Първо да се извиня на всички, че не се мяркам наоколо. Причините са основно две. Едната е, че от края на март започнах работа и съм много зает. Например предната събота и неделя бях до към осем на работа. Сега не съм, де.
=*=
Втората, по-лошата, че за последните 18 години, покрай мен нямам никакъв ГНУ/Линукс. Андроид не се брои. Той не е ГНУ. Той си е Windows. Имам Cygwin, но това изобщо не е същото, нищо, че ми припомни някакви времена преди повече от двадесет и пет години (с всичките ръчни настройки да ти тръгне например графиката, мил спомен, почти бях забравил, как се прави, макар в последствие май се оказа, че има някакъв привидно автоматизиран начин).
=*=
За това време се натрупа адски много, което искам да споделям с вас. Не мога всичко наведнъж. Но мисля, че започване от тази тема, е знаково.
Това е в темата на М$, но за мен те далеч не са най-големия враг на целокупното човечество. Даже повече можем да ги броим за приятел. Те просто искат нашите пари и искат да сме малоумни, но не ни мразят. С всяко свое действие показават, че искат клиентите им да са тъпи, но ги обичат и им огаждат, както могат.
Затова ще пиша за истинските врагове.
=*=
Когато преди няколко години започнах да срещам Cloudflare, изпаднах в шок. Не вярвах, че подобно нещо е възможно да съществува. Та MiTM е записано с три дебели черти навсякъде. Няколко години си страдах самичък, вярвайки, че съм сам на света, побъркан, някакъв луд. И не помня кога, но в един момент попаднах на това:
http://crimeflare.eu.orgТогава беше на друг адрес. Всеки път става така. Когато си мисля, че само аз съм сбъркан на този свят, се оказва, че все още има някакви останали нормални хора по начина, който през деветдесетте смятахме за нормален.
Например от хранилищата на Invidious и SearX (истинския) разбрах, че е в реда на нещата тези неща да не съдържат js, щом изпълняват тази функция и не само аз го мисля. Има огромна съпротива. Може да сме малко, но все още има хора, които държат на това, което днес се нарича privacy.
За първите ми срещи с Cloudflare си мислех, че трябва да се върна във времената не преди DNS, а преди /etc/hosts, времена, в които дори не съм знаел, че Интернет съществува. Е почти веднага от ермпиричен опит установих, че това е невъзможно. CF е истински MiTM, а не просто имитация на такъв.
Тогава взех да се замислям, има ли някакъв начин да го блокирам. Ще изгубя достъп до много ресурси, но така е по-добре, ако поне съм предупреден, а ако съвсем не може да прекрача забраната, ама вече съзнателно. С другите два врага на човечеството това почти винаги не е нужно, особено за единия хич.
По онова време ползвах Девуан и никой не ми беше казал, че Tor Browser е несъвместим с демона tor. Ако второто се настрои на друга порта, то нещата стават, ама тъпащината е за дълго и е нелечима. Това го разбрах едва, когато вече нямах достъп до ГНУ/Линукс. Пак емпирично. Идиотщината отказваше да зареди. Да не говорим, че е нещо правено с мисъл за ДОС, само един брой може да е пуснат.
Не много след като се обзаведох с TB ми дойде спасителна идея. Заредих
този адрес.
Имаше няколко добавки, които стават. Най-добрата очевидно е — Block Cloudflare MITM Attack, обаче се оказа дразнеща. Няма вариант за временно пропускане. Има там един списък, но и той е прекалено ръчен. Въпреки това много месеци я ползвах. Никак не лоша е CloudFlare Purge Plugin (и Cloud Firewall, но е буболечест и дразнещ). Върши страхотна работа. Detect Cloudflare също е много готина, но е чисто информативна. Все пак е добра, но недостатъчна.
Не толкова отдавна открих по-добър начин да се пазя от Cf. Оказа се, че две неща (
1,
2) вършат същото по по-приемлив начин.
Хем така няма да ми засича, какви добавки ползвам.
=*=
Относно другите два врага на човечеството, вече съм казвал, че отдавна ползвам един
списък, за шпионски книги. Лошото е, че не го обновяват често. Но за по-злата компания съм казвал, че си съединявам списъци от китайци, но на обратно. Те искат да преодоляват Великата, китайска стена. Това е почти ръчна процедура. Е, наскоро от открих, че не съм сам на света и има
други като мен.
=*=
Относно w10, че все пак им е тема, има две програмки, без които не мога да дишам. Едната е силно рекламираната от 4096 Windows Compose. За моя изненада има много повече комбинации от оригинала. Много е добра. Другата е Ditto (портативната версия). Страхотни клавишни комбинации. Искаше ми се да ги имам на нашата ОС. Единственото зле е, че ползва SQL (sqlite).