Автор Тема: Как да се отърва от Уин7?[вбесяваме]  (Прочетена 3481 пъти)

ignorant

• Напреднали
  • Публикации: 151
    • Профил
 Здравейте и добър ден, хехе!

Значи искам да се отърва от уин7, как бихте ме посъветвали да се отърва от него?

Имам един хард и той е /dev/sda(114GiB)

/dev/sd1(ntfs) 24,48GiB(12,91used) Flags: boot тука има един гаден мръсен противен уин7 който преди седмица не даваше да се форматира, изтрих му ръчно някви файлове от яд, че е такава гад мръсна ей тъй смао да го утрепа да не може да стартира! Трябва да го форматирам но пише boot. Имам grub в MBR и друг уиндоуски boot loader предполагам нямам, въпреки, че имам работещ уин8.1. Щото в /dev/sda6 ntfs където е Windows 8.1(уина който искам да запазя) 24.86GiB не ми изписва status: boot, а изписва status: system.

/dev/sd2 extended 90.01GiB Използвано място странно защо ми изписва "---", на неизползвано също "---" Flags:lba
И тук следващите дялови ми ги показва като разклонение, сякаш са част от sd2. Част ли са, що за шантава програма?
  /dev/sd5 ntfs 45.63GiB Използвано и неизползвано все са означени с "---"
имам и unallocated 376.00MiB

/dev/sda7  linux swap 2.86GiB

/dev/sda8 reisefs 16.29GiB Used 32.59 MiB

/dev/sda6 ntfs Label: Windows 8.1(уина който искам да запазя) 24.86GiB

Въпросите ми са. Ако го форматирам тоя дял с уин7 sd1(искам да си запазя уина в дял sda6), като избера в grub loader-a windows 8.1,  ще ми зарежда ли отново windows 8.1?  Ще му зарежда ли калпавия уин7 boot loader или директно без него grub loadera ще си прехване windows 8.1? Просто си искам да запазя уин8.1 да имам достъп да ми го зарежда ако ще и директно от груб-а без уин7 boot loader-a. само да ми зарежда заветния windows 8.1 хаха

Ако пък не, трябва ли да изтрия всичко с изключение на boot loader-a в дяла на уин7 за да зарежда уин8.1 от другия дял? не може ли просто да копирам boot loader-a на уин7 в дяла на уин 8.1 и псоле да  форматирам целия дял на проклетия уин7?

Или ако трябва да оставя папката на boot loader-а на win7 и останалото в дяла мога ли да трия? Та да го изтрия останалото и да остане само скапания проклет boot loader?

Хора моля ви помагайте :(
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6753
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Как да се отърва от Уин7?[вбесяваме]
« Отговор #1 -: Dec 21, 2015, 09:56 »
Е колко различни теми ще пускаш за тоя буут-менажер ? Ясно е, че сам няма да се оправиш с подкарването на дуал или мулти-буут система. Само се мъчиш и не става и не става работата.

Защо не намериш някой познат или приятел, и да се хванете заедно, а той докато инсталира и настройва всичко, да ти обяснява всяко едно нещо ? Хем ще разбереш каква е логиката, как се правят нещата, хем и ще свършите работата както трябва. А после почерпката с бира и мезенце е задължителна. Нищо лично, просто явно нямаш нужния опит засега.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

ignorant

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 21, 2015, 09:59 »
Е колко различни теми ще пускаш за тоя буут-менажер ? Ясно е, че сам няма да се оправиш с подкарването на дуал или мулти-буут система. Само се мъчиш и не става и не става работата.

Защо не намериш някой познат или приятел, и да се хванете заедно, а той докато инсталира и настройва всичко, да ти обяснява всяко едно нещо ? Хем ще разбереш каква е логиката, как се правят нещата, хем и ще свършите работата както трябва. А после почерпката с бира и мезенце е задължителна. Нищо лично, просто явно нямаш нужния опит засега.
Е защо да не съм можел да се оправя? От grub в момента вървят и двата и уин8.1 и  АV Linux. Сега просто искам да почистя да се отърва от уин7 :) Точно защото нямам нужния опит трябва да се науча! А като ми помогнете и го направя ще стане ;)
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 21, 2015, 17:06 »
Хора помогнете, моля ви :(
Активен

PaperNick

• Напреднали
  • Публикации: 295
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 21, 2015, 21:18 »
Еми форматирай с GParted и преинсталирай Grub - оттук или тук.
Активен

Practice

mimosh

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 22, 2015, 12:12 »
Поради незнайни за мен причини, за да можеш да стартираш Уиндоус трябва да имаш дял /dev/sda1 форматиран във FAT или NTFS и той да е с флаг BOOT, иначе на става.
Според мен можеш да си изтриеш /dev/sda1, /dev/sda2.
Правиш си /dev/sda1 100МБ за да може уиндоуса да си качи каквото му трябва.
Правиш си /dev/sda2 колкото остава и си ги ползваш както ти душа иска.
Правиш Repair на Уиндоуса.
Правиш Repair на Grub, щото Уиндоус не зачита нищо друго.

ПС: Не вярвам от Уиндоус 7 до последните версии нещо да се е променило.
Активен

malin

• Гост
« Отговор #6 -: Dec 22, 2015, 13:36 »
@mimosh има 7,8 и Лин. За него ще е трудно дори и така (не е ясно до каква степен е омазано вече, но след като и ако успее да затрие всичко, ще е вече наясно какво иска или не иска).
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 23, 2015, 05:48 »
Поради незнайни за мен причини, за да можеш да стартираш Уиндоус трябва да имаш дял /dev/sda1 форматиран във FAT или NTFS и той да е с флаг BOOT, иначе на става.
Според мен можеш да си изтриеш /dev/sda1, /dev/sda2.
Правиш си /dev/sda1 100МБ за да може уиндоуса да си качи каквото му трябва.
Правиш си /dev/sda2 колкото остава и си ги ползваш както ти душа иска.
Правиш Repair на Уиндоуса.
Правиш Repair на Grub, щото Уиндоус не зачита нищо друго.

ПС: Не вярвам от Уиндоус 7 до последните версии нещо да се е променило.
Като го форматирам как да му сложа флаг BOOT? :(

/dev/sda1 как да го форматирам защото уин8.1 не ми дава да го форматирам тва "С" :( всички дялове са без грешки. Изписва ми, уиндоус не може да промени системния дял на този диск :( Как?
« Последна редакция: Dec 23, 2015, 06:30 от ignorant »
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 23, 2015, 06:45 »
Човече... Ти под виндовс ли се опитваш? Всички съвети до тук са дадени с презумпцията, че ще го правиш под линукс...
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 23, 2015, 09:10 »
Човече... Ти под виндовс ли се опитваш? Всички съвети до тук са дадени с презумпцията, че ще го правиш под линукс...
Прав си много съм зле. В момента трия от линукс и се поличава. Мога ли преспокойно да изтрия виндовс  директорията? целата без да се нарушава boot-a  на дяла, че имам друг уин8.1 в логически дял  който го ползва и за това искам да го запазя.. нз кои са му директориите и файловете на тоя boot за да не ги пипам.. , но windows директорията нали е сигурно че мога преспокойно да изтрия целата, че е заема много гигабайти?
Активен

mimosh

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 23, 2015, 09:51 »

[/quote]нз кои са му директориите и файловете на тоя boot за да не ги пипам.. , но windows директорията нали е сигурно че мога преспокойно да изтрия целата, че е заема много гигабайти?
[/quote]

:-\ :-\ :-\

BOOT e флаг на самия дял за да се знае че първо от него ще зарежда, а не че това е директория от която зарежда.

просто за да можеш да стартираш уиндоус първият дял (или някой от първите четири PRIMARY дяла dev/sda1../dev/sda4) трябва да бъде разпознаваем за уиндоус и да има флаг BOOT
Активен

BRADATA

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 23, 2015, 09:52 »
Изтрий целия дял (освен ако нямаш важна информация на него) и го създай на ново с избраната от теб файлова система. Използвай GParted.
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 23, 2015, 10:22 »
Изтрий целия дял (освен ако нямаш важна информация на него) и го създай на ново с избраната от теб файлова система. Използвай GParted.
Ако го сторя, през grub 2 ще мога ли после да заредя boot loader-а на уин8.1 който е инсталиран в друг логичен дял ?
Активен

BRADATA

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 23, 2015, 11:26 »
Нямам идея. Особено след мазаниците, които си направил. Най-вероятно - да. Ако не - през линукса правиш update-grub и всичко трябва да си дойде на мястото.
Активен