Здравейте и добър ден, хехе!
Значи искам да се отърва от уин7, как бихте ме посъветвали да се отърва от него?
Имам един хард и той е /dev/sda(114GiB)
/dev/sd1(ntfs) 24,48GiB(12,91used) Flags: boot тука има един гаден мръсен противен уин7 който преди седмица не даваше да се форматира, изтрих му ръчно някви файлове от яд, че е такава гад мръсна ей тъй смао да го утрепа да не може да стартира! Трябва да го форматирам но пише boot. Имам grub в MBR и друг уиндоуски boot loader предполагам нямам, въпреки, че имам работещ уин8.1. Щото в /dev/sda6 ntfs където е Windows 8.1(уина който искам да запазя) 24.86GiB не ми изписва status: boot, а изписва status: system.
/dev/sd2 extended 90.01GiB Използвано място странно защо ми изписва "---", на неизползвано също "---" Flags:lba
И тук следващите дялови ми ги показва като разклонение, сякаш са част от sd2. Част ли са, що за шантава програма?
/dev/sd5 ntfs 45.63GiB Използвано и неизползвано все са означени с "---"
имам и unallocated 376.00MiB
/dev/sda7 linux swap 2.86GiB
/dev/sda8 reisefs 16.29GiB Used 32.59 MiB
/dev/sda6 ntfs Label: Windows 8.1(уина който искам да запазя) 24.86GiB
Въпросите ми са. Ако го форматирам тоя дял с уин7 sd1(искам да си запазя уина в дял sda6), като избера в grub loader-a windows 8.1, ще ми зарежда ли отново windows 8.1? Ще му зарежда ли калпавия уин7 boot loader или директно без него grub loadera ще си прехване windows 8.1? Просто си искам да запазя уин8.1 да имам достъп да ми го зарежда ако ще и директно от груб-а без уин7 boot loader-a. само да ми зарежда заветния windows 8.1 хаха
Ако пък не, трябва ли да изтрия всичко с изключение на boot loader-a в дяла на уин7 за да зарежда уин8.1 от другия дял? не може ли просто да копирам boot loader-a на уин7 в дяла на уин 8.1 и псоле да форматирам целия дял на проклетия уин7?
Или ако трябва да оставя папката на boot loader-а на win7 и останалото в дяла мога ли да трия? Та да го изтрия останалото и да остане само скапания проклет boot loader?
Хора моля ви помагайте