Автор Тема: хардуерна революция  (Прочетена 6830 пъти)

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
Re: хардуерна революция
« Отговор #15 -: Feb 16, 2015, 10:10 »
Според мен, просто в балона на крушката има кислородец и горенето е просто неизбежно.
Не е само окислението. Получава се и вакумно изпарение на метала. Даже си мисля че това е основният ефект на старението. Това може да се види как се е образувала метализация в близост до жичката. Е на обикновените крушки не вижда много, но на луминисцентните се вижда как сивее и лъщи балона около жичката.
Доколкото си спомням точно това е принципа на халогенките. Там изпарения метал след това се връща обратно върху жичката и затова карат повече.

А за термичният стрес то явно се получава не само при изключване а и при включване. Но този механичен стрес няма как да се избегне с плавно покачване/спиране на тока. Затова си мисля, че тока няма никакво отношение към изгарянето.

Може би също сте забелязали как крушките веднага горят след като се разместят/сменят/ раздрусат.
« Последна редакция: Feb 16, 2015, 10:17 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #16 -: Feb 17, 2015, 13:24 »
Плавно включване- http://cxema.my1.ru/publ/razdel_skhem_dlja_nachinajushhikh_radioljubitelej/konstrukcii_prostoj_slozhnosti/avtomat_plavnogo_vkljuchenija_lamp_nakalivanija/23-1-0-1122

Най критичен е момента на включване-нарочно не са направени такива прости схеми-за да се продават крушките с нажежаема жичка.

Халогенните лампи засега са безалтернативни като качество на цветопредаване, и зрителен комфорт(оставете бла-бла дето пишат за качеството на цветопредаване и процентите,  в характеристиките-в края на краищата луминофор излъчва светлината на светодиодните лампи)-тука има една малка "тайна"-вместо търговските стндартни халогенни лампи, може да се ползват автомобилни халогенни лампи-които са направени да издържат напрежението на автомобила-13.5 волта! примесено със специфичните вибрации на автомобила-и в комбинацията с плавно включване може да се реализира значително повишаване на КПД!-Навивате на ръка още малко навивки на трансформаторите-напрежението на лампата от импулсен трансформатор контролирате с контролен обикновен трансформатор с напрежение в случая 13.5 волта-измервате светлинния поток със светломер, и нагласявате същия светлинен поток от импулсния трансформатор. Метода е достатъчно точен.

Когато ползвате светодиодни лампи-схемата е излишна,Но!!!-махнете матовото стъкло пред светодиодите-измерванията със светломер показват-че дори прозрачното стъкло ДЪРПА 30% от светлината, просветленото оптично-10%...за матовото стъкло да не говорим....

Освен това търговското оформление на лампата посредством каквото и да е там стъкло-спомага за НАГРЯВАНЕТО на светодиодите-което силно намалява КПД...(даже съм виждал модел светодиодна лампа-където балона на лампата е пълен с прозрачно масло-за да се охлажда светодиода), и за скъсяването на живота им. Махате матовото стъкло-и лампата светва примерно 2-3 пъти-по-силно...(което окото отбелязва като по-малка промяна-поради специфичните особености на зрението).

Накрая-светодиодни лампи по 5-6 лева-от конрад (щото ги продават по 12-25 лева, не за друго).

« Последна редакция: Feb 19, 2015, 16:06 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #17 -: Feb 17, 2015, 16:31 »
Плавно включване- ...
Да, има много културни автомати, дето светват и изгасват плавно, но може да се ползват за 3-4 етажна сграда или да се слагат на 3 етажа - един автомат. При мен няма такава възможност. А и друго е аз да го направя :)
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #18 -: Feb 18, 2015, 12:08 »
За съжаление Зевсе, нищо не ти разбирам, когато говориш технически, защото нямам електротехническо образование и нямам как да го наваксам. Не е като свободният софтуер, навсякъде да е пълно с информация и само да си избираш.

Но ми направи впечатление нещо. Говориш за луминофор. Искаш да кажеш, че така наречениете халогенки не са нищо по-различно по технология от ЕЛТ???

В такъв случай никога не бих си сложил такива крушки. Няма нищо по-вредно от тази технология и много се радвах, когато успях да си купя първият монитор с течни кристали.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Feb 18, 2015, 13:38 »
Но ми направи впечатление нещо. Говориш за луминофор. Искаш да кажеш, че така наречениете халогенки не са нищо по-различно по технология от ЕЛТ???
Халогенки-те не са нито луминисцентни нито имат нещо общо с луминофор. Те са абсолютно същите като обикновените лампи с нажежаема жичка от волфрам.

Само че във балона/балончето има и прибавено и малко количество йод или бром. Та този  йод пречел на жичката да се изпарява, а ако се изпарявал помагал за връщането на изпарените волфрамни атоми обратно върху жичката. Така жичката не изтънява с течение на времето и затова имало много по голям живот.
http://en.wikipedia.org/wiki/Halogen_lamp
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0

Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7747
    • Профил
« Отговор #20 -: Feb 18, 2015, 15:23 »
За съжаление Зевсе, нищо не ти разбирам, когато говориш технически, защото нямам електротехническо образование и нямам как да го наваксам. Не е като свободният софтуер, навсякъде да е пълно с информация и само да си избираш.

В такъв случай никога не бих си сложил такива крушки. Няма нищо по-вредно от тази технология и много се радвах, когато успях да си купя първият монитор с течни кристали.
То и аз не съм фен на CRT-тата и бях много радостен от първия си течнокристален дисплей, но тогава не бях чел това:
http://www.retropcmania.com/2012/11/pulse-width-modulation-in-lcd.html

Та, за пореден път се питам, когато имам мнение за нещо, колко още неща не зная за това нещо и колко съм зле всъщност.  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #21 -: Feb 18, 2015, 16:02 »
Това е стар, добре известен и решен проблем. Забележи Ретро в името на мястото. Всъщност това е магазин втора ръка. Статиите са за SEO и его и са с изтекла давност.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Feb 18, 2015, 17:42 »
Това "Ретро" го видях. Какво е положението сега?
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
« Отговор #23 -: Feb 19, 2015, 06:15 »
Това "Ретро" го видях. Какво е положението сега?
Ми същото.... Освен ако не дадеш една камара кошници с пари за нещо читаво. Преди седмица ми се случи нещо странно. Жената беше оставила огледало пред монитора (на плота) и като погледнах в него направо не можах да повярвам... Няма такова треперене....
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Feb 19, 2015, 12:07 »
BenQ преди време пуснаха такава серия Flicker-free
http://www.benq.com/microsite/eye-care-monitors/ff.html
http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm

И твърдят че тези монитори били без PWM но с led подсветка.
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #25 -: Feb 19, 2015, 16:15 »
go_fire-извинявам-се-сега го редактирах...не съм обърнал внимание, че няма как всички да знаят, че светодиодните лампи ползват луминофор за по-високо КПД....имаше информация в нета преди години, че са постигнати резултати със светодиоди без луминофор примерно-два и половина пъти по-добри  и с по-добро цветопредаване от най добрите сегашни светодиодни лампи с луминофор, ама ОФ-то затрило инфото след време. После изтече инфо, че такива има в американската армия, обаче не ги пускат за бита, така, че ще си почакаме. Засега има застой при светодиодните от 3 години-остава правилото-тъй като непрекъснато поевтиняват-да се ползват на не повече от 30% от номиналната мощност за увеличаване на КПД. Например може да си правите справка от графиките на едни от водещите в тая област- http://www.cree.com/ ама отчитайте, че диодът като се нагрее му пада светлината също   http://www.cree.com/News-and-Events/Cree-News/Press-Releases/2014/May/~/link.aspx?_id=AFF0956ADC824C2093206E08421B0CFF&_z=z

На мене пък очната лекарка ми сервира друго-важно е да се гледа по-голям монитор от по-далече. Според нея модерните монитори не са проблем...

!!!!И внимание....абсолютно ВРЕДНО било когато се чете да има и най-финни вибрации дори при идеален път и луксозен транспорт. За нея всички, които четат в превозно средство разкапват зрението си (е не става дума да видиш по вайбъра съобщението, и кратко да препратиш обратно, или стикер)!!!!!!!
« Последна редакция: Feb 19, 2015, 16:56 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Feb 19, 2015, 17:14 »
А какво стана с OLED? Нали било революция в дисплеите. Какво стана с полимерите, дето като пуснеш ток през него и грейвало в различни цветове. Според зависи. Пестяли ток там. И същия полимер  при малко по-различна обработка, преобразувал светлината в електичество. Обратното на излъчването. И за това се появи инфо преди доста, доста време. Все очаквах да излезе нещо на пазара досега, ама явно чакат да продадат максимално много от сегашните боклуци. Не, че не вършат работа.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Feb 19, 2015, 17:18 »
Много е нетраен. Ако изкара година е добре. Обикновено на третият месец вече избледняват цветовете. Това бота отдавна го каза. Къде изчезна този човек?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)