Автор Тема: Не се стартира „жива“ дистрибуция  (Прочетена 8907 пъти)

slhadgiyata

• Напреднали
  • Публикации: 56
  • Distribution: LxPupTahr-15.05.1-pae
  • Window Manager: LXDE
  • Мислете за мен, като за старо вино!
    • Профил
Здравейте!
С unetbootin инсталирах на флашка едно iso-дистро. При опит да го стартирам, ползвайки F9, се появява един прозорец с много опции, но при избор за стaрт от флашката, изписва грешка, в смисъл, че нещо не е наред с папка /bin/sh.
Ще бъде ли така добър някой да ми помогне? Нито знам какво трябва да има в тази папка, нито как да сложа това, което иска.
Благодаря1
Активен

Не ти избираш Linux-той избира теб!
LxPupTahr-15.05.1-pae
Debian GNU/Linux 7.7_Wheezy

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
Re: Не се стартира „жива“ дистрибуция
« Отговор #1 -: Feb 04, 2015, 16:36 »
Ами нещо да не е наред с флашката?
Дай малко повече информация какво пише, че така надали някой може да се сети какво не е наред. Но според мен или не се е дозаписала или нещо не ти е наред флашката на примависта.
Активен

slhadgiyata

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 05, 2015, 17:38 »
Въпроса ми е прочетен 80 пъти, а само един се е осмелил да отговори, но не пояснява какво трябва да съдържа въпросната папка? Явно сме много повече питащите от знаещите. Българска му работа.
Активен

LxPupTahr-15.05.1-pae

LemurCatta

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 05, 2015, 18:20 »
/извън_темата
Може би не могат да помогнат?
И това изобщо не е Българска работа, без да се заяждам, форумите в интернет са пълни с неразрешени въпроси.

Относно проблема:
- коя е дистрибуцията която се опитвате да инсталирате?
- следвате ли процеса за инсталация от: http://unetbootin.sourceforge.net ?
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 05, 2015, 18:20 »
Да не вземеш да се засегнеш нещо, но разговорите с теб са трудни. От някаде някаква информация ти подават, която не ти разясняват и вероятно е, за да им се махнеш от главата. След това идваш тук и задаваш въпрос. Ние се опитваме да разберем, какво и защо вършиш. Понякога разбираме, че не си на най-верният път, но си настояваш на своето. Опитваме се да общуваме, но някак не се получава. Не получаваме отговори на въпросите си. Понякога като, че ли си говорим самички. Изобщо труден пациент си. Затова и темите ти се отбягват.

Иначе въпросите ти са прости и не са за специалисти. Не са дори за знаещи. Просто си говорим на различни езици. Още не си си отговорил на въпросите — какво правя, защо го правя, как да го постигна. При това положение много трудно може да ти се помогне. Може. Но трябва някой да е там до теб, да те държи за ръка, да те насочва и да ти набива канчето като упорстваш да правиш глупости. Сиреч трябва ти личен учител и възпитател в едно.

п.п. Лемуре, човека в момента е с Дебиан, но не знае, какво прави. Някой го е насочил да ползва Федора, УСУ, Кнопикс и не знам още какво. Той не разбира защо са му и какво евентуално биха му дали. Опитва се някак си да ги инсталира или разгледа във виртуака, но и двете за него са непостижими задачи. И май изобщо не разбира какво представляват. Междувременно е успял да съсипе някои неща по системата си, които или не разбира, за какво служат, или не го интересува да поправи, или и двете. Прочети предните му теми, повод са за дълбок размисъл.
« Последна редакция: Feb 05, 2015, 18:23 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

pennywise

• Гост
« Отговор #5 -: Feb 05, 2015, 18:35 »
1-во На никой не му плащат за да разрешава проблеми в този форум. Ако някой иска и може да помогне това е чисто и просто въпрос на добра воля. А с изкавания от типа "българска му работа" едва ли някой би се трогнал и дори и да иска да помогне това би го отказало. Дали пък не  е "българска работа" да търсиш безплатна помощ и на собствените си проблеми и като не получиш отговор за 2 часа да обвиняваш другите за незнанието си?

След като си пуснах "българската" хранилка, да си кажа моето скромно мнение за проблема ти.

В /bin/sh се намира системния шелл и ти необходим за да оперира системата.
Най-вероятно си оплескал нещо като си създавал флашката.

Сега ще кажа какво обикновенно работи за мен.
Инсталирам си gParted и форматирам флашката във fat32  - много ама много внимавай да не форматираш някой хард вместо флашката и после да ме обвиняваш.
После просто използвам UnetBootin и инсталирам образа на флашката, след като приключи избирам Exit/Изход unoumnt/демонтирам я, рестартирам системата да буутва от флашката и с това свършват драмите.

Ако след въпросната процедура още имаш проблеми е възможно образа който си свалил да не е целия или да има проблем с него.
Пробвай да го свалиш отново или с друга дистрибуция и повтори процедурата с gparted и unetbootin.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7937
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 05, 2015, 19:13 »
Първо, има флашки, които не могат да се ползват за това. Не са много, но ги има. Също, може флашката ти да не е наред.
Второто е, че даваш много малко информация. Само каква е грешката.
Каква е дистрибуцията. Ако се знае, ще може да се зададе по-конкретен въпрос на Гугъл например. Аз не съм се сблъсквал с такъв проблем досега.
Трето, има някои дистра, дето не разбират от Unetbootin и прочее програми. Трябва директно, байт по байт да се хвърлят на флашката с друго програмче.
Четвърто, за да можеш да дадеш повече информация, като ти се покаже менюто на Unetbootin, натисни табулацията, ще ти се появи възможност да редактираш буут параметрите. Изтрии  splash и quied. Тогава ще може да се види целия буут процес и какво се случва
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

malin

• Гост
« Отговор #7 -: Feb 05, 2015, 21:03 »
Изтрии  splash и quied. Тогава ще може да се види целия буут процес и какво се случва
И дали се случва.
Активен

korea60

• Напреднали
  • Публикации: 189
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 05, 2015, 22:09 »
А дали има вероятност, самото iso да не е свалено както трябва. Т.е. да се свали наново и да се пробва пак да се запише?
Активен

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 06, 2015, 08:22 »
Ето какво има в /bin/sh, кoeто не е папка, а изпълним файл между другото, който е команден интерпретатор.
http://pastebin.com/iwBncKbR

Сега чувстваш ли се като да ти е свършена работата? Надали! Но с този тон и обръщение надали и ще бъде...
Казах ти в първия пост къде да се насочиш. На въпрос без конкретна информация към него ще получиш и еквивалентен отговор.
Ще го приема, че се дължи на възрастта! Жив и здрав  [_]3
« Последна редакция: Feb 06, 2015, 15:48 от runtime »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 06, 2015, 09:42 »
Оше веднъж. Давай информация, каквато можеш- Не ме интересува, на колко си години или дали пишеш повечко  ;D
Аз квалификации не поставям.
Ама това, което се случва е все едно да идеш ти на лекар, да му кажеш, докторе, чувствам една болка в тялото и доктора да ти постави диагноза, само на това основание. После ти предписва лечение. Никой лекар не може да се справи, разполагайки само с "имам една болка в тялото". Капиш?!  ::)
Активен

slhadgiyata

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 06, 2015, 20:46 »
Здравейте! Извинявам се на всички, които са се обидили, макар че за нищо на света не бих искал да обидя някой, който помага  на хората и то безвъзмездно. Не бих искал, да изнервям форума, в никакъв случай. Ако някой се е почувствал засегнат, то вероятно е заради истината, която съм цитирал , а тя обикновено не е приятна. Истина е, че от 80 колеги, прочели въпроса, само един прави коментар, дори и той не отговаря, а можеше някой да отговори както го прави сега pennywise, цитирам го:
„В /bin/sh се намира системния шелл и ти необходим за да оперира системата.
Най-вероятно си оплескал нещо като си създавал флашката.

Сега ще кажа какво обикновенно работи за мен.
Инсталирам си gParted и форматирам флашката във fat32  - много ама много внимавай да не форматираш някой хард вместо флашката и после да ме обвиняваш.
После просто използвам UnetBootin и инсталирам образа на флашката, след като приключи избирам Exit/Изход unoumnt/демонтирам я, рестартирам системата да буутва от флашката и с това свършват драмите.

Ако след въпросната процедура още имаш проблеми е възможно образа който си свалил да не е целия или да има проблем с него.
Пробвай да го свалиш отново или с друга дистрибуция и повтори процедурата с gparted и unetbootin.“ Що се отнася до Дебиан, нямам никакви проблеми с него и недоумявам защо го споменавате. Щях да имам, ако трябваше аз да го инсталирам. Пазя го, изучавам го, чета много. най-вече от руски сайтове, ползвам разбира се и вашата помощ. Както разбрахте сега усвоявам темата за „живи“ дистра. Изчетох много текстове, за различни инструменти и различни дистрибуци. Загубих много време за четене и пробване, докато се усетя, че 90 % от тези статии се отнасят за компютри с Windows, a аз от около година имам на лаптопа само Дебиан. Чета примерно статия за Unetbootin, изпълнявам указанията, инсталацията завършва успешно, но не тръгва-вероятно би тръгнала на комп с Windows. Tака съм пробвал и с YUMI-страхотен инструмент. С LinuxLive USB исках да видя българската УСУ, но дори не успях да я запиша, макар че я имам изтеглена. Исках да видя как изглежда чешката Slax, която има BG вариант, но пък е в tar,zip файл и не успях да открия инфо за процедурата по инсталация на такава дистрибуция. Какво толкова искам? Ако някой е на ти с проблема, примерно за последния пример, какво му пречи да стегне едно прегледно отговорче, да речем нещо подобно:
1.Отваряш „еди кой си инструмент“ и разопаковаш iso-то, после ........
2. Сартираш Gparted, демонтираш флашката, после я форматираш във fat32, после .............
3.Рестартираш и т. н.
Ако ви се отговаряйте ми, ако ли не, останете си със здраве!
Активен

LxPupTahr-15.05.1-pae

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 06, 2015, 21:06 »
Не зная, как си с английския, но ето още една статийка, как да си направиш буутваща флашка с линукс. Unetbootin също ползва syslinux.
http://blog.jak.me/259
Активен

malin

• Гост
« Отговор #13 -: Feb 06, 2015, 21:35 »
Е те тва или ще внесе още малко яснота или още объркване.
И както са изброени като бонбони дистрата се сещам за PepperMint , ама и изброените стигат.
Активен

korea60

• Напреднали
  • Публикации: 189
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 06, 2015, 22:26 »
Не съм ползвам гореспоменатата програма, но ми се струва че нещо не работi както трябва, ако държиш флашката да се направи под линукс:
dd bs=4M if=/path/to/alabala.iso of=/dev/sdx && sync
(sdx е флашкат: lsblk може да помогне да я намериш)
Ако имаш все още windows ползвай LinuxLive Usb Creator - Страхотна е.
Активен