговорни проекти (а не като някои други, при които нещата се скапват след apt-get update... ).
А фактът, че дори не сте отворили официалната страница и почвате да плюете, не говори добре за Вас като за "културни" индивиди.
http://www.slackware.com/about/
Активен

lunarvalley

• Гост
аз не плюя най-малкото пък по Slackware. A  David Cantrell и Chris Lumens отдавна не работят по този проект.
Активен

edmon

• Гост

Не ви разбирам неприязънта към Slackware проекта.... Всъщност това е една от първите (и от малкото) дистрибуции, която се придържа към "някакви" стандарти. И като такава е предпочитана при разработката на отговорни проекти (а не като някои други, при които нещата се скапват след apt-get update... ).
А фактът, че дори не сте отворили официалната страница и почвате да плюете, не говори добре за Вас като за "културни" индивиди.
http://www.slackware.com/about/

Сега като каза неприязън се замислих какво точно чувствам относно слакваре и то е .... нищо, само ми е малко комично :))

А за Патрик ми беше истински мъчно, когато се беше разболял от нещо, от което не можеше да се оправи и искрено се надявах да е добре :)

ПС . Кой те кара да правиш апт-гет ъпдейт без да знаеш кво ще стане?
« Последна редакция: Aug 10, 2014, 13:22 от edmon »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
1. Никой не се подиграва и не изпитва негативни чувства към Slackware. Просто, много хора са забравили за нея. Тези, които се сещат я споменават с добро.
Изобщо не си прочел, че постът над теб е писан от потребител на Slackware.
3. Относно - apt-get update
Тази команда само презарежда хранилищата.
Ще е малко странно, нещо да се "скапе" след нейното изпълнение.
Колкото до APT - това за мен е най- съвършеният мениджър на пакети и никой не може да ми промени мнението в това отношение.
« Последна редакция: Aug 10, 2014, 14:46 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

lunarvalley

• Гост
Цитат
Сега като каза неприязън се замислих какво точно чувствам относно слакваре и то е .... нищо, само ми е малко комично :))
ее, чак комично... :) дистрото си държи на принципите ;)

cyber, оправи го това Swackware, че то вече наистина изглежда комично
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Споровете за дистрибуции са тъпи, въпрос на вкусове.

Това казано, имам силни предпочитания към дебиан, понеже го ползвам над 10 години и са ми ясни номерата му. Други дистрибуции ползвам само на работа или за да тествам нещо дребно как се държи там, което вече става рядко. При все това не мога да водя спорове защо точно дебиан трябва да е най-великата и добра дистрибуиция на планетата, та ползвам именно нея. Трябва ли да си оправдавам избора в крайна сметка?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

lunarvalley

• Гост
Цитат
Трябва ли да си оправдавам избора в крайна сметка?

ми не
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Дебиан не е "някакъв", а направо е стандарт за ОС, затова най-разпространените дистра се базират именно на него.
И като такава е предпочитана при разработката на отговорни проекти (а не като някои други, при които нещата се скапват след apt-get update... ).
Някакви конкретни факти да споменеш за да не излезе, че си само един гол фен?
А това неговото е силно да се нарече и пакетен мениджър (колкото и тар множе да се нарича пакетен мениджър).

Хората уважават Слак-а по исторически причини, но вече не смогва на темпото на останалите.

Хората с години мъчат да детронират apt/dpkg, но безуспешно. Дори rpm, urpm, pacman изглеждат жалки.
« Последна редакция: Aug 10, 2014, 15:44 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
yum/rpm е на практика същата история като apt*/deb нещата с тази разлика че няма 50 отделни tool-а дето вършат някаква специализирана работа и които не мога да запомня как се казват и какво точно правят. На практика не се сещам за някакво сериозно предимство на дебианската пакетна система спрямо редхатската. Дори RHEL-ските дивотии със satellite сървъра и красивите RHN-ски статистики кои какво трябвало да му се ъпдейтне правят нещата една идея по-удобни, не мисля че в дебиан има някаква аналогична постановка. Но така или иначе от това има някаква файда ако администрираш голям брой машини, аз не го правя и съответно ми е тотално ненужно.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
На практика не се сещам за някакво сериозно предимство на дебианската пакетна система спрямо редхатската.
Дали има сериозно предимство - не знам. В самите пакети, според мен няма разлика.
Но, инсталирането и премахването на пакети от YUM става отчайващо бавно. Управлението на зависимостите не е на ниво. Случвало ми се е при някои програми (най- пресните ми наблюдения са ми върху blueman) , зависимостите да са удовлетворени, но тези пакети да не са достатъчно за безпроблемната работа на приложението. Липсва алтернатива на apt-get autoremove (за разлика от URPMI - urpme --auto-orphans) и трябва да се намират и трият ръчно осиротелите пакети.
За щастие, старият YUM ще бъде сменен във Fedora 22. Бъдещият пакетен мениджър се очаква да бъде доста по- бърз и ефективен.
« Последна редакция: Aug 10, 2014, 19:05 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Ъъъъм сигурен ли си? Имам силни спомени че лесно се разкарваха осиротели пакети, поне в rhel/centos. Някакъв cleanup, rpm-cleanup ли не помня точно как се казваше tool-а. Трябва да погледна.
Активен