Бих искал да добавя и моите разсъждения, основно в две направления.
Първото е за "коденето", по ирония/желание на съдбата съм свидетел и участник в почти цялата еволюция на компютрите !
Само като факт, 1984 Apple-II/Правец-8x имаше графичен режим без текстови възможности, Basic интерпретатор и разбира се асемблер за 6502.
За входно/изходен интерфейс се използваше касетофон и аудиокасети за storage.
В момента модерни са докър-контейнерите (вече стават един вид стандартен backend), Kubernetes и Serverless приложения.
Всичко това работи много нива над хардуера и машинния език, работи се с API-та/snipets, най-удачната според мен аналогия е тази с редене на Лего-игра или пъзел.
Предполагам, че 98 % от "разработчиците" нямат ясна представа за нещата на повече от едно ниво под "техния слой".
Един пример, админ по NAS-storage тества скоростта на достъп на хард-диска вместо на NAS-mounts и естествено казва, няма никакви проблеми

В никакъв случай не казвам, че трябва да знаят/учат всичко досега, но поне едно най-базово запознаване винаги ще е е от полза. Иначе как ще дебъгват, освен като използват някакви автоматични тулове и ровене в Гого

Една аналогия с Вавилонската кула мисля че ще бъде удачна, кулата вече е толкова висока че от върха не се вижда "земята където са основите". И накрая кулата рухва !
Пък и кой се интересува от
някакви си там основи 
Важното е да градим нагоре

После все хакерите са им виновни

Всичко това е само моя "субективен" поглед върху коденето.
Втория аспект който е интересен за мен, е един вид "отдалечаване" от
физическата реалност и все по-дълбоко навлизане във "виртуалния свят", но това да живееш все повече в "Матрицата" когато все още дишаш, ядеш и пиеш в реалния свят неизбежно води до настоящата Covid-реалност (за съжаление)

В заключение, един неизбежен резултат - неимоверно увеличение на "количеството продукция/код", обаче за сметка на "качеството" като краен резултат.