чета сега, че Ryzen поддържа ECC DDR4 RAM, докато intel искат да си купиш Xeon за тая работа...
Дам, но както казах и горе "всичко зависи". Явно интел са го осъзнали и го ползват в тяхна полза.
Повярвайте ми, не ви трябва ECC памет за настолен компютър. Това го казвам, понеже знам, че основно компютрите се делят на десктоп, уъркстейшъни и сървъри. Разбира се аз ползвам главно франкенщайнове (аз си ги сглобявам, за у нас си), но това е отделна тема.
Та за десктопите не ти трябва ECC, докато уъркстейшъните и сървърите са си с ксеон (няма драма). Сега тук някой ще каже, че има сървъри, които не са с ксеон и ще са прави, но те са бюджетни решения за които така или иначе на никой не му се дават пари за по-скъпа рам. Отделно проблема при сглобките обикновено е наобратно: Машина която изисква ECC, не можеш да и сложиш обикновена памет или дори точно определена ECC памет.
Така, че ако ECC-то за НЕксеоните е проблем, бих го нарекъл минимален, дори прищявка. Пък, ако е проблем, значи си за АМД

Виждаш ли? За всеки по нещо

пп: @GermanecaBG, кажи за какво е машината и по-лесно ще се прецени "дали си заслужава". За дистротата не вярвам да имаш какъвто и да е проблем особено, ако си с външна видеокарта.