« Отговор #121 -: May 06, 2019, 22:40 »
Човек не трябва да е специалист по нещо, за да изказва мнение по същата тема. Или пък за да има такова. Не разбирам от страшно много неща. Това обаче не ми пречи да говоря за тях. Не ме е грижа и не ме е страх, дали греша или съм прав. Ако греша и го разбера, ще науча нещо. Ако не го разбера, може би следващия път. Ако съм прав... все тая. Може би ще трябва да се изкажа по по-различен начин. Важен е диалога.
А относно фереджетата... Някой да се е замислял над факта, че в държавите, в които мюсюлманите преобладават, няма парламент? Може би има изключения, но в момента не мога да се сетя за такова. В общия случай тези държави се управляват по религиозни съображения, идващи от Корана. Може би има закони, които нямат общо с това, но те са за да се регулират чисто практични неща от всекидневния живот. Може би финанси, данъци и прочее такива неща. Какво следва от това. Корана е написана преди един куп години. Общество, което се ръководи по такава книга не се развива. Обществения строй, ако има такъв изобщо, не се развива. Не се развиват социалните отношения, тези между половете, както и всякакви други чекни. Получава се така, че останалия свят напредва в някаква посока, но ти - не. Половината ти население не произвежда никакви блага. Нито материални, нито научни, нито културни. Неговата роля е да осигурява по възможност мъжки наследници на рода. Те не се образоват. Останалата половина от страната разбира се прави всичко това, което споменах или поне се опитва. Но гледната им точка е фиксинара и женската логика и виждане ги няма, за да внесат корекции, когато е нужно. Неизбежно тези държави ще влязат в конфликт с тези с динамично общество. Не заради културни или религиозни различия, макар че те сигурно ще са повода. Причината ще е чисто икономическа. Тези просто не могат да държат такова темпо.
Ето затова религия и държава не бива да се превръщат в едно. Та, може и да има фереджета в парламентите на много западни държави, обаче тези фереджета са израснали и са възпитани там. Получили са образованието си там. Една интелигентна мюсюлманка дори да дойде от мрачната си родина, много бързо ще види, какво може да ѝ даде образованието и че усилията се възнаграждават. И вече ще допринася за развитието на същата тази държава, а също така и за своето и собственото си благополучие. Ще разбере, че може да се справя не по-зле от мъжете, а често дори по-добре. Че се чувства горда от себе си, когато види, че мнеието ѝ се цени, че съветите и се търсят. Че не е нужно да зависи от милостта на мъжете, за да се издържа и дори да просперира.
Ето тази разлика между двата свята ще доведе до още по-големи различия и до по-сериозни конфликти. Едните просто затъват или просто стоят на едно място.