Пичове, през това време дето ме нямаше започнахме с колега вносител на шевни да внасяме плотерите на много квалитетна китайска фирма(
Richpeace) с традиции в бранша.
Плотерите са специализирани за шивашкия бранш и само там имат приложение. Използват се за разпечатване на маркери за разкрой, които се генерират от специализирана кад система в стандартен HPGL и HPGL/2 формат. Фирмата от години разработва и собствена кад система, а също така произвежда роботи за разкрой и друга кроялна и специализирана за бранша техника. Тъй като е от качествените китайски фирми, а не от най-евтините у нас не е позната много, но в Турция името и се свързва от години с добър авторитет като качество, надеждност и цена.
Та, въпросните плотери са доста добри, но софтуера им, в сравнение на конкуренцията е под всякаква критика като дизайн и функционалност. Връзката на машината с компютъра е по лан или по усб, като в случай, че се използва усб връзка се инсталира драйвер за устройството, а лан връзката не изисква драйвер, но и като функцоналност е по-интересна от усб-то, а самата програма е за Уиндоус. Може и да върви под Wine, но не съм фен на тези комбинации и не съм и пробвал. Самата програма е абсолютно проста и би могло сравнително лесно и барзо да се пренапиша и да се развива в последствие към други неща, чак до кад система. Тъй като имаме установена връзка с фирмата, можем да говорим и за някакво финансиране на евентоалния разработчик, като идеята е след като се направи новата програма, да се добавят възможности за разпечатване на специализираните кад формати на самите кад системи, а след това и конвертиране от един формат в друг и по този начин софтуера да започне да изземва функционалности на допълн патени модули на самите кад системи. Това би било полезно за производителите на машините, на нас като техни търговци, а също и за производителите шивачи, като им се спестят пари за допълнителни модули, с които биха могли да подпомогнат нашия проект.
Техника с която да експериментираме в наличност има, а за лично се занимавам от дълго време с поддръжка и внедряване на кад системи, без значение лицензирани или не лицензирани и познавам предимствата и недостатъците на масово разпространените, а и от лицензиране се сещам

!
Мисля си, че идеята ми е добра за създаване на собствен бизнес без нужда от инвестиции на готови средства. Задължително условие за съдействие от моя страна е, софтуера да бъде се разработва по всички правила ГПЛ лиценза и да се разпространява под същия лиценз, а също така и да се компилира за Линукс и Уиндоус.
С цел избягване глупостите свързани с драйвери, може функционалността за свързване по усб да отпадне, а само по лан. Други китайски фирми също произвеждат подобни плотери и дори не предлагат възможност по усб връзка.
Надявам се в тази тема да избистрим бизнес стратегията, защото никой от нас не работи за без пари и проекта за да е печеливш, требе да устройва всички участници в него и евентоално да го задвижим.