Не съм писал от няколко дни ама ме завъртя шайбата...
Какво направих - отказах се да търся къде се чупят нещата с КДЕ и инсталирах на чисто последното Mint Mate 19. Още си донагласявам нещата ама за сега работи. Дойде по подразбиране с modesetting ама имах tearing с него (x1 carbon 4th gen) и пуснах интелския драйвър. Всичко е 6 за сега.
Е... Инсталирах си и половината КДЕ (konsole, kate, krdc, ktorrent) ама това е защото имам много часове работа с тях и не искам тепърва да "свиквам" с нещо ново. Губя време.
Имам обаче и няколко проблема - имам докинг станция която има второ аудио. В КДЕ с миксера по подразбиране имах възможност да избирам кое приложение през кое аудио да излиза. В мате - няма такъв филм. Намерих един грозен хак (с груба подмяна на миксера на мате) и нещата работят за сега. Вторият проблем е клавишната комбинация за смяна на клавиатурата - още от времето на вин95 и редхат4 ползвам левия шифт и контрол. В КДЕ (kate в частност) всички команди като кът, копи, пейст използват ctrl+shift+нещо_друго. Ползвайки същата комбинация за смяна на клавиатурата работеше прекрасно. В мате не работи - сменява клавиатурата и другото приложение явно въобще не получава достъп до клавиатурните комбинации. В момента клавиатурата сменявам с shift+capslock за да мога да работя. Другото супер изнервящо нещо е яркостта на екрана - когато съм на батерия понякога увеличавам яркостта над средното ниво заради слънце или други причини. И ако работя - няма проблем. Обаче ако мине 1 минута (намерих как да увелича времето от default 30 sec) и екрана потъмнее заради спестяването на енергия - при възстановяването на яркостта - тя се възстановява не на промененото от мен положение, а на положението по подразбиране.... Направо откачам....Очаквам предложения за фиксове (без такива като на колегата Dojnow).
Dojnow, прочитайки постовете ми в този форум, може да си направиш правилния извод с какво се занимавам и какво ми е нивото. И можеш да се обзаложиш, че на машините, с които се изкарват пари са инсталирани подходящите дистрибуции, настроени по подходящия начин. Но когато става въпрос за лаптопа, с който ходя насам натам, занимавам се с лични неща, често инсталирам и махам приложения поради някакви причини - не мога да се забия да ползвам "извора" и ти много добре разбираш причините (ако наистина познаваш този извор). Както виждаш - даже не използвам ubuntu, а mint. И ще продължа да го използвам. Нищо лично

Това е мое решение...