Изтеглих си жив диск, играх си с него, междувременно и четох. Видях познати неща, научих и нови.
Като начало отидох да взема
кода, докато чакам да се изтегле изображението на живия диск. Останах удивен, че е едва три мегабайта. Няма и толкова. Но веднага
разбрах защо:
Cinnamon
Cinnamon, forked from GNOME Shell, is the "shell" of Cinnamon. It provides the user interface such as panels, hot corners, menus etc. The ui is written in JavaScript, while its core libraries are written in C.
GitHub: /linuxmint/Cinnamon
CJS
Cjs, fork of Gjs, is the "interpreter" of Cinnamon's javascript code. It is not an actual interpreter - the interpretation is done by SpiderMonkey. Instead, the role of Cjs is to provide bindings to GNOME libraries through GObject Introspection.
GitHub: /linuxmint/cjs
Прочетох въпросния компонент, който ти изрови. При това го четох в студио, та да им е гадно.
Почти очаквано ме препраща към компоненти на GNOME. А щом е там, подозирах, че ще ударя на ibus и то така се случи. Това е собствен метод за въвеждане на гнома. Във викито им
пише така:
When using XKB to manage multiple layouts and switching between them, there is a hard-to-lift restriction of at most 4 layouts that can be active at the same time. Instead, we should use a higher layer, namely IBus to switch between active input sources. In this scenario, only one XKB layout at a time is set, and the restriction on the number of active layouts no longer applies.
За това ограничение до днес не знаех, но винаги съм се чудил, защо на екранните снимки индикатора за подредбите виаги е бил с четири. Вече знам.
Порових още и открих, че като питам ibus list-engine, той ми дава същите, които се виждат на твоята екранна снимка (и в живия Дебиан са същите), като твърди, че ги е взел от xkb. Отворих /usr/share/X11/xkb/symbols/bg, който съм отварял стотици пъти. От там разбрах, че по пандемично време се появила още една подредба. Това добре, ама продължаваше да ме мъчи защо има даже ЧВЕРТ, но я няма латиницата по БДС. Единственото, което намерих е, че останалите си имат параметър за име (name), а тази няма. Не знам дали е това, но това беше единственото различно.
Сиреч за българска латиница само
setxkbmap и нищо друго.
Отворих още камара
викита на кой ли не и четох, какви ли не щуротии, но изглежда управия няма. Гномска му работа.
Но пък, ако бях китаец, сигурно щях да съм много щастлив. Китайския преди хич не беше поддържан добре чак до шрифтовете.