уфф, забравих "мъртвите души" в избирателните списъци (та като гледам ще излязат над милион, може дори 1,5 милиона 
Започвам да нахалствам с три поредни коментара. Този милион и половина не отива само в ГЕРБ. Отива в БСП, ДПС, а през последните няколко избора и във ВМРО.
БСП по собственото им преброяване, имат 85 хил. члена. Как така редовно взимат между половин и един милион на изборите? За ДПС, няма какво да говорим. Там изобщо има ли някакъв вот, който не е контролиран?
На последните местни избори ДПС взе два града (общини) в моя край. В още няколко е втора или трета сила. В нито едно от тези места не живее нито един мохамеданин. Тогава от къде взеха вота?
=*=
Редовна дъвка на десните е, че трябва да се постави ценз на изборното право. Твърдо съм против. И най-пропадналия човек трябва да има същите права, каквито има и най-знатния. Иначе не си говорим за свобода, говорим си за нещо друго.
Но нека така за лаф-моабета (казано на майчин език) да приемем, че е редно да се въведе образователен, имотен и някакъв ценз. И даже нека да приемем, че право да гласува ще има само бленуваната „средна класа“.
Знаеш ли кои са представителите на средната класа у нас?
Това са точно тези, които сочиш като контролиран вот. След 2009-та нашата реална икономика се срина. В резултат на това, държавата и общините са тези, които дават високи заплати. Заплатите, които дават са от два до десет пъти по-високи за същата работа в частния сектор. Може би единственото изключение сте вие от ИКТ. Но така или иначе, вие на практика не сте част от обществото.
Освен това в държавата и общините има законово установен образователен ценз. Ако не говорим за чистачка, шофьор, домакинка или нещо подобно, почти няма длъжност, която можеш да бъдеш назначен, ако нямаш висше образование и то такова конкретно по специалността.
Това е средната класа у нас. Десните добре да помислят искат ли тя да определя изборите.
=*=
По принцип винаги съм бил против словосъчетанието „средна класа“. Защото е точно това. Даже не е термин. Това е механичен сбор от хора със средни доходи, които нямат нищо общо по между си. Няма как да градиш класа върху доходи, а не върху възгледи. Върху доходи можеш да правиш единствено статистическа извадка.
Освен това, членството в тази „класа“ никак не е гарантирано. Аз съм бил в нея, но съм бил (понастоящем също) обикновен парий. Няколко пъти в живота си съм преминавал от парий в пролетарий и в митичната „средна класа“. Само буржоа не съм бил, но не защото не мога, а защото не искам.
При лесно преминаване между класите, класовото общество се разпада. То може да съществува в условия на кастова система, а такава в „белия свят“ отдавна избледнява и се губи.
Доказателство за това е и самия факт, че десни партии изобщо печелят избори. Ако класово разграничение имаше, те нямаше да могат никога да се доберат до управление.
Обратно, левите партии нямаше да са загубили нито един избор.