« -: Sep 22, 2014, 22:56 »
Обяснявам. Имам магнитен компас, който допреди 2-3 месеца, когато го ползвах за последно, показваше вярно посоките (е, +/- няколко градуса, не е лабораторен и няма чертичка за всеки градус), и макар че никога досега не ми е влизал в реална нужда, си го разнасям с мен. Вчера за първи път ми потрябва наистина и станах свидетел на чудо - задачата беше да се определи едно нещо дали сочи чисто на юг, или отива по-скоро към югозапад, но моят компас показа "север". Не бях изгубен в гората, бях в един парк в Радомир, който познавам отлично, и бях наясно, че компасът ми показва глупости. Пробвах с компас на телефон - сочи си "юг" там, където магнитният показва "север", и въобще всяка посока магнитният ми я показва обърната на 180 градуса. За да изключим особеност на мястото на пробата, пробвах го на няколко други места в Перник и София (включително и вкъщи, където преди за последно показваше вярно) - същите 180 градуса отместване. Най-бързият начин да провериш дали един магнитен компас не се е размагнитизирал или счупил е да го доближиш до нещо метално, при което компасът трябва да посочи "север" там, където е допирът с метала. Пробвах - веднага север се насочи към метала, както си трябва, а завъртане на метала около компаса води и до съответното завъртане на "север".
Развалил ли ми се е компасът, или магнитното поле на Земята се е завъртяло? Магнитните полюси на Земята обръщат местата си средно веднъж на 200-300 хиляди години, като следващото беше предвиждано за след 2 хиляди години, макар че статистически данни бяха показали, че магнитното поле отслабва 10 пъти по-бързо от очакваното, така че завъртането можело да се случи много по-скоро. Каква е вероятността това да се е случило през последните 2-3 месеца, при положение и, че този процес принципно не е толкова бърз, а и никъде не намирам да пише, че се е случило? На какво може да се дължи магнитен компас правилно да се насочва от метални повърхности, но да показва земните посоки обърнати?
П.П.: Трябва да се има предвид, че компасите на телефоните не са пряко и единствено зависими от положението на магнитните полюси, както обикновените магнитни компаси, така че техните показания не могат да са показател, че компасът ми е развален. За съжаление не успях (а и не съм сигурен, че тия дни ще успея) да мина през някой магазин с богат асортимент от магнитни компаси, за да видя и разпитам какво е положението с тях, затова се допитвам до вас (пък и ми се струва интересна случка). Много ще е полезно, ако някой има магнитен компас, за да видим какво показва неговият.