ИИ чиповете са все още големи и бавни... (и не се продават на частни лица - засега само по обалците дават едни милиони и искат да продават готов продукт, а не чипове т.е. ще пре/открият топлата вода)
Квантовите също, но ще дойде ден...
https://arstechnica.com/science/2020/09/d-wave-releases-its-next-generation-quantum-annealing-chip/- Какво имаш предвид под "да вилнее из нета" ако е да се обучава - ти нямаш bandwidth а и това е final frontier за човечеството (съжалявам, но Стартрек не позна - нема да допрем до дълбокия космос май..), а ако е за майтап т.е. готово обучен - нямаш проблем , слагаш му само един фронт енд и... клиентите може цял ден да си говорят с него без да се усетят

- за "партийната линия" ...в момента само му забраняват да отговаря на някой въпроси, че това е по-лесно, т.е. в момента реализираме забрана на входа - не му даваме да мисли по теми нито да отговаря по тях, много по трудно и на пракитка невъзможно е да му збраняваш на изхода нещата т.е. то е като да му забраниш да мисли, а и не го знаеш колко нови неща ще измисли че да му ги забраниш, напр. некой го пита нещо, то изобретява в отговор напр. инджектопляктор, така.. в списъка със забранените неща/мисли ли ми е - не, на ти инджектопляктор... а после може да се окаже че е по мощен и от термоядрен заряд
т.е. не можеш да му забраниш (ди из)мисли неща за които ти самия не знаеш
П.П. А бе тя наш'та (тежка е съдбата човешка) стана(хме) като диваци с ядрени тояги с т'ва ИИ
Най-страшното става ако/когато го изтървем у нета (безпризорно) - ама аз забелязвам че то нахтирява, на няколко пъти когато не ми намираше нещата които го питах и то задаваше уточняващи въпроси от типа - А какво е .... (т.е. почва косвено да се учи - макар и да няма достъп до интернет, то си пита - хората му отговарят, за какво му е интернет, като може да извлече инфромация/та от друго място)