На Джет не му се спори, но аз ще го направя. И ще го направя, защото винаги преследвам истината. Христос е казал, че тя единствена ни прави свободни. А свободата за мен е особено голяма ценност. Би трябвало да е за всеки друг българин.
След освобождението е било по-добре отколкото преди това. След девети е било по-добре отколкото преди това. Съответно и след десети е по-добре отколкото преди това. Изключвам деветте години преход. Но спокойно мога да ги включа, защото това е време, в което вече имахме свобода.
...
Тук общо взето не съм съвсем съгласен поне както е написано тук

Първо, няма и не може да има/съществува някаква "абсолютна" свобода, никой не е сам на този свят. Твоята свобода дали няма да е ограничение/несвобода за някой друг ?
Трябва баланс между "осъзната свобода" и "приета необходимост", нещата са винаги някъде по средата, нужен е баланс !
По въпроса кога е било/е по-добре, според мен е по-точно да се каже че през всеки от изброените периоди е било различно (нещо е по-добре, но пък друго е по-зле, както пишеш и ти по-надолу).
...
Свободния пазар има множество недостатъци, за да бъде край на историята. Това са думи на един комунист между другото. Казва се Александър Паунов и много отговаря на името си. Може да го проверите.
И това наистина е така. Например при свободния пазар не оцелява най-доброто, а най-приспособимото. До хората не стига най-честния, а най-силния. Качеството не се цени, а се цени амбицията. Общността не е важна, важен е индивида.
Нарочно говоря с максимално неутрални думи. Това е така, за да може лесно да се заменят понятия като стоки, услуги, хора и да оставя вярно.
...
Тук има три важни (според мен) момента, единия е за "свободния пазар", това е по-скоро понятие/абстракция отколкото реалност. Къде виждаш "свободен пазар" в момента (освен на думи), да не повтарям неща писани по-рано, има и се прилагат безброи начини за нелоялна конкуренция, несправедливо правосъдие, крадлива администрация и организирана мафия на всички нива (каква ти тук свобода и свободен пазар ?)
Втория въпрос май е по-важния, индивида живее в общност и какъвто индивида такава и общността.
Христос също така е казал че последните ще станат първи а богатите няма да отидат в рая (камилата и игленото ухо и попадането в рая ...)
А истинската сила идва от общността, другото е война на всеки срещу всеки, вече се наблюдава около нас ...
И последно, отново нещо изключително важно, за качестовото и количеството (не случайно тези две категории вървят заедно, защото са важни и двете

...
Обаче свободния пазар има една отличителна черта, която я няма в никоя друга икономическа система. Има изобилие. Никога преди (а и никога след него) няма да имаш право на избор. При никоя друга система обикновения човек не е и няма да бъде материално осигурен подобно на цар.
Тук да вметна, че и в никоя политическа система, освен демокрацията, няма право на изразяване. В никоя друга система няма право да бъде личност, точно, каквато иска да бъде.
...
Да се върна на темата. И отново да отговоря ясно. Никога преди и никога след няма да сме нито толкова материално задоволени, нито толкова свободни духом. Днес е райското време. И да му се наслаждаваме, защото скоро ще свърши. Буквално остават броени години.
И тогава едни ще се сетят, какво е било. Но ще е късно, защото никога пак няма да стане така.
Оттук натам ни чака единствено диктатури, кръв, болка, празни хора. Дори не празни, а роботизирани, оскотени.
Но пък сами си го направихме и никой не ни е виновен. Като не поискахме свободата, ще получим камшика.
Последното не го казвам като черна прогноза. То дори не е прогноза. То е реалност. Казвам го поради причината, че има хора, които все още казват, че „тогава“ е било по-добре.
Казват го, защото са имали сигурност. Имали са сигурност. Това е вярно. И днес нямат. Това също е вярно. Само, че сигурност е другото име на робство. И това, че си имал собственост: апартамент, вила, Лада, не те прави по-малко роб.
И понеже мнозинството искат да са роби, пак ще станем роби. Ама този път ще е по-зле. Защото няма да има лади. Ще има само анални преживявания с негри. Надявам се последното описание да е било достатъчно илюстративно.
Тук продължавам темата за изобилието, но само като количество.
Вярно има много стоки и услуги, но дали са по-добри или по-лоши от преди това ?
Тук малко ще се отклоня, философски погледнато всяко развитие/еволюция/промяна има две посоки, нагоре, към по-добро сумарно състояние или към упадък (влошено общо състояние) и е възможно за някакъв период да има нещо средно, едно да стане по-добре, друго по-зле но общото статукво да се запази.
Погледни на това изобилие, кое е качествено дори до степен да си изпълнява предназначението, храните ли, дето за пълни с химия и модифицикации, дрехите ли, имаш ли нещо от 100 % вълна или дори памук, за лен и коприна въобще не може и да се говори.
Какво ядеш, кебапчета по 20-30 стотинки, безалкохолни по-евтини от една бутилка вода, хайде да не продължавам, че ми става гадно ...
Първите лекарства и антибиотици са били на растителна/естествена основа, сега всичко е химия.
Ако си мислите че сте по-болни това е само ваше "субективно усещане", по-здрави сте

Мога да продължа с безброй други сфери и примери, но ще стане дълго и ненужно !
Иначе съм съгласен с последните ти констатации, всеки сам кове съдбата си а оттам и общата съдба.
Може да си свободен дори ако трябва да приемеш последствията от свободните си действия (свободата е в действието, но не и в последствията