По въпроса за произхода на вируса може много да се спори и най-вероятно ще бъде излишно изразходване на енергия и нерви

Но, дали в историята има/са познати подобни случаи, претендирам че отговора е да, познати са:
- заразяването на индианците с (май беше) едра парка чрез подарени заразени кожи;
- мисля, че подобни случаи има и в Полинезия;
дори ако погледнем въпроса с "огнената вода" давана на индианците, която ги оскотява и унижощава психически; друг пример е историята на англичаните с опиума в Китай, който прави почти същото.
През Първата световна война открито се използват отровни газове (зарин и още някакви други).
По въпроса за електронните устройства мисля, че най-добре (отново) това е показано в "Матрицата"

Когато Нео и съветника говорят през нощта за машините, че едните машини се контролират от "Града на машините", косвено от Архитекта; другите машини служат и се контролират от хората от Зион.
Тоест важното е кой
реално управлява/контролира машината и какви са неговите/нейните намерения.
Нарочно подчертах "реално", тъй като мнозина мислят и вярват, че те контролират устройствата, но едва ли някой тук ще се съгласи безусловно с такова твърдение

PS: принципно това ми прилича на ситуация, когато те поставят в положение да избираш между две злини. От една страна вируса, от друга влизане в Матрицата (като и двете неща може да бъдат създадени от човек).
Подобни глобални съвпадения на събития касаещи всички много рядко са наистина случайни

Целта е да нямаш полезен ход (поне за масата хора), нещо като това в криминалетата: крадец влязъл в къща с убит човек (не от него) и му казват ако не искаш да те осъдят за убийство (което може и да не стане ако има други доказателства, но крадеца не знае това) или разкажи какво стана/какво прави там.