Автор Тема: Два диска с различни ОС.Не ми дава възможност да избирам с кой да стартирам.  (Прочетена 4258 пъти)

venko1

• Участници
  • Публикации: 8
    • Профил
Компютър  HP Compaq DC7900 Convertible Minitower . На единия диск съм инсталирал Ubuntu 14.04.4 LTS, на другия  Windows 7 Ultimate. Когато свържа този с убунту на SATA 0, а другия на SATA2  /на SATA1 e DVD записвачката/, то при включване зарежда убунту, като виждам и другия диск, мога да си прехвърлям файлове и  изобщо да си работя и с двата. Като им разменя местата, разбира се зарежда W7, но другият не се вижда/ Device Manager-а ги вижда/. И при двата случая при включване не ми предлага възможност да си избера с кой да стартирам компютъра. Как мога да оправя двата проблема.
Активен

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
Когато свържа този с убунту на SATA 0, а другия на SATA2  /на SATA1 e DVD записвачката/, то при включване зарежда убунту, като виждам и другия диск, мога да си прехвърлям файлове и  изобщо да си работя и с двата. Като им разменя местата, разбира се зарежда W7, но другият не се вижда/ Device Manager-а ги вижда/
Windows-a не може да чете ext дялове. Има все пак допълнителен софтуер, който може да ползваш за целта. Никога не съм го ползвал и тествал, но от прочетеното съдя, че има достатъчно голям шанс да прецакаш Линукса безвъзвратно.

И при двата случая при включване не ми предлага възможност да си избера с кой да стартирам компютъра.

Това може да стане от bootloader-а на Убунту (GRUB). Включваш хардиска с Убунту-то първи и зареждаш него. Конфигурирането на GRUB за да се показва, можеш да видиш как става тук. След последната команда "sudo update-grub" трябва да ти бъде засечен и Windows-а и добавен като опция в менюто му.
Активен

venko1

• Участници
    • Профил
Направих настройките но пак не излиза grub при старта. Ако държа,обаче,shift натиснат  Grub стартира, но на екрана е само това:
GNU Grub версия 2.02~beta2-9ubuntu1.7
+Ubuntu
Advanced options for Ubuntu
Memory test (memtest 86+)
Memory test (memtest 86+, serial console 115200)
Няма как да избера другия диск, да не би това да работи само ако двете ОС са инсталирани на един диск?
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Не може да ги имаш на различни хардове и да имаш опция за избор. Когато си инсталирал Линукс-а си допуснал грешка. / и /home може да са и на луната, но като те пита за буутлоадъра, той трябва да е на същият диск с Виндовс-а.
https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Installing
« Последна редакция: Mar 07, 2016, 11:34 от bvbfan »
Активен

Stancho_25

• Напреднали
    • Профил
Странно ???. Би трябвало да работи, без значение дали Уиндоса е на същия диск с убунтуто или на друг. Имам спомен, че преди време бях направил същото с 2 ОС-ми на 2 различни хардиска.

Можеш ли да пуснеш тук съдържанието на /etc/default/grub , както и изходите от следните команди

Код:
sudo update-grub
и
Код:
sudo fdisk -l
Активен

venko1

• Участници
    • Профил
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=false
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Активен

venko1

• Участници
    • Профил
за код sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250058268160 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders, total 488395055 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0009d5d0

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   480614399   240306176   83  Linux
/dev/sda2       480616446   488394751     3889153    5  Extended
/dev/sda5       480616448   488394751     3889152   82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdb: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, total 156301488 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xee29ee29

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *        2048      206847      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2          206848   156299263    78046208    7  HPFS/NTFS/exFAT
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
Не може да ги имаш на различни хардове и да имаш опция за избор. Когато си инсталирал Линукс-а си допуснал грешка. / и /home може да са и на луната, но като те пита за буутлоадъра, той трябва да е на същият диск с Виндовс-а.
https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Installing

Хм, а ако използва възможностиите на BIOS-a за избор на диск, от който да стартира? BIOS-a дали е достатъчно интелигентен да се усети, че и двата корави диска са bootable? Имам предвид магията с натискане на F11 -- Boot menu (примерно -- клавиша може и да е друг). 
Активен

the lamer's team honourable member

venko1

• Участници
    • Профил
Там пък има друг проблем. Като натисна F9 /това e boot menu  за HP/ иска парола. Пиша admin и така три пъти и на четвъртия си стартира уиндоуса без да ми дава меню. При F10/setup utility/ пак по същия начин обаче пуска setup-а и в раздела Boot  има само един хард , и освен това не ми дава да променям местата на стартиране.
Активен

Stancho_25

• Напреднали
    • Профил
А какъв е изхода от:
Код:
sudo update-grub

Може да пробваш да размениш местата на DVD записвачката и Уиндоуския хард и давидиш няма ли да се появи в биоса.
Активен

malin

• Гост
Там пък има друг проблем. Като натисна F9 /това e boot menu  за HP/ иска парола. Пиша admin и така три пъти и на четвъртия си стартира уиндоуса без да ми дава меню. При F10/setup utility/ пак по същия начин обаче пуска setup-а и в раздела Boot  има само един хард , и освен това не ми дава да променям местата на стартиране.

Най-първоначално имаше ли някаква парола? И е очевидно, че ако "admin" е паролата ще може да се променят местата.
Активен

venko1

• Участници
    • Профил
Не знам дали е имало.На дъното има един жълт бутон за нулиране на CMOS-а
Натисках го , но няма ефект.
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
Има някакъв проблем щом ти показва само един хард в биоса. Вероятно затова не го намира и при обновяване на grub. Прегледай настройките в биоса за хардовете и sata/ide режимите. Виж дали няма някакви джъмпери по хардовете. И няма проблем линукс и уиндоус да са на различни хардове, точно така ползвам настолния ми компютър. От биоса указвам кой да стартира пръв ако искам да стартира само уиндоус, а от другия хард зарежда grub меню с избор на линукс и уиндоус.
Активен