Искам накратко да кажа и своето мнение за образованието (безплатно или платено).
Най-важното в едно образование е да те научи да мислиш (а не да наизустиш една камара неща).
Който може да мисли, той ще може винаги (през целия си живот) да съпоставя фактите и изводите на тяхна основа и при това ще може да го прави творчески и критично.
Независимо дали човек е прав или не (в конкретен случай), това ще е неговия светоглед и при едно добре и правилно развито мислене, човек ще е способен да се учи и усъвършенства/изменя своя мироглед цял живот.
Предполагам, че на почти всички тук е известна разликата в образованието при социализма и в тогавашния капитализъм/демокрация. При социализма се даваха доста по-общи знанияи се учеха повече на брой предмети и чак в Техникумите и Вузовете (и то след 2-ри курс) се започваше със специалните дисциплини.
При капитализма доста по-рано се започваше със специалните знания, като идеята беше максимално бързо да се подготвят квалифицирани работници/изпълнители.
Тук идва на своето място и факта, че във престижните университети можеха да учат предимно децата на по-богатите, а тези по-бедни, но с таланти бяха избирани още в училищата и им се даваха стипендии (таланта също е вид капитал и трябва да се използва по предназначение).
Но пък след завършването трябваше да изплащат по някакъв начин тези пари, които никак не бяха малко - напротив !
Друга голяма разлика е начина на достигане до мениджърски позиции, например в Япония дори детето на шефа/собственика започва от начална позиция и минава през всички нива за да достигне (ако успее) до ръководна длъжност. Мисля че и в Китай е подобна системата (не съм сигурен).
В Щатите още в университета започваш да учиш мениджмънт и след завършване започваш като някакъв шеф (тоест знанията ти за работата на по-ниските позиции са теоретични, ако въобще са правилни).
Това е за вече минало време, за сегашното просто не ми се говори/пише

PS: доста удачна ми се струва следната притча (може да не цитирам съвсем точно).
"По-добре е да научиш някого да лови риба, вместо да я уловиш ти и да му я дадеш, тъй като след като се научи сам да лови няма да има повече нужда да му помагаш"