Ще ми трябва известно напъване, за да те разбера. Обещавам, че още няколко пъти ще ти препрочета мнението. Някъде към двехилядната се появи свободно превод на една книжка, не помня как се казваше, нещо като „Наръчник по Юникс и мрежи за администратори“. Не беше точно това заглавието, но беше що е то мрежа в Юникс и как да станеш младши админ. Не знам, най-вероятно си участвал в превода. Как да е, книгата беше гигантска (мисля нещо 600 стр.), имаше я и в печатен вариант (от Софтпрес, ако не се лъжа), а аз още на първите страници установих, че нищичко не отбирам (пък е за начинаещи), че до мрежа няма да се докосна и админ от мен не става.
Ти ми ела на една ръка разстояние и ще станеш админ, споко

Значи накратко за OSI модела: 1) по-скоро е концептуален модел, отколкото реален, но нанего стъпват мрежовите технологии; 2) 7 слоя в него: (1) физически (physical); (2) канален (data-link); (3) мрежови (network); (4) транспортен (transport); (5) сесиен (session); (6) представителен (presentation) и (7) приложен (application) слой. Всеки слой има специфична роля и функции, които изпълнява в този модел. Мрежовите технологии основно оперират в първите 4 слоя (imho) -- 1, 2, 3 и 4.
(1) physical layer -- в него се извършва физическото предаване на битовете информация. три среди основно използвани за това предаване -- медна жица, оптичен кабел и електромагнитни вълни (wireless мрежите);
(2) data-link layer -- в него се прави физическата адресация между възлите в мрежата с помощта на MAC адресите. Грубо казано, машините трябва да са свързани физически по някакъв начин помежду си. Използвани технологии за това свързване са (или бяха) ethernet, token ring, apple talk ... Може да разглеждаш това ниво като първо ниво на абстракция при свързването на възлите;
(3) network layer -- в него вече се прави логическата адресация на възлите в мрежата. Основен протокол е IP протокола. В една физическа мрежа от свързани помежду си компютри може да има няколко логически мрежи, възлите на които да не се виждат помежду си, ако няма маршрутизация между тях. Но на нивото на каналния слой тези машини ще са видими. Това ниво може да го разглеждаш като следващо, второ ниво на абстракция;
(4) transport layer -- този слой осигурява механизъм за връзка от тип край-до-край (end-to-end) между процеси, работещи в паметта на компютрите. Основни протоколи тук са TCP и UDP. И тук се дефинират гнездата (sockets). Това е трето ниво на абстракция.
И мрежовите технологии основно оперират в тези слоеве. В смисъл, че един мрежови администратор ще се занимава с тях. Горните слоеве са в юрисдикцията на системния администратор (imho). Не че не може да се спори за горното ми твърдение, но за краткост и яснота го приеми засега за вярно.
И значи това, което казвам е за слоеве (2), (3) и (4). tcp & udp са в слой (4), http, ftp, smtp, imap са в слой (7).
Доколкото си спомням, sockets се дефинираше като комбинация ip_address:port_number и на някой места и казваха транспортен адрес. Двата транспортни адреса еднозначно идентифицират TCP връзката между двата възела. И ако искаш да направиш това, което казваш двете комбинации ip_address:port_number трябва да се различават -- било по ip_address, било по port_number. Иначе излиза това, което ти казвам -- един процес да говори сам със себе си.
Между другото, доколкото си спомням, отделните компоненти на X-сървъра също общуват помежду си с помощта на TCP. Изпълни една команда #netstat и разгледай резултата от нея.
Това е накратко и набързо (не е много кратко всъщност, но поне е набързо

) по твоя въпрос. Ще погледна какво ще намеря за тази грешка, която споменаваш, ама не знам кога ще е -- времето е слънчево и може би ще разходя следобед фотоапарат по улиците

Ей тази
страница е едно добро начало по темата за мрежовите технологии, но само начало

. Ако искаш книги за мрежи само се обади -- имам на английски, руски и български, само да има кой да ги чете :Д