Автор Тема: Chromiun и SlimJet престанаха да отварят страници, Лисицата работи.  (Прочетена 22483 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7564
    • Профил
Не следя много, какво става с квантовите компютри, щото скоро такова няма да имам у дома. Обаче, ако имах, колко ли биткойни щях да изкопам за седмица?!  ::)
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Моето мнение, както казах и преди е свързано с мен като потребител. Аз не се опитвам и не искам да съм от другата страна. Затова ме интересува, как ме касае мен, а не какви ще са техните печалби или изгоди.

Днес е времето, когато е много модерно да си опънато сосов. Списъка, който цитираш може да се намери още по-дълъг в Гългъл, Спайбук и… М$. М$ дето само родната си майка още не са отворили. Те станаха най-опу̀натата от всички опънати компании. Малко са по-опънати дори от фондацията Линукс.

=*=

Но понеже много държиш да си говорим за Apple, ами нека е за тях. Common unix printing system. Помня този ден, когато го обявиха пред света. Бях беден студент и въодушевен до небето. Бихме ги. Ние сме велики. Ей на догодина вече всички компютри ще залеем. На следващата година пак казвахме същото. И така вече малко повече от 20 години.

Тогава не осъзнавах същия този cups, на който толкова много му се радвах, как чупи философията на Юникс по особено лош начин. Трябваше да минат още години. Някога щях да кажа „от дистанцията на времето“, че Купс е първото пьотерингче (термин превеждан в България като „калинка“, призлязло от прочутата госпожа Илиева) в нашия свят.

И ей на, дойде деня, когато по неизвестна причина една богата компания реши да спонсорира този проект. Не просто да го спонсорира, ами директно назначи разработчика му на работа. По принцип беше изненада, защото същия Купс никога не е работил добре на техните ОС. Това си остана така до ден днешен.

От друга страна, те имаха проблема, че много печатъщи устройства не работят под тяхната ОС. Но този проблем винаги е бил привиден. Точно обратнто е. Не работеха единствено евтинджийските, жълти боклучаци дето не трябва да съществуват. Ако човек се чудеше едно ПУ дали става, трябваше просто да погледне дали има родна подръжка за нагризаните. Има ли — идеален е. Няма ли? Пълен ташак — в кофата. Сега, като всичката скрап вече работи и за техните ОС, човек не знае, останало ли е изобщо нещо читаво на пазара, че май не.

=*=

И опираме до Силанг. Какво е Силанг? Оставам настрана какъв боклук е като технология. Това да превръщаш Си в Жаба е пълно безумие. Няма да го коментираме. Казах, че коментирам това, което ме касае мен. Това, което не ме касае, не ме интересува.

Силанг е нищо повече от епизод 10 004 в епичния, индийски сериал „Борбата на мравките срещу слона живеещ на съседна планета“. Няма особена идея защо две от трите разклонения на БСД живеят единствено и само, за да доказват на себе си, че ГНУ не става. И поради това, дай да премахнем всичко, което поне малко мяза в нас на ГНУ, да не би другите да вземат да се объркат, че имаме нещо общо.

Я да видим сега… Слона е бозайник, ние сме насекоми. Браво, не си приличаме. О ужас! Слона диша въздух с азот и кислород в съотношение три към едно. Е не. Това на нищо не прилича. От утре ставаме анеробни.

И така нататък. И понеже слона дори не е на същата планета дето са мравките, него ни най-малко не го засяга, какъв точно култ са обявили те. В редките случай, когато се сети за тях, най-много да се усмихне, че най-известната издънка от тяхното дърво (дето даже е присадка, а не издънка) в самото си сърце, баш сърдечната му клапа е една много древна частичка от слона и се чуди, как ли тия фашизирани мравки приемат този факт, защото те до една не ползват собствената си ОС за работен плот, а точно тази присадка.

=*=

Нищо от това, което вършат във Free BSD не ме засяга лично. Просто като мине някоя новина за поредната лудост, която измислят, се изхилвам ехидно и продължавам. Но признава им се. Ами един път взеха, че уцелиха. Направиха нещо дето се ползва и извън тяхната дупка под земята.

И защо се ползва? Ами защото се оказа много удобно за всички онези, които от ГНУ наричат врагове на свободата. Харесаха го и го подеха. Това естествено по никакъв начин не ме касае. Света е свободен. Те си ползват, каквото желаят. Аз също. Просто с цялата тази дълга алегория казвах, че LLVM, Cland, lldb са ми през мъжкото достойнство и ми е все тая за тях. На мен са ми точно толкова непотребни, колкото е Mono.

Всъщност от Mono може и да има някаква далавера. На Mono е Vala, а на нея има писани някакви интересни неща. Не, че бих ги пробвал, ама така за разнообразието, нека има Моно.

А ако Цланг утре се гътне (което няма как да се случи), най-много да почерпя с бири някакви хора покрай мен.

1. CUPS е чудесно решение надскачащо със няколко обиколки недъгавия lpr. Всъщност да си го кажем така - поддръжката на принтери под *nix е пъъъъълен ташак освен ако принтера ти не е матричен. А всяка програма да си прави свой собствен печат си е поредната хамалска история която дори не искам да я коментирам.

2. clang е много по-добро решение от gcc. Със един компилратор можеш да редиш arm код, i32, i64, mips и още много. И ако утре излезе i128 (време е!) clang ще го поддържа и него. А промените по gcc са трудни... МНОГО тежък код е.

3. Моно-то е просто виртуална машина.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
Не следя много, какво става с квантовите компютри, щото скоро такова няма да имам у дома. Обаче, ако имах, колко ли биткойни щях да изкопам за седмица?!  ::)
За това не бях се сетил. Значи и критовалутите отиват в кереча.

Хората вече се готвят за света след квантовите 'компютри'.
Post-quantum cryptography
Не че разбирам нещо от криптография и квантови компютри, но ми е интересно да чета и да задълбавам - но гледам да избягвам журналистическите статии.

« Последна редакция: Jan 29, 2018, 11:06 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Проблема в квантовите компютри е, че никой не знае как трябва  да изглеждат, дори няма избрана архитектура. Всеки пробва разни работи твърди, че неговото е квантовия компютър. А иначе взели софтуер да правят за него. Те дори са нестабилни структури засега.
В началото ще се появят сигурно няколко архитектури и евнтуално някоя от тях ще се наложи на пазара. Ако гледаме как се повтаря историята - сигурно пак не най-добрата ще се наложи, ама какво да се прави.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Преди години с Гейта пак я чоплихме тая тема. Предимството му е, че той е начетено копеле и знае, какво говори. Докато ние си чешем езиците предимно от обща култура. А, аз по всички теми съм така де, не само по тази конкретно. Повечето тук знаят, какво говорят, когато не е за кванти, кварки и сие. А някои хора даже физика са учили на повече от ученическо ниво, та и по тая тема са повече в час.

Та тръгнах да казвам, това, което каза той тогава. Предполагам, че и други хора го помнят този разговор.

Квантите имат един голям проблем. Два са, ама първо този дето ме втрещи. Тогава пак чоплехме любимата му тема (а то блоковата верига не е нищо друго освен шифроване плюс счетоводство).

И аз казвах. Квантовите компютри ще преобърнат света. Може и поредица от революции да стане. Това го мислех поради простичкия факт, че света на квантовите компютри е свят без тайни. Да мислете си точно за кристалното момче на Джани Родари, което учихме в първи клас.

Когато сме на под атомно ниво физиката изведнъж престава да действа. Неща, които са неизменна част от живота ни (като например време) не съществуват. В една такава вселена е вселената на неограничените възможности, защото не съществува непосилна матемматическа задача.

Съвсем практически това означава, всеки шифър, независимо от дължината на ключа му, ще бъде разбит в мига точно преди да бъде поставена задачата.

Тогава Гейта изчете любезно бълнуванията ми и каза. Проблема на света няма да произтече от това, че няма да има тайни. Ще си има и те дори може да станат повече от сега. А разбиването на криптография (в нашия случай виртуални монетки) даже е непрактична задачка на квантов компютър.

Тогава казах — как така??? А той сподели — ключа от бараката е, не какво може или не може да сметне кванта, а това, че за нас е непосилно да съберем резултата. Кванта може да си е квант, колкото си пожелае, но паметта си е пак същата памет дето си я имаме. Тя нито е достатъчно бърза, още по-малко безкрайна като количество, за да може да побере или дори достъпи резултата.

=*=

Но това не бе края. Гейт с хладнокръвието на д-р Ханибал Лектър продължи да разбива бляновете ми. Каза — ние дори не сме близо до направата на квантов компютър. И може никога да не го постигнем. Защо? Казвам го вече изтръпнал в безпомощност.

Ами ти, каза, пък и всеки друг живееш в един детермистичен, определен свят. Ето там свършва стаята и има стена. А пишкката ти е точно еди колко си сантиметра. Гравитацията е 9,6 м/с (толкова ли беше, че го карам по спомен?) и ябълката винаги ще те тупва в чутората. А една секунда е равна точно на един твой тек. Всичко в твоя свят е ясно и определено.

Нищо от това не е истина в квантовите територии. Всяко квантово изчисление съдържа грешка. Но ние нито можем да измерим грешката, нито да я прогнозираме. Тя е напълно произволна величина. А когато очакваният резултат е неопределен, то и самото изчисление е безполезно.

=*=

Така говореше дъртия париасник. Та има да почакаме, а може и да не дочакаме за квантови компютри. За всеки случай — Гейта не бе готов да заложи пукната пара на тази перспектива.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Гейта е прав до  известна степен. Когато боравиш с елементаарни цастици, не изчисляваш състоянието им или скоростта и посоката на движение. Не се опитваш да ги установиш с абсолютна точност. Вместо това изчисляваш вероятностите, частицата да се намира на точно определено място или да е в точно определено състояние - спин да речем. Това се нарича Принцип на неопределеността. Събираш вероятности.

Иначе казано, на толкова микроскопично ниво, не можеш да измериш нищо. Нито скорости, нито положение и посока, нито състояние. Колкото по-точно си сигурен за едното, толкова по-неточно ще е другото. Това преди години тотално е разбило илюзиите на някои хора, че имайки физичните закони, според които работи света и знаейки състоянието на този свят до най-мъничките размери и отрязъци от времето, ще могат да пресметнат бъдещето. Казано накратко, на микроскопично ниво, нещата са такива, каквито вярваш, че са, защото просто не си в състояние да ги определиш. Излиза, че вярата определя действителността.

Все пак, не малко хора вярват, че могат да построят квантов компютър и работят в тази посока. Ако това не е просто трик, за да си изплащат жилището и да водят децата и жената на някой остров през лятната ваканция за седмица-две, може и да успеят в един момент. Всички измислици, дето им викаме научна фантастика в един момент виждат бял свят, а ние странно, не сме много изненадани.

Също така, квантите ще подобрят сигурността в пъти. До степен комуникациите да станат абсолютно сигурни и непробиваеми. Даже четох, как мислят да го направят. Има технология, която позволява да се пуска по "жицата" по един квант/фотон/електрон или каквото там пренася информацията. Един по един и могат така да го направят, че и най-малкия опит да бъде прихваната комуникацията, ще промени до такава степен данните в потока, че от другата страна ще станат неизползваеми, а и подслушвачите няма да са в състояние да ги разчетат, защото при опит да ги видят/прихванат, ще ги променят по абсолютно неопределен начин. Каквото и да хванат, ще е наистин шум.  Не помня подробности, защото това беше преди години.
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Да ама с тези вероятности става.. аналогов компютър. И такива е имало преди (СССР) макар и бавни, но не ни вършат никаква работа.
Това което се опитват сега е да имитират цифровите компютри, а квантите да се използват за ключове. Преди се говореше и за лазерни/светлинни компютри, но пак стигнахме до имитацията на класическите. Пак сигурно ще се имитира Фон Ноймановата архитектура, с битове, регистри и пр. И пак сигурно ще са двоични, щото ние си нямаме идея как ще се оправим с програмиране на други бройни системи. Ама концепцията е все още неясна.
Те и летящите коли са къде-къде по-лесни и вече трябваше да ги има от поне 2000г. насам, ама ги няма никакви. Същото стана и с термоядрения синтез (управляемият) и с лекарството за Рак-а (или универсалния лек за всички болести, както и безсмъртието) и с AI, и със супер кондензаторите, и със свръхпроводниците.
Абе имаме си задачки в ToDo списъка, хубаво е, че поне знаем какво искаме.
Може някой гении да се роди на село и "Еврика" (или да прочете в Акашовата летопис), та да се ускори процеса.
А може пък като въведат UBI (Универсалния Базов Доход), пък населението да почне да се занимава с по-фундаментални проблеми, вместо с това какво ще тури на масата.
« Последна редакция: Jan 30, 2018, 00:29 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Ах тая Акаша. Не знам друг термин, който да е еднакво любим на религиозни сектанти с източни уклони, теоретиците на заговорите и учените.

За религиозните това си е †Божието откровение, каквото и да значи. За теоретицицте на заговорите е нещо извънземно. А за учените е нещото раждащо вселени, толкова сложно и неразбираемо, че женицата дето го е обяснила, взела нобелова награда преди стотина години.

Аз съм си малко на въпреки и като всички ми обясняват, че информационно поле съществува, аз склонявам глава и премрежвам очи подобно Тома.

=*=

И някак си не ми харесва тази перспектива. Няма нужда да се трудим, всичко идва наготово, само трябва да набараме, как става. Даже в изказването на Джет прозираше това. Ще си седим в един нео-социализъм, в който ще плюскаме за сметка на държавата, а от Акаша ще ни спуснат свръх-кондензатори, летящи коли, квантови компютри и так дале.

Вярно е, че неговото изказване имаше огромна доза подигравка, но някакви хора наистина вярват в подобни неща. Това, че 95% от българите живеем за сметка на държавата, не значи нещо различно от това, че живеем за сметка на децата и внуците ни. Защто те ще плащат тази сметка. И ще ни проклинат.

Да ББД не е българска идея, което само значи, че готованците за съжаление са масово явление. Ами нека си желаят да живеят в анти-утопията на Шекли. Нямам напротив. Но пръскат зараза на всякъде с останалите си твърдения.

За да постигнеш нещо е достатъчно:

• да си пипнат от †Бог;
• да те отвлекат извънземни и тикнат в Акаша;
• да имаш късмет и сънуваш менделеевата таблица.

Кое ще е от трите е според възприятията на посредствения индивид. Тия хора напълно са се изключили от реалността и забравят, че да постигнеш, какво да е, трябва да се бориш за него. Нищо не идва наготово.

Може да сънуваш менделеевата таблица, но трябва да изобретиш водката за нуждите на руския цар да държи народа в подчинение, за да ти обърнат изобщо внимание. А освен това въпросния мужик като ученик не е спал, за да може изобщо да разбере значението на таблицата дето я бил сънувал.

Може да Винчи или Микеланджело да е бил пипнат, но цял живот са работили да се осъвършенстват и цял живот са се борили срещу воинствената посредственост.

За извънземните не знам. Там си си просто отвлечен.

И аз се отвлекох по приказки, ама се ядосвам. Повечето хора се държат като синове и дъщери на принцеса Даяна. Да взимат и получават без да дават нищо в замяна. И на мен тази идея ми харесва, И аз обичам да мързелувам. Просто няма как всички да сме с професията цар.

=*=

4096 това, което обясняваш е много интересно. Но ми направи впечатление последния параграф за шифроването. Изглежда тази технология е измислена от някой кабинетен учен и то американски. Защото в Европа сме малко по-образовани по темата на противопоставянето, а и през класова борба сме минали.

Тази технология е просто мечта… за врагът. Отваря такива врати за диверсия, че само могат да си мечтаят. Няма да могат да прочетат съобщенията? Ами това не е никакъв проблем. Не им трябва да ги четат. Трябва им да ти блокират комуникацията. А как ще стане? Ами като мощно и масово подслушват всичко. Толкова е лесно.

За сравнение, за да спреш радиокомуникация трябва да си близо или до източника ѝ или до целта ѝ. Тогава можеш да я заглушиш с радио-шум на всички честоти и така или да не тръгне или да не стигне. Тук трябва просто да си на пътя на сигнала, за да го унищожиш. Иди после провеждай операции в тила на врага. Няма как да стане.

То тая идея явно за това е станала обществено достояние, защото е видно, че не струва за военно използване.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6502
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
И отделно, ден през ден - нови ъпдейти деа и лисицата.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

4096bits

• Напреднали
    • Профил
E, ясно е, че за военно ползване не става. Искаш ли да разрушиш комуникацията между двама души, режеш кабела и готово.

Но може всякакви неща да се измислят. Може например да компресираш съобщението си, за да е възможно най-кратък сигнала и да го изпратиш на подходяща честота. Като едва доловими отклонения във фоновия шум например. Ако не знаят, че си говорите, какво ще прекъсват  :D
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5163
    • Профил
   Няма го гейта,с него какъв спор бихме заформили.
   Има една канадска(!) фирма  D-Wave ,която продава квантови компютри
за 15 000 000 $ парчето,и определено бизнеса й върви добре.
   Продава ги от години,така че те определено знаят какво е квантов
компютър и как изглежда ...
   Мислете му какво се случва, ако имате електронен подпис,
могат да ви генерират частния ключ буквално за няколко часа ...
Активен

makeme

• Напреднали
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Не съм чел размислите на Гейта и не искам да отричам всичко казано до тук (понеже и не разбирам толкова от квантова материя :) ), но за проблема с паметта съм на 100% съгласен. Не знам какви квантови компютри продават, но ако не можеш да прочетеш и запишеш информацията бързо, то тогава няма смисъл да я обработваш бързо :). В една цялостна система винаги ботълнека ти е определящ за цялостната работа. С това казано, колкото и да ми се иска да се докосна до квантов компютър, не ми се вярва да го доживея.
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
Много хубаво видео. Поне на мен ми беше интересно за първи път да видя  какво представлявя чипа.
https://www.youtube.com/watch?v=S52rxZG-zi0

Доколкото разбирам нямат нищо общо с фон-ноймановата архитектура. По скоро е някакъв блок от битове(кубити) на които им въздействат едновременно или поотделно и накрая излиза резултата от този блок.
Неправилно ги наричат компютри. По скоро са изчислители.
Друго което си мисля, (ама дето никой не го казва).
Резултата от изчислисленито бил вероятностен. Т.е. не е както при класическите компютри 2+3=5  и винаги да е верно. Но какво пречи след като излезе резултата (например разбиване на RSA) да го сравнят с резултатa от класическият компютър и да проверят дали е верен? Все пак този верен/неверен резултат ще излезе в пъти по бързо.

---
Акаша Етер ли е?
Любопитен факт е, че в оригиналната таблица на хим. елементи Менделеев е бил сложил на 0-левото място Етерът а чак след това следвал първият елемент - Водорода.

След това таблицата са я цензурирали.

« Последна редакция: Jan 30, 2018, 12:39 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Не знаех за нулевия елемент в таблицата. Любопитно, защо са го премахнали.

Акаша се води информационното поле, което е основна сила във вселената точно както гравитацията, ако приемем, че това нещо съществува или електромагнетизма. И, ако приемем, че Акаша не е абстракция.

Има разни изказвания на разни хора, че единственото нещо, което не може да се унищожи е информацията. Тя не се губи. Колко е вярно, не е много ясно.

Някои противоречия, които, сега като се замисля, са прекалено очевидни и сигурно не съм първия, на когото му хрумват. Сега си представих следната ситуация...
Нали енергията не се губела и информацията също. Нали радиовълните заглъхват доста бързо спрямо разстоянието. Ако някой излъчи в космоса "здравейте, тук сме и мърдаме все още" и го направи със възможно най-ниската енергия с която може да излъчи сигнал изобщо, с най-ниската мощност на радиовълната, този сигнал би трябвало да заглъхне доста бързо. Тогава питам, след колко време сигналът ще загуби енергията си и ще се загуби изцяло? Очаква се с времето и разстоянието да се случат две неща. Енергията на радиосигнала да заглъхне напълно, както и посланието да изчезне поради което. Как това се връзва с "енергията не се губи"  и "информацията не се губи". Къде отиват и двете в горния сценарий? И как това се връзва с Принципа на неопределеността, който е физичен закон. Защото в един момент ще е ясно едно. Сигнала ще има мощност нула. Тоест, ще е напълно определено състоянието му. Ако състоянието му е напълно определено в един момент, какво тогава остава да не определено за този сигнал и може ли да се приеме, че още съществува?
« Последна редакция: Jan 30, 2018, 13:43 от 4096bits »
Активен

makeme

• Напреднали
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Според мен просто човека измислил тоя лаф, не си е довършил изречението :) Да, енергията не се губи, но преминава от една в друга. Ако приложим същото правило и за информацията: Да и тя не се губи но преминава в друг вид енергия. От там вече знаем, че информацията е информация само, ако може да се прочете/възприеме , иначе е просто енергия. Така, че по моята логика - се губи :)

пп: А намерих го по-точното изказване в wikipedia :)
Цитат
Според закона за запазване на енергията, количеството енергия в една затворена система е постоянно, с други думи енергията не се създава, нито се губи, а само преминава от един вид в друг.
« Последна редакция: Jan 30, 2018, 14:01 от makeme »
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...