Автор Тема: Въпрос за проблем с Mint и Libre office  (Прочетена 10878 пъти)

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
Re: Въпрос за проблем с Mint и Libre office
« Отговор #15 -: Mar 02, 2016, 12:38 »
Извода ми е, че за този принтер няма двустранен печат от драйвера и е безмислено да се търси такъв.
Възможно е. Камен вероятно ще уточни това:
Принтера ми поддържа duplex моде със сигурност, преди под windows и с либре офис и с майкрософт офис нямаше проблеми, но сега неще и неще..
Ето снимката с опциите ми там, очевидно са различни и не виждам нищо за двустранното принтиране, или аз не правя нещо като хорана, нз  много тъжно..
http://postimg.org/image/80nsowfgz/
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
« Отговор #16 -: Mar 02, 2016, 12:53 »
Принтера ми поддържа duplex моде със сигурност, преди под windows и с либре офис и с майкрософт офис нямаше проблеми, но сега неще и неще..
Ето снимката с опциите ми там, очевидно са различни и не виждам нищо за двустранното принтиране, или аз не правя нещо като хорана, нз  много тъжно..
http://postimg.org/image/80nsowfgz/

Това съм го пропуснал. :)

Интересно ми е как е работил там този печат. Но Камен ще си каже.
Активен

kamen_i_t

• Напреднали
  • Публикации: 12
    • Профил
« Отговор #17 -: Mar 02, 2016, 16:18 »
Със сигурност е въможно. До преди да мина под линукс, с wndows съм си работил без проблем с двустранното отпечатване, точно по упоменатия начин, където ръчно цъкаш и обръщаш страниците. И с либре офиса и с майкрософт 2013/2016 съм работил и никога не е имало проблем. Бях на линукс с едно убунто преди време, не стааваше, после бях минал на win10 пак и си работеше без проблем двустранното печатане, дори изрично го пробвах и с либре офиса под windows пак, защото съм с 2те ОС(mint i 10). Та... въпрос на някаква настройка е или нещо да се пипне или драйвърите са проблемни. Не знам какво пише в спецификациите, но на практика със сигурност има такава функция. Дали е от либрето, дали от драйвъра или някоя настройка, не знам. Дано намерим някакво решение, не ми се минава отново на windows за нищо на света, дуал буут са системите ми успоредно, но не намирам за приемливо да зареждам Windows-а за да печатам.... намирам го за крайно неприятно и ограничаващо ме, особено когато ми трябва да печатам по - голямо количество материали. Дано намерим решение.... нямам на идея от какво и как, но ако имате още идеи и предложения..... ще съм благодарен.. дано някак го подкараме!
« Последна редакция: Mar 02, 2016, 16:21 от kamen_i_t »
Активен

kamen_i_t

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: Mar 02, 2016, 21:04 »
Продължавам да го мъча, но без успех... пробвах някоко пъти да изтрия и да инсталирам на ново драйвъра, но все същото. Включвах го пак под Windows и си работи... било с либрето, било с майрософта... чудна работа.. Намерих някакво временно решение, което не знам дали е най - доброто, но поне успях да извадя двустранно 1 лист. Казва се "Boomaga", не знам точно как действа и добър вариант ли е, но вече имам успех с него, как мислите?
« Последна редакция: Mar 02, 2016, 21:42 от kamen_i_t »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3465
    • Профил
« Отговор #19 -: Mar 02, 2016, 22:18 »
а пробвал ли си настройка на принтера през cups веб интерфейса?

в браузера пишеш localhost:631
на мен много често ми се е случвало когато не мога да настроя някой принтер правилно през разните графични програми през веб интерфейса на  СUPS нещата да станат и да се оправят.

ако там я няма опцията значи драйвера не я подържа

принтерската система още ли е Cups да не са я сменили и нея междувременно?
« Последна редакция: Mar 02, 2016, 22:22 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Stancho_25

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: Mar 02, 2016, 22:31 »
Я пак, кои драйвери инсталира? Тук има 2 версии.

Ако си инсталирал версия 3.0.1-1 от .deb пакети, то пробвай да я деинсталираш. През терминал:
Код:
sudo apt-get purge dcp7055wlpr dcp7055wcupswrapper

После си дръпни 2-та .deb пакета (версия 3.1.0-1), пише Generic най отпред и ги инсталирай тях.

Трябва да ти се появи следния принтер с име BrGenML1. Провери дали функционира конкретно.

Премахването му в случай, че не става нищо с него е през терминал:
Код:
sudo apt-get purge brgenml1lpr brgenml1cupswrapper
Активен

kamen_i_t

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #21 -: Mar 02, 2016, 23:09 »
Благодаря ти за отговора. С това "Boomaga" за сега успях, но не ме кефи нещо. Сумати време се занимавам ми писна, утре ще го мъча пак и ще последвам последните насоки... дано имам успех, ще ви уведомя! Благодаря ви!
Активен

kamen_i_t

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Mar 19, 2016, 13:51 »
Я пак, кои драйвери инсталира? Тук има 2 версии.

Ако си инсталирал версия 3.0.1-1 от .deb пакети, то пробвай да я деинсталираш. През терминал:
Код:
sudo apt-get purge dcp7055wlpr dcp7055wcupswrapper

После си дръпни 2-та .deb пакета (версия 3.1.0-1), пише Generic най отпред и ги инсталирай тях.

Трябва да ти се появи следния принтер с име BrGenML1. Провери дали функционира конкретно.

Премахването му в случай, че не става нищо с него е през терминал:
Код:
sudo apt-get purge brgenml1lpr brgenml1cupswrapper

Послушах ви, бях инсталирал първите пакети и ги деинсталирах по посочения начин, сега инсталирах тези драйвъри за които казахте, вторите и вече имам активно "duplex" , принтера ми се казва BrGenML ,  но не знам как да печата отново двустранно, под windows ми излизаше известие да обърна страниците, да ги поставя в тавата и да натисна "ОК" за да продължи, тук дори да избера двустранното принтиране ми печата едностранно и няма и спомен от някакви нотификации или това да натискам "ОК" и печатането да продължава от другата страна, имам опции на полето:
1. Duplex: - 1.Ignore, 2.Duplex tumble, 3.Duplex no tumble, 4. None
2. Paper tray: MP tray,Tray 1,Manual feed и auto-select

Идеи къде е проблема и как да имам нотификация или поне да превключвам и обръщам по някакъв начин страниците. Не знам, много е досадно.. поне има напредък и сложих тези драйвъри, където уж има опцията, но... пак ми е "мъгла" и не мога да постигна желания резултат... започва много да ми писва за всяко двустранно печатане да трябва да стартирам windows-а за да свърша нещо на пръв поглед елеменатрно, апък колко листи и мастило изхабих......... дано някак се реши проблема, хич не искам Windows-а отново да ми е първа система.. благодаря ви предварително!
« Последна редакция: Mar 19, 2016, 14:04 от kamen_i_t »
Активен

Stancho_25

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Mar 19, 2016, 17:50 »
Пак ще се повторя. Принтера по спецификация не подържа двустранен печат (дори и ръчен). Затова нещата седят така. Този втори драйвер който съм посочил освен за конкретния модел подържа и модели принтери при които има въпросното двустранно печатане. Затова и опцията тук е активна за разлика от първия драйвер. Това обаче не означава, че ще работи както ни се иска извън спецификацията, просто беше вариан който можеше да се пробва и при късмет да се получат нещата.

Не се опитвай да сравняваш Уиндоус и Линукс и да очакваш хардуера да работи идентично. Има не малко случаи (сигурно някой от форума може да даде добър пример), за хардуер който под едната или другата система може да прави неща и да се ползва за неща, които не са описани от производителя му, както се оказва с този принтер за в момента.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
« Отговор #24 -: Mar 21, 2016, 11:56 »
И така - да гледаме позитивно на нещата :) !

Като искаш да отпечаташ документ двустранно, отпечатваш първо четните страници. В LibreOffice това се задава в "Подредба на страниците" в панела "Печат". Там, в "Страни на страниците", "Включване", избираш "Back sides/Left pages" (при мен не е преведено на български).
След като печатането завърши, връщаш листите в тавата по познатия за теб начин, отиваш в менюто Печат и на същото място избираш отпечатване на "Front sides/right pages".

Тази функционалност е вградена в уиндоуския драйвер и не е проблем да се добави като функционалност и в Линукс и за всички принтери, стига някой да го поиска и някой програмист да реши да го реализира и да не си играеш с избора на страници за печатане.

Този начин на работа е подходящ за редки случаи и за мотивиран и грамотен потребител, но ако се налага да се ползва често и/или от много хора в един офис, решението е да се ползва принтер с механизъм за автоматично двустранно печатане. Това (ако не се лъжа) са моделите с буква D в наименованието на принтерите на повечето производители.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3