Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 143148 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4144
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #1065 -: Nov 23, 2024, 11:05 »
Лека-полека и към адвокатурата насочват ИИ:

https://news.lex.bg/%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D1%83/

"Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му"

А някои колеги са се поиздънили- "Типичен пример на жертва на халюцинациите на ИИ е адвокат от Ню Йорк, който беше лишен от права, тъй като пред съда се  позовал на 12 несъществуващи дела. ИИ ги измислил, за да му даде отговор."

Като не си проверява информацията..
« Последна редакция: Nov 23, 2024, 17:22 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4281
    • Профил
« Отговор #1066 -: Nov 25, 2024, 02:09 »
Как мислите древният старец дали ще се пребори с корпоративния лед или старият му Оно-Сендай няма да издържи и.. ще си замине от сърдечна недостатъчност

https://www.bloombergtv.bg/a/4-analizi/137516-bashtata-na-internet-iska-da-spre-rozhbata-si-i-izobretyava-informatsionni-shushulki

Да видим дали (все-още) имаме шанс срещу (корпоративното) ИИ
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1067 -: Nov 25, 2024, 10:37 »
"Неговият отговор е цифров портфейл - част от интернет, в която се съхранява всичко - от медицинските ви данни до публикациите ви в социалните мрежи, от историята на пазаруването до семейните ви снимки. Но за разлика от изолираните приложения и услуги, които използваме днес, портфейлите ви позволяват да контролирате кой точно какво да вижда."

То не е ли същото- те и сега разните му сайтове и търсачки ти правят някакъв профил. И всичко е с твое съгласие - там кукита, общи условия и т.н.

Да му мислят ей-тия ню дженърейшънс, дето се снимат до всяко дърво и камък и качват всичко- "В много части на света Facebook е интернет и единственият опит, който хората имат с мрежата."

П.П. Вече и нова наука- киберпсихология:

https://www.bloombergtv.bg/a/88-futurizam/137682-kiberpsihologiya-i-ai-novata-epoha-na-obshtuvane-mezhdu-hora-i-algoritmi
« Последна редакция: Nov 25, 2024, 10:42 от Nik123 »
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5479
    • Профил
« Отговор #1068 -: Nov 25, 2024, 17:39 »
   Относно "киберпсихология" -та,сещам се за разказите на А.Азимов на
тема роботи,там имаше подобна наука, големият експерт май се
казваше Сюзън Келвин.

Едва ли обаче в реалния свят ще въведат законите на роботиката ...
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1069 -: Nov 25, 2024, 19:56 »
   Относно "киберпсихология" -та,сещам се за разказите на А.Азимов на
тема роботи,там имаше подобна наука, големият експерт май се
казваше Сюзън Келвин.

Едва ли обаче в реалния свят ще въведат законите на роботиката ...

Ех естествено че "правистите" ще се сетят баш за тоя, ама обикновените хора все за Blade Runner се сещаме  ;D

Цитат
То не е ли същото- те и сега разните му сайтове и търсачки ти правят някакъв профил. И всичко е с твое съгласие - там кукита, общи условия и т.н.

Аз доколкото разбрах  разликата е че профила ти си е при теб (а не при тях както е сега) и ти само разрешаваш достъп но при заявката виждаш какво искат да видят (да ти вземат) и си избираш само какво да им дадеш - един вид преговори водиш  :P т.е. абе нещо като модерните медицински системи
..което няма да спре ИИ да те следи дори и анонимно (и/ли само по ИД), късно е вече изтървахем духа (ИИ) от бутилката

П.П. Между другото това е перфектно за некой Blockchain технологии като ETH и Smart Contracts които автоматично могат да валидират без да показват информация т.е. да им и Zero Knowledge отогре
https://www.geeksforgeeks.org/smart-contracts-in-blockchain/

напр. заявка за дали имаш години там 16-18 т.е. за докуметн за самоличност където Smart Contracts може да потвърди т.е. да каже ИМА без да го показва (и ти гарантирано да имаш) т.е. аз така я разбирам тая идея
..само че както споменах вече по-горе нас вече отдаавна си ни следят анонимно (още едно време преди десетина г. още Гугъл имаха една стр. на която можеше да видиш какво си мисли/знае за теб и съм проверявал от комп. на който само анонимно съм ползвал и то само търсенето им и ми позна.. повече от врачка ми позна и годините и езиците и раса и пол и .. всичко което си трябва там за таргетиране на потребител там по-важните /им/ неща ..не знам има ли го още това като опция който иска да се тества - май са го махнали вече, навремето още беще вървежен линка със слогана "по-добре си създайте акаунт при нас защото... вижте какво вече знаем за вас, но... ако нещо случайно не сме познали или ако искат по правилните реклами създайте си профил при нас", ама вече тъй и тъй почти всеки си има профил при тях и явно е отпаднала тая стр.)
« Последна редакция: Nov 25, 2024, 20:19 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7787
    • Профил
« Отговор #1070 -: Nov 25, 2024, 20:06 »
Аз имам идея за заобикаляне на проблема, но просто трябва да седна някой ден и да покодя по въпроса.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1071 -: Nov 25, 2024, 21:53 »
Малко встрани от темата, но профилът, създаван по това, което търсиш, да речем, без да криеш ИП адреса, пак не е нещо достоверно. Скоро купувах едни части за колата на жена ми- нисан, в един сайт. Сайтът веднага ми изпраска профил, че карам нисан и се интересувам от тая марка. Да, ама не.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1072 -: Nov 26, 2024, 07:58 »
Съмнявам се, че някой си мисли, че караш Нисан, само щото търсиш части за такава.
Профилирането е съвкупност от всичко, което правиш.
Навици на сървиране, характеристиките на браузъра, какво си инсталирал на него като добавки, Всичко, за което се сетиш.
Дори отчитат времето от отварянето на някоя страинца, която често посещаваш и кликването на някой линк в нея. Или скороста на писане и интервала на натискане на следващата буква на клавиатурата. Дори по това ни различават. За сричка "то" един интервал между двете букви. За "та" друг.
Скапаните ни навици, които не можем да променим и за които дори не си даваме сметка.

И от тук нататък вече играят с вероятности, защото се случва не малко хора да използват една и съща конфигурация на браузъра. В България не сме толкова много, та за нашенци е по-лесно да ги различат. Ти например си един от двеста, които имат еднакъв профил. Тук се намесва и адреса.

Колкото до Нисана, не ги интересува, дали имаш, а дали има вероятност да купиш части за нисан. За търговеца не е важно, за кого пазаруваш. За себе си или за някой друг.
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5479
    • Профил
« Отговор #1073 -: Nov 26, 2024, 16:20 »
   Започнете периодично да триете историята/кукитата/посещенията на
браузърите,които ползвате,и профилиращите ще го духат.

Разбира се,добре е и да сменяте браузърите,с които сърфирате ...
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1074 -: Nov 26, 2024, 18:30 »
Съмнявам се, че някой си мисли, че караш Нисан, само щото търсиш части за такава.
..
Ами сайта, от който поръчвах частите, искаше регистрация. Регистрирах се, поръчах там, каквото ми трябва, периодично в рамките на месец 2-3 части. Без да ме питат, са ми изпраскали в профила "Гараж" и са тикнали вътре конкретния нисан, като моя собствена кола. Като вляза с акаунта си, ми вадят пак предложения за нисани. Та, профилирали са ме :) Там си влизам без разни проксита и т.н.

В същия сайт, ако вляза без регистрация (има и такава опция за търсене на дадена част, но не и за поръчката й) и сменя айпито, примерно на полско, преди да вляза, почва да ми вади оферти на полски и то за какви ли не коли (подозирам, от последното търсене в сайта от същия айпи, или подобни айпита- фрий випиена е вече общодостъпна услуга).

Иначе в нета си търся през тор. Без да го правя на цял екран. Разни гугъл акаунти, сураттефтери нямам. Просто не ми трябват. Не съм забелязал, в разните търсачки (searx.space) да ми вади неща, които съм търсил преди, или подобни. И реклами за нисан не ми излизат. Въпреки, че точно през тор, преди да се насоча към конкретния сайт, търсех интензивно части за нисана по нисанските им парт. номера и по VIN номера на колата.

П.П. Я си представете, всичко живо да почне с проксита, випиени, тор и т.н., а без гугъл акаунти и фейсбуци,  какъв мармалад ще стане с рекламите и разните профайлъри.. не ИИ, ами и Господ не може да се оправи в мрежата  ;D
« Последна редакция: Nov 26, 2024, 18:49 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1075 -: Nov 26, 2024, 19:10 »
Колко му трябва на ИИ - достъп до интернет и една такава играчка
https://www.msn.com/en-us/news/technology/chinese-scientists-unveil-death-star-style-microwave-weapon/ar-AA1uKjWr

П.П. И на Звездата на смърта нейде изотзадзе е пишело Made In China ...и те всъшност упорито са го търкали надписа преди да я пуснат в експлотация, че чак им закъсня (пуска) та си требеше Дърт Вейдър да се понамеси и да поуволни  там местния бункерен старец който си мислеше че като има як бункер.. така де Звезда на мъртта и никой не може да го барне ама оня го прецака без да го бара  :o
« Последна редакция: Nov 26, 2024, 22:35 от remotexx »
Активен

malin1

• Напреднали
  • Публикации: 694
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
« Отговор #1076 -: Nov 26, 2024, 20:43 »

Първото ми е настроено на автомат така, пък и преди да затворя - зачиствам.

Да сменям браузърите е добра идея. Благодаря.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1077 -: Nov 26, 2024, 22:33 »

Първото ми е настроено на автомат така, пък и преди да затворя - зачиствам.

Да сменям браузърите е добра идея. Благодаря.

А бе що се мъчите с разни дистрта като .. а бе то немаше ли Апп и за т'ва  :P

така де - дистро :  https://tails.net/
Tails is a portable operating system that protects against surveillance and censorship.

П.П. За по изоставащите и неразбралите - т'ва Кали-то вече нее вървежно и е само за калитари  ;D
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1078 -: Nov 26, 2024, 22:45 »
Що не ползвате Firefox Multi-Account Containers

Правите си контейнерче за всяко нещо, дето не искате да ви следи, а браузъраще изолира бисквитките и всичко друго на въпросния сайт и той няма да може да чете нищо от другите.
Аз имам контейнери за три-четири сайта, които зная, че са агресивни.
Можете да видите отдясно името на контейнера в цвета, който съм си избрал и иконката на добавката към него.
« Последна редакция: Nov 26, 2024, 22:49 от 4096bits »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1079 -: Nov 27, 2024, 02:36 »
вече да нямаш вяра и на антивирусната си...

т.нар. NGAV
https://www.sentinelone.com/
The First Security AI Platform to Protect the Entire Enterprise.
Активен