Автор Тема: Развален компас или...?  (Прочетена 10415 пъти)

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Развален компас или...?
« -: Sep 22, 2014, 22:56 »
Обяснявам. Имам магнитен компас, който допреди 2-3 месеца, когато го ползвах за последно, показваше вярно посоките (е, +/- няколко градуса, не е лабораторен и няма чертичка за всеки градус), и макар че никога досега не ми е влизал в реална нужда, си го разнасям с мен. Вчера за първи път ми потрябва наистина и станах свидетел на чудо - задачата беше да се определи едно нещо дали сочи чисто на юг, или отива по-скоро към югозапад, но моят компас показа "север". Не бях изгубен в гората, бях в един парк в Радомир, който познавам отлично, и бях наясно, че компасът ми показва глупости. Пробвах с компас на телефон - сочи си "юг" там, където магнитният показва "север", и въобще всяка посока магнитният ми я показва обърната на 180 градуса. За да изключим особеност на мястото на пробата, пробвах го на няколко други места в Перник и София (включително и вкъщи, където преди за последно показваше вярно) - същите 180 градуса отместване. Най-бързият начин да провериш дали един магнитен компас не се е размагнитизирал или счупил е да го доближиш до нещо метално, при което компасът трябва да посочи "север" там, където е допирът с метала. Пробвах - веднага север се насочи към метала, както си трябва, а завъртане на метала около компаса води и до съответното завъртане на "север".

Развалил ли ми се е компасът, или магнитното поле на Земята се е завъртяло? Магнитните полюси на Земята обръщат местата си средно веднъж на 200-300 хиляди години, като следващото беше предвиждано за след 2 хиляди години, макар че статистически данни бяха показали, че магнитното поле отслабва 10 пъти по-бързо от очакваното, така че завъртането можело да се случи много по-скоро. Каква е вероятността това да се е случило през последните 2-3 месеца, при положение и, че този процес принципно не е толкова бърз, а и никъде не намирам да пише, че се е случило? На какво може да се дължи магнитен компас правилно да се насочва от метални повърхности, но да показва земните посоки обърнати?

П.П.: Трябва да се има предвид, че компасите на телефоните не са пряко и единствено зависими от положението на магнитните полюси, както обикновените магнитни компаси, така че техните показания не могат да са показател, че компасът ми е развален. За съжаление не успях (а и не съм сигурен, че тия дни ще успея) да мина през някой магазин с богат асортимент от магнитни компаси, за да видя и разпитам какво е положението с тях, затова се допитвам до вас (пък и ми се струва интересна случка). Много ще е полезно, ако някой има магнитен компас, за да видим какво показва неговият.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Развален компас или...?
« Отговор #1 -: Sep 23, 2014, 00:27 »
Казват че магнитното поле отслабвало 10 пъти отколкото се е считало досега (така става преди смяната на полюсите), но дори и така да е, твърдят, че пак ще си трябват поне 2000 години до размяната. Има много места с аномалии - особено ивици в океана с обратни полюси и моряците ги знаят.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 23, 2014, 00:35 »
Забрави да го ползваш в градски условия с разни метални предмети и електроуреди наоколо и да очакваш че ще изкара нещо смислено. Аз също имам магнитен компас, тествах и андроидско приложение, за да калибрирам насочена антена, пълен ташак, не става тая работа. Може би става някъде другаде де, но тук не.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 23, 2014, 01:14 »
Има много места с аномалии - особено ивици в океана с обратни полюси и моряците ги знаят.
Добре, но ивицата София-Перник-Радомир една от тях ли е, и ако да, как така това не е по-известен факт?

Забрави да го ползваш в градски условия с разни метални предмети и електроуреди наоколо и да очакваш че ще изкара нещо смислено.
Не отричам влиянието на тези фактори, но за моята питанка бих се съгласил с тях, ако бяха давали осезаемо отражение на показанията допреди 2-3 месеца (колебаеща се стрелка, било то постоянно или спрямо други опити от други дни, или стабилно грешно показание), и ако сега отместването не беше стабилно и точно на 180 градуса. Картинката не говори за такива странични смущения.

П.П.: Одеве забравих да кажа, че в темата са позволени и конспиративни (HAARP уж го изключиха), попски (майка ми намери връзка с наскорошния Кръстовден) и каквито и да е други идеи какво точно се е случило с моя компас. Съмнително е, че ще ми свършат работа в случая, но идеите са си идеи и винаги могат да влязат в някаква полза :)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 23, 2014, 01:33 »
Ами пробвай да дръпнеш шалтера на блока, стой далеч от всичко метално и сигурно ще даде по-прилични показания. Това с 180-те градуса е напълно познато явление и тук. По мое скромно мнение компаса работи, обаче далеч от всякакви тоци и жици. Те електромагнитени вълни са такива, щото си имат и магнитен и електрически компонент някакъв. Горе на Витоша работи доста добре. На улицата дори също работи добре. Тука братче...не е истина. И не е само това. Това е точно по темата щото се опитвам да си сглобя прилична система за КВ приемане в София. В момента идентифицирам източниците на свинщини. Е пълно е. Между другото, поне що се отнася до компаса, работи изненадващо добре като се отдалечиш от блока. Поради някаква странна причина вътре е пълна кочина, но това някак отслабва, отдалечиш ли се съвсем малко. Всъщност само няколко метра встрани и всичко почва да става нормално. Луда работа, но факт, хардуеристите и електро-хората може би имат обяснение на това странно явление.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

jet

• Напреднали
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 23, 2014, 01:34 »
А в раницата дето държиш компаса, да няма случайно и някой харддиск?!
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 23, 2014, 02:02 »
Ами пробвай да дръпнеш шалтера на блока, стой далеч от всичко метално и сигурно ще даде по-прилични показания.
Както казах в началото, 180-градусовото отместване го забелязах в парк, на място, на което най-близкото, различно от дървета, храсти, трева и пръст, е на поне 100 метра. Освен ако няма нещо, закопано в земята там, за което не съм чувал - не е изключено, ама не ми се вярва. Точността на показанието със 180-градусово отместване не се промени и след това по улиците в Перник, в блок на първия етаж в Перник, по улиците в района на Красно село в София и в квартирата ми на седмия етаж. Не съм го зяпал постоянно - само бърза проверка на определени точки.

А в раницата дето държиш компаса, да няма случайно и някой харддиск?!
Предполагам, че идеята ти е грешно намагнитизиране под влиянието на други магнити. Ако беше така, то компасът щеше да се провали при проверката с доближаване до метална пръчка - нямаше да намества "север" към доближения метал, а при 180-градусово отместване на намагнитването би намествало "юг" към доближения метал. Но и друга да ти е идеята, не, нямам харддиск или други магнити там - нося компаса в чантичка, в която с вероятност за влияние са само ключове (но те са неферомагнитни) и телефони. Хмм... дали телефонът (било то с конструкцията или работата си) може да се отрази някак перманентно на магнитен компас? Ама все ми се струва, че ако се отразява, то пак компасът би се провалил при теста с допира до метал.
« Последна редакция: Sep 23, 2014, 02:04 от neter »
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 23, 2014, 05:13 »
дай компасшот на компаса.
подозирам, че проблема е хардуерен и за това искам да знам какъв хардуер коментираме.
освен това, ако компасът ти не работи, винаги можеш да си определиш посоките с обикновен часовник със стрелки, по метода на часовата стрелка и 12/0 ч.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 23, 2014, 09:47 »
Стрелката на компаса ти се е намагнитила наобратно - т.е. не Земята, а тя (стрелката) си е сменила полюсите. (100 %. А и на мен ми се е случвало)
Този тест с метал, който правиш не може да е коректен, защото всеки метал си е малко намагнетизиран и не е задължително северната част на стрелката да се привлича от всички метали. (80%)
Като си ходим наляво-надясно постоянно пресичаме разни полета, които намагнитват както нас, така и предметите, които носим.
« Последна редакция: Sep 23, 2014, 09:49 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 23, 2014, 10:24 »
Сваляш стрелката. Слагаш я по средата на един соленоид, който трябва да е поне 2 пъти по дълъг от стрелката и пускаш постояннен ток. Понеже магнитното поле вътре в соленоида е изключително хомогенно и насочено точно в една посока ще получиш 100 % калибриран компас.

Само, че сега не мога да се сетя колко (Ампера X навивки) ще трябват да се намагнетизира пълно стрелката - така че да се преодолее хистерезиса на магнитният материал на стрелката.
« Последна редакция: Sep 23, 2014, 10:28 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Sep 23, 2014, 13:25 »
Компасшот. Както е видно от него, не си заслужава да си играя да го разглобявам, при което вероятно ще се счупи. Изглежда, че сте достатъчно убедени, че проблемът е прозаичен и е в компаса (макар че няма да се успокоя, докато не проверя какво е положението с друг), така че ще го приема. Язък - надявах се да се дължи на нещо по-интересно :)
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #11 -: Sep 23, 2014, 13:44 »
Satir-e я за по простите кажи същината на метода със аналоговият часовник.

п.п. За да съм по темата — според мен това е работа на Цоп (Z.O.G.).
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Sep 23, 2014, 14:17 »
метода със аналоговият часовник.
Няколко метода, включително и този с аналоговия часовник. Не го знаех това с часовника. Този с мъха ми е влизал в действие, но трябва да се огледат повечко дървета и камъни, защото мъхът не винаги расте само от северната страна, така че от пръв поглед човек може да остане заблуден.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 23, 2014, 14:21 »
Активен

stealth01

• Гост
« Отговор #14 -: Sep 23, 2014, 18:04 »
Компасшот. Както е видно от него, не си заслужава да си играя да го разглобявам, при което вероятно ще се счупи.

свирка, термометър, лупа и компас на обща цена от 1 лев. аз лично не бих разчитал на него. не, че и моя не е китайски, но за сега не се е побъркал :D ей ги тук с телефона за сравнение.
Активен