Да спомена, че съм прочел стара новина и после не съм доогледал, че вече не са 200. 200 са искали. Вече са взели милион и половина.
Видях го на обяд, но трябваше да се работи и чак сега се освободих, малко преди дванадесет. Както знаете, безработния не е човек, който не работи въобще и няма задължения, а такъв, на който не се плаща за това

Иначе, какво ми направи впечатление в машината.
Аз нали все говоря за клавиатури, че като тинкпададжия много държа на тях. Тази от картинката не ми прилича на прочутото Вайо. Вярно е, че онова съм го държал в ръце съвсем малко и то преди девет години, но спомена ми хич не се покрива с това.
За сметка на това — тази ми се вижда удивително удобна и хитра. За тези размери, невероятно. Е разбира се, трябва да се пипне. Не става само с гледане. Ама хич да не е, много съм обнадежден.
Има и посочващо лостче. За такова убивам и отивам в затвора.
Екрана, няма какво да говорим 300+. Класическа ретина. Е иска ми се 500+, ама такива има само LG. А истинската ретина е 900+, ама такава никой няма. Лошото на гъстотата е много по-големия шанс за мъртви пиксели, но две добри няма.
Но пък има горилино стъкло трето поколение, като на най-скъпите играчки (четем телефони и планшети). За нещо пипащо се с мазни пръсти и огромен риск от изпускане — незаменимо.
Друго, което ми харесва. Въпреки размера си — лаптопа може да се надгражда. Може процесор и памет, без съхранение, но това е цяло чудо. И го нямам в Терес ☹
Въпреки размерите си — има активно охлаждане! Даже са нарисували графика, от къде ще минава въздуха на перката.
И последния въпрос, който са решили извънредно елегантно, а в Терес няма да го видим, е пристана. Тук той е заменен по много елегантен начин от концентратор закачващ се на онази ябълкова измишльотина Тип Ц. Няма значение, на какво се закачва. Няма значение и, че почти никакви възможности за разширение не дава. Важното е, че го има, елегантен е и решава най-наболялото като липси в машинката.
Батерията е истинското ми разочарование в машината. Отново имаме течна батерия, което пак си води неприятностите по възможен пожар, протичане, което да унищожи машината и употреба по-къса от живота на насекому̀. Какво да правиш? Тук размера има значение.
И на всичкото отгоре несменяема. Пак размера.
И все пак аз бих предпочел батерията да е във вид на подложка. Както беше UltraBase. По този начин размерите на лаптопа не се променят, като само става по-дебел. Така хем лаптопа ще е защитен, хем батерията ще е сменяема. А знаем ултра бейсите можеха да се слагат по два или един с добавка Ultrabay.
=*=
На всички ни е ясно, че Олимекс не може да се състезава с китайците. Те имат на разположение по-добри екрани, повече еММЦ, повече RAM, отличен изглед, по-евтина цена. И всичко това, само защото се намират в Хонг-Конг. Единственото, което им се налага да внасят са Атомите и то от съседна Малайзия.
Но въпреки това, оставайки настрана конкретните характеристики, китайците от GPD са решили въпроси, неизискващи „връзки“, които нашенците дори не са наченали. А единственото, което са правили до сега, е модерен Тетрис, джобна играчка.