Привет.
![Beer [_]3](https://www.linux-bg.org/forum/Smileys/default/beer.gif)
Докато си скролвах в суратбука тудей, попаднах на един хубав артикъл във фийда си, постнат от една френдка:
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=34671Под него естествено се беше юрнала тълпа от възмутени лелки, обясняващи истерично как сме били превземани бавно но сигурно от западната култура и псевдо-ценности, и подобно говорене трябвало да се забрани със закон, понеже не само че било чуждопоклонничество и говорело за необразованост и липса на култура, ами и така бавно щели да ни претопят езика и културата и да ни превърнат в безмозъчни зомбита. С две думи, забавен сценарий.
Първата ми мисъл беше да ги натроля яко в стил 12 годишен пубер, описващ в детайли колко е яко да си фйешън и да говориш со аусъм така че само пиезънтите и лузърите да не те разбират, но се отказах, във фейсбук всеки може да ти види профила, а и щеше да е прекалено очевидно (такова ниво на тролене без да те разпознаят само gat3way владее

). После обаче в мен предателски се породиха съмнения доколко истина има в подобно твърдение, та затова реших да пусна темичка тук, да проверя народния консенсус.
За мен лично това си е напълно нормално, имайки предвид че маса неща в нета са предимно на английски, и в един момент става просто естествено да говориш с такива думи. Като добавим и сайтове от сорта на 9gag, вече имаме готова субкултура, която малко от по-възрастния народ може да разбере, и съответно бива оплювана яростно като чуждопоклонническа, дело на злия запад и деградираща младото поколение (сигурен съм че някои от вас вече имат deja vu

). Дори подозирам че това може да е част от чисто про-руската пропаганда, имаща за цел да ни върне в скута на правата вяра (разбирайте, Русия матушка, изконните славянски ценности, и пр.). Сега вярно е че някои английски чуждици се ползват в прекалено голяма степен, но това ще изчезне с течение на времето. По-забавното е че всъщност никой не се сеща за това колко думи са останали от турско време в българския език, но пък се плюе по английския, който има години докато се приближи до количеството турски чуждици. Аферим, машшала, ашколсун

А да не забравяме и огромното количество компютърна терминология, която целия свят ползва на английски, просто защото е един вид стандарт, и на никой не му се занимава да превежда такова количество термини (освен някои отчаяни доценти в ТУ-тата, но там резултатът е още по-забавен

).
В крайна сметка ако някой се опита да ми обясни че понеже ползвам английски чуждици, го правя само за да изглеждам една идея над простосмъртните, понеже съм необразована куха лейка която трябва да се хвърли през прозореца, първо ще го напсувам на английски, после на френски, след това на латински, и накрая за да не остане и капка съмнение какво точно се опитвам да му кажа, ще му кажа на чист български да ходи да си е?е майката