..
А тия омразни частници ги имате за някакви извънземни дето само ви прецакват и държавата с еналага да ви пази. Какво ще кажеш омразните адвокати да взимат по-малки хонорари или направо да работят за без пари - само те цакат и без това са излишни, а че и счетоводителите - вместо да вземат по една мотика и да гледат слънчоглед.
..
Джет, понеже се обръщаш към всички, да посоча, че не са ми омразни частниците, самият аз съм от тия с хонорарите, че и за себе си работя, не за кантора

Но не виждам защо да не се намеси държавата в някои сектори, за да паднат цените. Много крайно се изказваш- кога държавата била добър стопанин.. АЕЦ-а да не го построи частна фирма? Тия мантри "държавата е лош стопанин" ги напускаха по Костовото време, да подготвят обществото за грабежа, пардон, за приватизацията. Рафинерията в Бургас защо трябваше да я приватизират, "Балкан" защо? Да не би частна компания да ги е строила, или финансирала? Няма лошо, например частна компания иска да излезе на нефтения пазар- ами да си построи рафинерия, не държавата да й продава държавната.
Друг пример- защо държавата да не си купи техниката и да си прави сама магистралите, ами ще бута едни пари, които всички видяхме къде отиват? Колкото и лош стопанин да е държавата (ако го приемем за вярно), все с едни багери, асфалт и валяци ще се оправи и цената на пътя няма да е три пъти нагоре, например. Всичките пътища до 1989 да не ги строиха Боковите фирми?
В някои отрасли, според мен, държавата може и трябва да се намесва. Пазара щял да регулира.. както регулира цените на бензина, например. Сядат всички и се разбират, под каква цена да не падат, нА ти регулация.
Частния сектор винаги е по-напред във високите технологии. Ако щеш, и в моя сектор също- юристът на твърда заплата (например юрисконсулт) няма как да е по-мотивиран от мене- някой път се случва, неговата заплата да я взема с едно дело само, а той и по 20 дела на месец да се яви, все тая, една заплата.
Но бензиностанциите не изискват кой-знае какво хай левъл ноу-хау. Нито асфалта. Даже с асфалта има и друг ефект- ако държавна фирма ремонтира пътя, ще го направят така, че скоро да не се ремонтира- защото все те ще го правят, и все за същата заплата- ами по-добре да го направят по-як тоя асфалт, че после да вземат заплатата, пък да не се налага да ремонтират. При частната фирма е обратното- да направим пътя, колкото да издържи гаранцията, че после пак да вземем обществената поръчка. Язовирите също- защо ги отдават на частни лица, нима са построени от частни лица? Държавата не може да ги зарибява и да събира пари за риболов ли, например? И таксата за риболова ще е по-евтина, защото го няма сегмента "максимална печалба". Токът също- еврогейците ни натискаха за либерализация на енергийния сектор, на ти либерализация- хиляда посредника по веригата производител-потребител и цените за промишления ток хвръкнаха нагоре. И не само за промишления- появиха се ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про- хайде честито, цените нагоре. В тия сектори- пътища, бензиностанции, язовири- не виждам защо държавата да не се намесва, с цел регулация на цените. Повтарям се, ето я социалната роля на държавата. Да не ме разбере някой погрешно, против съм държавата да е собственик на всичко и да регулира всичко. Но в някои отрасли трябва да се намесва- солидарен съм с мнението на 4096 и Спец.
За синтетичния бензин го дадох като пример, не за ефективност на горивото и ценообразуване, а в следния смисъл- реши ли държавното ръководство, може да постига положителни резултати, съобразно поставените цели (в случая - намаляване на зависимост от вносители).